Compte a Toledo amb un centre de rehabilitació i professionals que ofereixen diversos serveis a uns 8.200 persones a la província

La Associació d’Esclerosi Múltiple de Toledo (Ademto) acaba de fer 20 anys donant suport i servei a les persones afectades per aquesta malaltia. La seva presidenta, Begoña Aguilar, parla amb passió de la tasca que desenvolupen i reivindica per a aquests pacients puguin dur una vida més normalitzada i se sentin integrats en la societat.

Aguilar, que porta al capdavant de la asoción tres anys, tot i que ha ocupat diferents càrrecs dins d’aquesta associació, recorda en aquesta entrevista amb ABC , com van ser els inicis de Ademto. L’associació va començar la seva marxa en l’any 1996, amb 18 socis, en un petit local que els va cedir l’antiga Caixa Castella-la Manxa en una de les barriades de Toledo. La projecció ha estat vertiginosa i en l’actualitat -afirma la presidenta-, ja compta amb uns 309 socis i deu professionals que treballen al centre de rehabilitació integral que tenen a l’avinguda Boladiez del barri de Santa Maria de Benquerencia.

L’evolució de Ademto queda reflectida en la tasca que desenvolupen per a aquest col·lectiu, explica la màxima responsable. El 2015, l’associació va oferir tractaments de rehabilitació, suport psicològic i altres prestacions a uns 8.200 pacients i s’han realitzat uns 60.000 quilòmetres de transport adaptat per atendre a més persones a Toledo, Torrijos, Madridejos i Ocaña per tal d’evitar que aquests pacients es hagin de desplaçar fins a la capital regional.

La presidenta de Ademto afirma que el camí ha estat «difícil» durant aquests anys, ja que van començar a funcionar de manera «artesanal», tot i que actualment desenvolupen una tasca més professional.

Però per què va sorgir Ademto ? La presidenta insisteix que l’associació desenvolupa una funció que hauria de fer el Sistema Nacional de Salut, com és el de rehabilitació en malalties cròniques, com ara l’esclerosi múltiple i el Parkinson, entre d’altres. «El sistema no cobreix la rehabilitació per a la resta de la teva vida, de manera que aquests pacients ens sentim desemparats», afirma Aguilar. Per això, puntualitza que aquest tipus de servei és «fonamental», ja que permet als malalts seguir fent la teva vida normal i millorar la seva qualitat de vida.

Durant aquests 20 anys el treball que realitzen ha estat reconegut per diferents institucions públiques i privades. Per això, insisteix Aguilar, van a seguir reivindicant el reconeixement del Sistema Nacional de Salut. «Anar a una consulta de rehabilitació, en una consulta normal, pot costar 40 euros i, si s’ha de pagar aquesta quantitat dues vegades per setmana, la resta de la teva vida, són molts diners».

Oferir el servei de rehabilitació a aquest col·lectiu va ser un dels motius pels quals va sorgir la necessitat de crear l’associació, per a, entre tots, «poder rebre aquests tractaments d’una forma més econòmica, havent de pagar només nou euros per sessió», assenyala la presidenta. D’aquesta manera, cada setmana els professionals de Ademto donen tractament al centre del Polígon a unes 80 persones de Toledo i de la província.

Per aconseguir finançar-se, el 50% dels fons de Ademto són privats,mentre que l’altre 50% són ajudes que reben de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i de la Diputació provincial de Toledo.

Suport a la recerca

Begoña Aguilar , com a màxima responsable, considera que és «necessari i urgent» continuar donant suport al Grup investigador en Neuroinmuno-Reparació, dirigit pel doctor Diego Clemente López, de l’Hospital Nacional de Parapléjicos, que està estudiant la possibilitat que sigui el propi cos el que repari les fibres nervioses quan s’espatllen.

Finalment, reclama a l’Executiu regional que es posi en marxa una unitat d’esclerosi múltiple a Castella-la Manxa en la qual es pugui oferir el tractament integral que requereix aquests pacients. I encara que aquesta reivindicació ha estat traslladada als responsables de la Conselleria de Sanitat, Aguilar afirma que «ha tingut una bona acollida nostra proposta, però caldrà esperar perquè sigui una realitat», conclou la presidenta. No obstant això, insisteix que seguirà treballant amb totes les institucions per ajudar a millorar les condicions de vida d’aquest col·lectiu.

La Asociación de Esclerosis Múltiple de Toledo (Ademto) acaba de cumplir 20 años dando apoyo y servicio a las personas afectadas por esta enfermedad. Su presidenta, Begoña Aguilar, habla con pasión de la labor que desarrollan y reivindica para estos pacientes que puedan llevar una vida más normalizada y se sientan integrados en la sociedad.

Aguilar, que lleva al frente de la asoción tres años, aunque ha ocupado diferentes cargos dentro de esta asociación, recuerda en esta entrevista conABC, como fueron los inicios de Ademto. La asociación comenzó su andadura en el año 1996, con 18 socios, en un pequeño local que les cedió la antigua Caja Castilla-La Mancha en una de las barriadas de Toledo. La proyección ha sido vertiginosa y en la actualidad -afirma la presidenta-, ya cuenta con unos 309 socios y diez profesionales que trabajan en el centro de rehabilitación integral que tienen en la avenida Boladíez del barrio de Santa María de Benquerencia.

La evolución de Ademto queda reflejada en la labor que desarrollan para este colectivo, explica la máxima responsable. En 2015, la asociación ofreció tratamientos de rehabilitación, apoyo psicológico y otras prestaciones a unos 8.200 pacientes y han realizado unos 60.000 kilómetros de transporte adaptado para atender a más personas en Toledo, Torrijos, Madridejos y Ocaña con el fin de evitar que estos pacientes se tengan que desplazar hasta la capital regional.

La presidenta de Ademto afirma que el camino ha sido «difícil» durante estos años, ya que comenzaron a funcionar de manera «artesanal», aunque en la actualidad desarrollan una labor más profesional.

¿Pero por qué surgió Ademto? La presidenta insiste en que la asociación desarrolla una función que debería hacer el Sistema Nacional de Salud, como es el de rehabilitación en enfermedades crónicas, tales como la esclerosis múltiple y el parkinson, entre otras. «El sistema no cubre la rehabilitación para el resto de tu vida, por lo que estos pacientes nos sentimos desamparados», afirma Aguilar. Por eso, puntualiza que este tipo de servicio es «fundamental», ya que permite a los enfermos seguir haciendo tu vida normal y mejorar su calidad de vida.

Durante estos 20 años el trabajo que realizan ha sido reconocido por diferentes instituciones públicas y privadas. Por eso, insiste Aguilar, van a seguir reivindicando el reconocimiento del Sistema Nacional de Salud. «Acudir a una consulta de rehabilitación, en una consulta normal, puede costar 40 euros y, si se tiene que pagar esta cantidad dos veces por semana, el resto de tu vida, es mucho dinero».

Ofrecer el servicio de rehabilitación a este colectivo fue uno de los motivos por los que surgió la necesidad de crear la asociación, para, entre todos, «poder recibir estos tratamientos de una forma más económica, teniendo que pagar sólo nueve euros por sesión», señala la presidenta. De esta forma, cada semana los profesionales de Ademto dan tratamiento en el centro del Polígono a unas 80 personas de Toledo y de la provincia.

Para conseguir financiarse, el 50% de los fondos de Ademto son privados,mientras que el otro 50% son ayudas que reciben de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha y de la Diputación provincial de Toledo.

Apoyo a la investigación

Begoña Aguilar, como máxima responsable, considera que es «necesario y urgente» seguir apoyando al Grupo investigador en Neuroinmuno-Reparación, dirigido por el doctor Diego Clemente López, del Hospital Nacional de Parapléjicos, que está estudiando la posibilidad de que sea el propio cuerpo el que repare las fibras nerviosas cuando se estropean.

Finalmente, reclama al Ejecutivo regional que se ponga en marcha una unidad de esclerosis múltiple en Castilla-La Mancha en la que se pueda ofrecer el tratamiento integral que requiere estos pacientes. Y aunque esta reivindicación ha sido trasladada a los responsables de la Consejería de Sanidad, Aguilar afirma que «ha tenido una buena acogida nuestra propuesta, pero habrá que esperar para que sea una realidad», concluye la presidenta. Sin embargo, insiste en que seguirá trabajando con todas las instituciones para ayudar a mejorar las condiciones de vida de este colectivo.

 

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.abc.es/espana/castilla-la-mancha/toledo/abci-ademto-referente-atencion-esclerosis-multiple-201608082118_noticia.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.abc.es/espana/castilla-la-mancha/toledo/abci-ademto-referente-atencion-esclerosis-multiple-201608082118_noticia.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut