“Ens portem bé el meu esclerosi múltiple i jo”, assegura Ramon Arroyo abans de presentar el seu llibre “Rendir no és una opció” a la llibreria Librouro de Vigo. “Al principi la relació no va ser bona perquè li vaig donar l’esquena i fer això amb aquesta malaltia no porta bones conseqüències”, afegeix.

Amb alts i baixos, Arroyo conviu amb l’esclerosi des de fa dotze anys i s’enfronta a les seves limitacions cada dia des del positivisme i una actitud de superació només equiparables a la fortalesa que va demostrar en superar un Ironman, la prova més exigent del triatló.

L’esclerosi múltiple afecta prop de 47.000 persones a Espanya. “Últimament m’han donat diversos brots seguits i m’han hagut de canviar el tractament, per això he hagut de deixar l’activitat física però com que no és la primera vegada ni serà l’última ja sé que és una cosa amb el que he de bregar”, explica Arroyo.

Als trenta-dos anys li van diagnosticar aquesta malaltia crònica que afecta el sistema nerviós central que li va fer canviar radicalment de vida. “La meva vida professional transcorria entre països exòtics, hotels luxosos, esperes a l’aeroport, avions estrets i reunions tenses i interminables. Ho tenia realment tot. Però allò va semblar esvair-per sempre un matí de vacances. Em va caure el cigarret de les mans. No una, sinó dues vegades. No li vaig donar molta importància al principi, però van ser els primers senyals d’un conjunt de símptomes que em van preocupar “, així ho explica al seu llibre.

La seva determinació va cridar l’atenció de Marcel Barrena, que va decidir portar la seva història al cinema. La pel·lícula “100 metres” s’estrena el proper 4 de novembre i, en ella, Dani Rovira interpreta el paper de Rierol. “Això em supera, no està previst en cap dels nostres guions. És molt il·lusionant i aconseguirem un aparador per a l’esclerosi molt important”, diu. El repartiment del film el completen Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, Maria de Medeiros, David Verdaguer, Clara Segura i Andrés Velencoso.

Va estar involucrat en la pel·lícula des del principi, va poder opinar i va preparar el personatge amb Rovira per explicar-li com són les seqüeles de la malaltia i el dia a dia. “Va ser bastant senzill parlar-ho tot amb Dani perquè és un tio amb molta sensibilitat i jo ja estic acostumat a explicar els meus símptomes entre unes coses i altres. A part ell és llicenciat en Educació Física i tot el tema de limitacions físiques o seqüeles motores ho va entendre bé “, detalla.

Tot i que el llibre i la pel·lícula no tenen res a veure, van ser projectes que es van preparar gairebé alhora. Arroyo es va decidir a escriure “Rendir no és una opció” amb la intenció que la seva experiència fos útil per a altres malalts, però també per als que, encara que estiguin sans, travessen moments difícils. “Volia compartir la nostra història per si a algú li era d’utilitat i visibilitzar la malaltia perquè tot i que pel nom la coneixem tots, és força desconeguda pel que fa a les seves símptomes i les conseqüències. Tots tenim una esclerosi múltiple, domesticada o no , però sempre tenim algun problema de portes endins que ens ocupa i ens preocupa “, sosté.

“Als aficionats al triatló i als malalts d’esclerosi múltiple ens agrada molt compartir les nostres experiències”, afirma. A la presentació del llibre a Vigo, Arroyo va voler, a més de parlar de la seva trajectòria personal, crear debat amb els assistents per compartir inquietuds i resoldre dubtes. “Ho he escrit amb el cor, amb absoluta transparència i sinceritat, comptant el bo i el dolent, sense ganes d’explicar penes però emocionant perquè, tot i tenir aquest diagnòstic, el meu dia té un balanç molt positiu”.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.farodevigo.es/sociedad/2016/09/09/aplomo-enfermedad/1529888.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

(més…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut