BILBAO – Al voltant de 2.200 bascos pateixen esclerosi múltiple, una malaltia neurològica incurable que és la segona causa de discapacitat en persones joves, per darrere dels accidents de trànsit. Dimecres que ve, amb motiu del Dia Mundial contra l’Esclerosi Múltiple, Euskadi celebrarà una jornada científic-social, on neuròlegs de referència i professionals sanitaris analitzaran l’actualitat d’aquesta patologia que és el trastorn neurològic més freqüent entre adults joves, ja que es diagnostica habitualment entre els 18 i els 35 anys.

A la jornada prendrà part un dels especialistes més reconeguts en aquesta dolència, Alfredo Rodríguez-Antiguitat, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de Basurto. El doctor Rodríguez-Antiguitat assegura a DEIA que “la freqüència amb què apareixen nous casos no s’ha modificat de manera substancial en els darrers anys. Però el que sí que hem notat és que la diferència de casos de dones respecte al d’homes s’està incrementant de manera notable “. Segons explica, “fa 25 anys es diagnosticaven dues dones per cada home i ara gairebé es diagnostiquen 3. Això planteja la possibilitat que hi hagi algun factor ambiental que encara no hem sabut identificar afectant les dones “, aclareix.

Els experts han estudiat molt aquest fenomen però no obstant això es desconeix la causa de la malaltia i s’ignora per què és més freqüent entre les noies. Tot això amb l’agreujant que es registra fonamentalment entre dones joves. “La mitjana de diagnòstic ronda els 28 a 30 anys. És molt estrany que la malaltia comenci per sota dels 18 anys i per sobre dels 50. És una malaltia que es dóna en plena edat reproductiva “, explica el doctor.

Amb motiu del dia mundial, la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi organitzarà a dimecres una jornada sota el lema L’EM no em frena. No en va es tracta d’una malaltia autoimmune del sistema nerviós central que consisteix en la inflamació espontània del cervell i la medul·la i que sol afectar també els nervis òptics. Com a conseqüència d’aquest efecte es produeix una pèrdua de mielina (greix que envolta els nervis), el que provoca la proliferació de cicatrius pel sistema nerviós.

Es calcula que a l’Estat la quantitat d’afectats ascendeix a 46.000 ia Europa, la xifra s’eleva a 600.000 persones. A més cada cinc hores es diagnostica un nou cas d’una malaltia que acostuma a ocasionar seqüeles que limiten la qualitat de vida, pel que té un gran impacte social.

En el marc de la jornada de dimecres es presentarà la campanya Els Camins de la Vida , un vídeo testimonial on persones que porten temps convivint amb EM ajuden, a través del seu testimonis i experiències a Patricia, acabada de diagnosticar d’esclerosi múltiple.

La independència és el tema triat per protagonitzar una trobada que analitzarà com poden ser autònomes les persones amb EM, reconeixent que la independència té diferent significat per a cada individu.

Alfredo Rodríguez-Antigüedad parlarà sobre l’accés dels pacients a la informació. Per la seva banda, Mar Mendibe, neuròloga de la Unitat d’EM de Cruces, analitzarà les situacions especials en l’esclerosi múltiple. Erika Otxoa, tècnica de rehabilitació, intervindrà amb una ponència sobre la teràpia assistida amb animals i els resultats obtinguts amb Uri , un golden retriever que forma part del projecte.L’actualitat terapèutica serà abordada per José María Prieto, de l’hospital de Santiago de Compostel·la. I finalment, Marta Lordan, fisioterapeuta de la Fundació EM de Catalunya, explicarà la importància de l’activitat física. La trobada comptarà amb el testimoni de l’alpinista basc Alex Txikon que ha coronat deu dels catorze vuit mils del món i el febrer passat va aconseguir el Nanga Parbat.

De forma paral·lela, el moll de l’Arenal, de la capital biscaïna, acollirà la primera Trobada amb l’EM amb una intensa agenda d’activitats per sensibilitzar sobre la malaltia per a la qual encara no existeix cura, però que cada vegada s’aconsegueix controlar millor amb la ajuda de fàrmacs que aconsegueixen reduir el nombre, la freqüència i la intensitat dels brots i la quantitat i volum de lesions que apareixen en el cervell.

BILBAO– Alrededor de 2.200 vascos sufren esclerosis múltiple, una enfermedad neurológica incurable que es la segunda causa de discapacidad en personas jóvenes, por detrás de los accidentes de tráfico. El próximo miércoles, con motivo del Día Mundial contra la Esclerosis Múltiple, Euskadi celebrará una jornada científico-social, donde neurólogos de referencia y profesionales sanitarios analizarán la actualidad de esta patología que es el trastorno neurológico más frecuente entre adultos jóvenes, ya que se diagnostica habitualmente entre los 18 y los 35 años.

En la jornada tomará parte uno de los especialistas más reconocidos en esta dolencia, Alfredo Rodríguez-Antigüedad, jefe del Servicio de Neurología del Hospital de Basurto. El doctor Rodríguez-Antigüedad asegura a DEIA que “la frecuencia con la que aparecen nuevos casos no se ha modificado de manera sustancial en los últimos años. Pero lo que sí hemos notado es que la diferencia de casos de mujeres con respecto al de hombres se está incrementando de forma notable”. Según explica, “hace 25 años se diagnosticaban dos mujeres por cada varón y ahora casi se diagnostican tres. Eso plantea la posibilidad de que exista algún factor ambiental que todavía no hemos sabido identificar afectando a las mujeres”, aclara.

Los expertos han estudiado mucho este fenómeno pero sin embargo se desconoce la causa de la enfermedad y se ignora por qué es más frecuente entre las chicas. Todo ello con el agravante de que se registra fundamentalmente entre mujeres jóvenes. “La media de diagnóstico ronda los 28 a 30 años. Es muy raro que la enfermedad comience por debajo de los 18 años y por encima de los 50. Es una enfermedad que se da en plena edad reproductiva”, explica el doctor.

Con motivo del día mundial, la Fundación Esclerosis Múltiple Euskadi organizará el miércoles una jornada bajo el lema La EM no me frena.No en vano se trata de una enfermedad autoinmune del sistema nervioso central que consiste en la inflamación espontánea del cerebro y la médula y que suele afectar también a los nervios ópticos. Como consecuencia de este efecto se produce una pérdida de mielina (grasa que rodea a los nervios), lo que provoca la proliferación de cicatrices por el sistema nervioso.

Se calcula que en el Estado la cantidad de afectados asciende a 46.000 y en Europa, la cifra se eleva a 600.000 personas. Además cada cinco horas se diagnostica un nuevo caso de una dolencia que acostumbra a ocasionar secuelas que limitan la calidad de vida, por lo que tiene un gran impacto social.

En el marco de la jornada del miércoles se presentará la campaña Los Caminos de la Vida, un vídeo testimonial donde personas que llevan tiempo conviviendo con EM ayudan, a través de su testimonios y experiencias a Patricia, recién diagnosticada de esclerosis múltiple.

La independencia es el tema elegido para protagonizar un encuentro que analizará cómo pueden ser autónomas las personas con EM, reconociendo que la independencia tiene diferente significado para cada individuo.

Alfredo Rodríguez-Antigüedad hablará sobre el acceso de los pacientes a la información. Por su parte, Mar Mendibe, neuróloga de la Unidad de EM de Cruces, analizará las situaciones especiales en la esclerosis múltiple. Erika Otxoa, técnica de rehabilitación, intervendrá con una ponencia sobre la terapia asistida con animales y los resultados obtenidos con Uri, una golden retriever que forma parte del proyecto. La actualidad terapéutica será abordada por José María Prieto, del hospital de Santiago de Compostela. Y por último, Marta Lordan, fisioterapeuta de la Fundación EM de Catalunya, explicará la importancia de la actividad física. El encuentro contará con el testimonio del alpinista vasco Alex Txikon que ha coronado diez de los catorce ochomiles del mundo y el pasado febrero logró el Nanga Parbat.

De forma paralela, el muelle del Arenal, de la capital vizcaina, acogerá el primer Encuentro con la EM con una intensa agenda de actividades para sensibilizar sobre la enfermedad para la que aún no existe cura, pero que cada vez se logra controlar mejor con la ayuda de fármacos que logran reducir el número, la frecuencia y la intensidad de los brotes y la cantidad y volumen de lesiones que aparecen en el cerebro.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.deia.com/2016/05/21/sociedad/euskadi/aumentan-los-casos-de-mujeres-jovenes-con-esclerosis

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME


 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.deia.com/2016/05/21/sociedad/euskadi/aumentan-los-casos-de-mujeres-jovenes-con-esclerosis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut