- Les seves memòries conjuguen l’humor irreverent amb una confessió aclaparadora de les seves inseguretats i un passat de violència masclista
- Schumer trenca la regla no escrita que els únics humoristes amb dret a ser ànimes turmentades són els homes
“A la vida o ets el pallasso ximple o el trist, no hi ha més”, va dir el director de Balada triste de trompeta .Els dos exemples d’Álex de l’Església semblen estar condemnats a fer riure amb la seva desgràcia, ja sigui com a espectacle o com a teràpia. Aquest pont entre l’espurna de l’humor i la depressió va ser batejat pels psiquiatres com el síndrome del pallasso trist . Quan el famós mantra de “riure de la pròpia desgràcia” es porta al màxim exponent, pot amagar trastorns inimaginables per al qual aplaudeix des de la grada.
La història està plena d’exemples que van sorprendre al públic amb una barreja de pena i desconcert. Com pot ser depressiu algú que viu de fer feliços els altres?Aquesta pregunta es va repetir una i altra vegada després del suïcidi de Robin Williams fa exactament dos estius . El seu passat tempestuós unit a les addiccions el va perseguir durant tota la seva vida, fins que va trobar en la comèdia un antídot per a aquestes ombres pretèrites. Però, com és el cas, l’humor va ser només un remei temporal també per Freddie Prinze o Charles Rocket, de Saturday Night Live.
“Per fer riure de debò has de ser capaç d’agafar el teu dolor i jugar amb ell”, va dir en una ocasió Charles Chaplin. Aquesta fragilitat de l’humorista és l’espina central del documental Misery Loves Comedy . En el projecte de Kevin Pollack, els 50 còmics moderns més influents parlen de la seva professió unida a una història de fons tràgica i incòmoda. El problema és que només apareixen els testimonis de cinc dones a tot el metratge. Una d’elles és Amy Schumer, que no ha tingut problemes a confessar els seus drames familiars i un passat de violència masclista.
Gracioses i torturades
Les dones segueixen lluitant una posició central en els escenaris i no com a element decoratiu al costat de l’còmic de torn. Quan semblava que Tina Fey, Amy Poehler, Malena Pichot o Ellen Degeneres havien aplanat el camí per a les altres,va arribar Michael Eisner . L’exconseller delegat de Disney li deia l’any passat a l’actriu Goldie Hawn que “l’artista més difícil de trobar és una dona bella i divertida”.
Eisner recollia el testimoni de Christopher Hitchens i la seva incendiari article en el qual equiparava l’humor de l’home amb la bellesa de la dona. “Elles no tenen una necessitat corresponent de caure’ls en gràcia als homes. Ja són de per si atractives per als homes”, escrivia en Per què les dones no són gracioses , de Vanity Fair. A més d’una sortida del test, aquestes declaracions perpetuen la crítica a les dones, còmiques o no, pel seu aspecte físic i no pel seu talent.
En aquest atmosfera, no és d’estranyar que el perfil comú de les noves còmiques sigui el de ferotge i impassible davant els retrets. Semblaria que admetre una flaquesa pogués desacreditar el seu estatus en el sector. Però igual que ells, de vegades elles també són pallasses tristos. I per això les memòries acabades d’estrenar d’Amy Schumer són una addictiva barreja d’humor guerrer i passatges foscos.
The Girl with the Lower Back Tattoo és un deliberat homenatge a l’heroïna fictícia del nou feminisme, la Lisbeth Salander. Com ella, la Schumer adulta també s’ha construït sobre diversos episodis d’abusos i violència que han agafat per sorpresa als crítics.
L’actriu ja havia parlat en alguna ocasió de la seva família, les infidelitats constants a casa i l’esclerosi múltiple del seu pare. El que havia mantingut en secret és que va perdre la virginitat sense consentiment i que, als 20 anys, va tenir una relació traumàtica a nivell físic i psicològic.
El passatge dedicat el seu exnòvio Dan és un toc d’atenció per minimitzar la tolerància amb l’abús masclista. “Li vaig demanar a crits que parés, però en comptes d’això va obrir un calaix de la cuina i va treure un ganivet de carnisser”, relata Schumer en el capítol La pitjor nit de la meva vida .
Aquesta honestedat ha trigat poc a passar-li factura. Fa uns dies, un guionista de la sèrie Inside Amy Schumer i amic de la còmica va escriure un post al Facebook criticant la “cultura del victimisme” . Schumer va condemnar en públic immediatament a Kurt Metzger per mofar-se de les víctimes de violacions. No obstant això, els detractors de l’actriu van trobar la perxa perfecta per carregar contra aquestes parts de la seva autobiografia.
La disfressa de pallasso
Des de la seva primera aparició en pantalla, Amy Schumer ha estat víctima d’una campanya exacerbada contra el seu físic. “És molt graciosa, però és impossible que sigui l’objecte de desig de ningú a la vida real o en la ficció”, escrivia el crític de cinema Jeffrey Wells després de l’estrena de Trainwreck . Aquests insults van resultar ser el material perfecte per abanderar un humor de denúncia centrat en els seus suposats defectes. Encara que davant els micròfons aparenta una actitud despreocupada, en les seves memòries reconeix que ha estat realment turmentada pel seu cos.
Els seus nuvis també van contribuir a minar la seva moral i, en conseqüència, Schumer admet haver-se convertit en una persona extremadament introvertida.”Quan ets així, les persones són com vampirs de l’energia. No els odies, però has de tenir una estratègia sobre com i quan exposar-te a ells”, explica en el llibre.
No és la primera a reivindicar que per ser humorista no tens “d’estar al màxim tota l’estona”. Poden ser gent solitària que només agrada d’un bany de multituds quan es vesteix la disfressa de pallasso. Aquí està Lina Morgan, que va confessar en diverses entrevistes sentir-se incòmoda amb l’atenció mediàtica. No obstant això, l’actriu no va reconèixer els seus molts pous negres fins ben entrada en anys, quan ja no havia de fingir un somriure constant.
A poc a poc altres còmiques van anar trencant el tabú de parlar de les seves vides privades i despullar la seva personalitat fora del microscopi. Caitlin Moran, Lena Dunham i Tina Fey van llançar els seus autobiografies sota un nou gènere anomenat tits and Wits , que es reia de les “coses de noies”. No només utilitzaven els típics acudits sobre cartutxeres, el flirteig als quaranta o els malnoms de les seves amants al llit, també examinaven el seu costat més fosc.
Moran parla de la seva infància en un habitatge de protecció oficial bruta i dels seus trastorns alimentaris. Dunham també va comptar diverses anècdotes íntimes en Not that kind of girl que van molestar a bona part dels seus lectors. Però, com va escriure Tina Fey en les seves memòries, “les humoristes no estem aquí per agradar i per ser boniques”. I una bona mostra d’això és la contestació de Joan Rivers , sempre incòmoda i fantàstica, a un oient enfadat en un monòleg. “Déjame dir-te de què va això de la comèdia, gilipolles. La comèdia està per fer riure a la gent i fer que puguem lluitar amb els nostres traumes, idiota!”.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.eldiario.es/cultura/fenomenos/Amy-Schumer-tabu-payasas-tristes_0_553994776.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME