BILBAO – Al voltant de 2.200 bascos pateixen esclerosi múltiple, una malaltia neurològica incurable que és la segona causa de discapacitat en persones joves, per darrere dels accidents de trànsit. Dimecres que ve, amb motiu del Dia Mundial contra l’Esclerosi Múltiple, Euskadi celebrarà una jornada científic-social, on neuròlegs de referència i professionals sanitaris analitzaran l’actualitat d’aquesta patologia que és el trastorn neurològic més freqüent entre adults joves, ja que es diagnostica habitualment entre els 18 i els 35 anys.

A la jornada prendrà part un dels especialistes més reconeguts en aquesta dolència, Alfredo Rodríguez-Antiguitat, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de Basurto. El doctor Rodríguez-Antiguitat assegura a DEIA que “la freqüència amb què apareixen nous casos no s’ha modificat de manera substancial en els darrers anys. Però el que sí que hem notat és que la diferència de casos de dones respecte al d’homes s’està incrementant de manera notable “. Segons explica, “fa 25 anys es diagnosticaven dues dones per cada home i ara gairebé es diagnostiquen 3. Això planteja la possibilitat que hi hagi algun factor ambiental que encara no hem sabut identificar afectant les dones “, aclareix.

Els experts han estudiat molt aquest fenomen però no obstant això es desconeix la causa de la malaltia i s’ignora per què és més freqüent entre les noies. Tot això amb l’agreujant que es registra fonamentalment entre dones joves. “La mitjana de diagnòstic ronda els 28 a 30 anys. És molt estrany que la malaltia comenci per sota dels 18 anys i per sobre dels 50. És una malaltia que es dóna en plena edat reproductiva “, explica el doctor.

Amb motiu del dia mundial, la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi organitzarà a dimecres una jornada sota el lema L’EM no em frena. No en va es tracta d’una malaltia autoimmune del sistema nerviós central que consisteix en la inflamació espontània del cervell i la medul·la i que sol afectar també els nervis òptics. Com a conseqüència d’aquest efecte es produeix una pèrdua de mielina (greix que envolta els nervis), el que provoca la proliferació de cicatrius pel sistema nerviós.

Es calcula que a l’Estat la quantitat d’afectats ascendeix a 46.000 ia Europa, la xifra s’eleva a 600.000 persones. A més cada cinc hores es diagnostica un nou cas d’una malaltia que acostuma a ocasionar seqüeles que limiten la qualitat de vida, pel que té un gran impacte social.

En el marc de la jornada de dimecres es presentarà la campanya Els Camins de la Vida , un vídeo testimonial on persones que porten temps convivint amb EM ajuden, a través del seu testimonis i experiències a Patricia, acabada de diagnosticar d’esclerosi múltiple.

La independència és el tema triat per protagonitzar una trobada que analitzarà com poden ser autònomes les persones amb EM, reconeixent que la independència té diferent significat per a cada individu.

Alfredo Rodríguez-Antigüedad parlarà sobre l’accés dels pacients a la informació. Per la seva banda, Mar Mendibe, neuròloga de la Unitat d’EM de Cruces, analitzarà les situacions especials en l’esclerosi múltiple. Erika Otxoa, tècnica de rehabilitació, intervindrà amb una ponència sobre la teràpia assistida amb animals i els resultats obtinguts amb Uri , un golden retriever que forma part del projecte.L’actualitat terapèutica serà abordada per José María Prieto, de l’hospital de Santiago de Compostel·la. I finalment, Marta Lordan, fisioterapeuta de la Fundació EM de Catalunya, explicarà la importància de l’activitat física. La trobada comptarà amb el testimoni de l’alpinista basc Alex Txikon que ha coronat deu dels catorze vuit mils del món i el febrer passat va aconseguir el Nanga Parbat.

De forma paral·lela, el moll de l’Arenal, de la capital biscaïna, acollirà la primera Trobada amb l’EM amb una intensa agenda d’activitats per sensibilitzar sobre la malaltia per a la qual encara no existeix cura, però que cada vegada s’aconsegueix controlar millor amb la ajuda de fàrmacs que aconsegueixen reduir el nombre, la freqüència i la intensitat dels brots i la quantitat i volum de lesions que apareixen en el cervell.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.deia.com/2016/05/21/sociedad/euskadi/aumentan-los-casos-de-mujeres-jovenes-con-esclerosis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content