El maneig de l’estrès permetria controlar una mica de la inflamació cerebral que produeix l’esclerosi múltiple (EM), almenys temporalment.El manejo del estrés permitiría controlar algo de la inflamación cerebral que produce la esclerosis múltiple (EM), por lo menos temporalmente.
La teràpia per aprendre a manejar l’estrès especialment dissenyada per als pacients amb EM, els ajuda a sentir-se millor. Però el nou estudi és el primer que demostra que també tindria efectes cerebrals que es poden visualitzar.
En un estudi sobre 121 pacients amb EM, els autors van observar que els que concorrien a sis sessions per aprendre a manejar l’estrès eren menys propensos a desenvolupar lesions cerebrals, que són àrees inflamades en la coberta protectora de les cèl·lules nervioses.
Però, per a l’autor principal, encara és massa aviat com per recomanar el maneig de l’estrès per retardar l’avanç de l’EM. D’una banda, els efectes cerebrals van desaparèixer quan els pacients van finalitzar les sessions. A més, es desconeix quins efectes tindria la teràpia en els símptomes de l’EM. Les lesions cerebrals són un indicador de “activitat” de l’EM, però no necessàriament estan correlacionades amb els símptomes.
“Realment, aquesta és la primera vegada que es demostra que una intervenció conductual té algun efecte en l’activitat de l’EM”, va dir l’autor principal, David C. Mohr, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Northwestern.
Aquesta és “una bona notícia”, segons indica un editorial publicat en Neurology. Però la “mala notícia” és que els efectes en les lesions cerebrals van desaparèixer als sis mesos d’haver suspès la teràpia, escriuen els autors de l’editorial, doctors Christoph Heesen i Stefan M. Gold, del Centre Mèdic Universitari d’Eppendorf, Hamburg, Alemanya.
L’EM apareix quan el sistema immunològic ataca per error la coberta protectora de les fibres nervioses del cervell i la medul·la espinal. Ningú coneix què és el que gatilla aquesta resposta immunològica anormal.
LA TERÀPIA POT SER COSTOSA
L’equip de Mohr va posar a prova la teràpia de maneig de l’estrès dissenyada especialment per als pacients amb EM, que alleuja la fatiga i els millora l’ànim i la qualitat de vida.
A l’atzar, l’equip els va indicar als pacients concórrer a 16 sessions individuals amb un psicòleg durant 24 setmanes o els va col·locar en una llista d’espera.
Amb ressonàncies magnètiques cerebrals, l’equip va observar que era major la quantitat de pacients sense lesions noves en el grup tractat amb la teràpia que en el grup control. A les 24 setmanes, el 77 per cent no tenia noves lesions cerebrals “captades amb gadolini”, comparat amb el 55 per cent del grup en llista d’espera.
Però aquest avantatge va desaparèixer a les 24 setmanes de la finalització de la teràpia. En aquest període, el 69 per cent dels pacients tractats amb la teràpia i el 61 per cent del grup control no va desenvolupar lesions noves.
Mohr va considerar que seria necessària una teràpia més perllongada. Però va assegurar que “amb la teràpia individual, això seria difícil. És difícil sostenir-ho perquè és molt costós”. Amb variacions, s’estima que una sessió individual d’una hora costa uns 100 dòlars.
Una possibilitat, per Mohr, seria la teràpia per telèfon o via Internet. Un altre estudi havia suggerit que la teràpia de maneig de l’estrès per telèfon seria tan efectiva com la presencial.
Per què la teràpia prevé les lesions cerebrals de l’EM? La teoria indica que l’estrès exacerba la inflamació; per tant, reduir-ho alleujaria la inflamació. Però encara queden diversos dubtes.
“És prematur recomanar aquesta teràpia per prevenir l’avanç de l’EM”, va insistir Mohr. Tampoc la va considerar una alternativa dels fàrmacs modificadors de la malaltia, que s’usen per tractar l’EM. En l’estudi, els participants van seguir utilitzant els fàrmacs indicats.
Morh va dir que els qui estiguin interessats en el maneig de l’estrès poden preguntar-li al metge o consultar en la Societat Nacional d’EM quins són els serveis més propers.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext
La terapia para aprender a manejar el estrés especialmente diseñada para los pacientes con EM, los ayuda a sentirse mejor. Pero el nuevo estudio es el primero que demuestra que también tendría efectos cerebrales que se pueden visualizar.
En un estudio sobre 121 pacientes con EM, los autores observaron que los que concurrían a seis sesiones para aprender a manejar el estrés eran menos propensos a desarrollar lesiones cerebrales, que son áreas inflamadas en la cubierta protectora de las células nerviosas.
Pero, para el autor principal, aún es demasiado pronto como para recomendar el manejo del estrés para retrasar el avance de la EM. Por un lado, los efectos cerebrales desaparecieron cuando los pacientes finalizaron las sesiones. Además, se desconoce qué efectos tendría la terapia en los síntomas de la EM. Las lesiones cerebrales son un indicador de “actividad” de la EM, pero no necesariamente están correlacionadas con los síntomas.
“Realmente, esta es la primera vez que se demuestra que una intervención conductual tiene algún efecto en la actividad de la EM”, dijo el autor principal, David C. Mohr, profesor de la Facultad de Medicina de la Universidad de Northwestern.
Esa es “una buena noticia”, según indica un editorial publicado en Neurology. Pero la “mala noticia” es que los efectos en las lesiones cerebrales desaparecieron a los seis meses de haber suspendido la terapia, escriben los autores del editorial, doctores Christoph Heesen y Stefan M. Gold, del Centro Médico Universitario de Eppendorf, Hamburgo, Alemania.
La EM aparece cuando el sistema inmunológico ataca por error la cubierta protectora de las fibras nerviosas del cerebro y la médula espinal. Nadie conoce qué es lo que gatilla esa respuesta inmunológica anormal.
LA TERAPIA PUEDE SER COSTOSA
El equipo de Mohr puso a prueba la terapia de manejo del estrés diseñada especialmente para los pacientes con EM, que alivia la fatiga y les mejora el ánimo y la calidad de vida.
Al azar, el equipo les indicó a los pacientes concurrir a 16 sesiones individuales con un psicólogo durante 24 semanas o los colocó en una lista de espera.
Con resonancias magnéticas cerebrales, el equipo observó que era mayor la cantidad de pacientes sin lesiones nuevas en el grupo tratado con la terapia que en el grupo control. A las 24 semanas, el 77 por ciento no tenía nuevas lesiones cerebrales “captadas con gadolinio”, comparado con el 55 por ciento del grupo en lista de espera.
Pero esa ventaja desapareció a las 24 semanas de la finalización de la terapia. En ese período, el 69 por ciento de los pacientes tratados con la terapia y el 61 por ciento del grupo control no desarrolló lesiones nuevas.
Mohr consideró que sería necesaria una terapia más prolongada. Pero aseguró que “con la terapia individual, eso sería difícil. Es difícil sostenerlo porque es muy costoso”. Con variaciones, se estima que una sesión individual de una hora cuesta unos 100 dólares.
Una posibilidad, para Mohr, sería la terapia por teléfono o vía Internet. Otro estudio había sugerido que la terapia de manejo del estrés por teléfono sería tan efectiva como la presencial.
¿Por qué la terapia previene las lesiones cerebrales de la EM? La teoría indica que el estrés exacerba la inflamación; por lo tanto, reducirlo aliviaría la inflamación. Pero aún quedan varias dudas.
“Es prematuro recomendar esta terapia para prevenir el avance de la EM”, insistió Mohr. Tampoco la consideró una alternativa de los fármacos modificadores de la enfermedad, que se usan para tratar la EM. En el estudio, los participantes siguieron utilizando los fármacos indicados.
Morh dijo que quienes estén interesados en el manejo del estrés pueden preguntarle al médico o consultar en la Sociedad Nacional de EM cuáles son los servicios más cercanos.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: