L’Ajuntament de Barcelona i quatre entitats socials de la ciutat han posat en marxa el Banc del Moviment, una iniciativa solidària per oferir préstec temporal i solidari de productes de suport per a persones amb discapacitat motriu de totes les edats. Asendi NB, La Llar d’Esclerosi Múltiple, Nexe Fundació i la Cooperativa Alencop són les entitats que treballen en el projecte conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona. 

El Banc del Moviment busca promoure els valors de la sensibilitat, la solidaritat, l’autonomia de les persones i la sostenibilitat de la ciutat, i que qualsevol persona que ho necessiti tingui accés a unes crosses, una cadira de rodes, un caminador o qualsevol altre tipus de producte de suport.

Com funciona

El Banc del Moviment tindrà un funcionament molt semblant al que té una biblioteca o qualsevol altre servei de préstec, tot i que amb algunes diferències. En un principi el préstec serà per a un període inicial de sis mesos, tot i que en cas de necessitat es podrà prorrogar el termini. Per fer una petició de material, la persona interessada haurà de fer-ho enviant un correu electrònic a bancdelmoviment@bcn.cat o trucant al 610223707. La persona usuària haurà de deixar un dipòsit de preu social en el moment de rebre el material, que li serà abonat en el moment de retornar el producte, tot i que està previst que es resti una petita contribució per fer front als costos de manteniment. Quan el producte de suport demandat sigui per a infants, un o una terapeuta ocupacional farà la valoració, l’adaptació i el seguiment corresponents, també en el cas dels adults que ho requereixin.

El banc ja compta amb més de 40 tipus de productes i 600 unitats al magatzem. A banda d’aquest estoc, rebrà donacions de productes de suport de particulars, entitats i serveis que, un cop revisats i homologats, es posaran a disposició de les persones que hagin fet la demanda. Tot i que els preus del dipòsit oscil·len entre els10 euros d’unes crosses i els 250 d’una cadira de rodes elèctrica, ningú es quedarà sense producte de suport si el necessita ja que, en cas de dificultat per abonar el dipòsit, s’establiran els mecanismes corresponents per donar resposta a la demanda. Un cop el material deixi de ser necessari per a la persona que el va rebre s’haurà de retornar al Banc del Moviment per fer-ne la revisió i tornar-lo a posar a disposició de qui ho necessiti.

Les entitats que hi participen

El punt de partida d’aquesta iniciativa el trobem a Asendi NB (l’Associació per la Sensibilització envers la Discapacitat Nou Barris) que el 2009 i fruit d’una necessitat social, va endegar el Banc Solidari de Material Ortopèdic entre els veïns i veïnes del barri de porta a Nou Barris. El projecte va passar dels 60 préstecs el primer any de funcionament a fer-ne 244 l’any passat i va incrementar les donacions rebudes de 31 a 185. El préstec d’aquest tipus de material és especialment beneficiós per a la gent gran, ja que el 37% de les persones usuàries tenen més de 85 anys, el 38% tenen entre 65 i 85 i el 25% són menors de 65 anys.

Asendi NB va néixer l’any 2007 amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre el món de la discapacitat per aconseguir una societat més inclusiva eliminant les barreres culturals i mentals que sovint tothom tenim. Per això l’entitat realitza exposicions fotogràfiques sobre accessibilitat i superació, tallers de sensibilització per mostrar la vida diària de les persones amb discapacitat o per donar a conèixer les diferents formes de comunicació com la Llengua de signes Catalana (LSC) i el codi Braille. Asendi NB serà un dels dos punts de la ciutat des d’on es gestionarà l’atenció a les persones usuàries del Banc del Moviment.

L’altre punt d’atenció a l’usuari el trobareu a l’altra banda de la ciutat, al districte de Sants-Montjuïc, on l’entitat Associació Catalana La Llar de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple, que a partir del dia 2 de maig es suma a aquest projecte i abastarà els districtes de Sants-Montjuïc, Les corts, Sarrià-Sant Gervasi, Eixample i Ciutat Vella.

El Banc del Moviment també comptarà amb el professionals de Nexe Fundació que oferirà els serveis de terapeuta ocupacional i tècnic ortopedista. L’equip tècnic de la fundació està format per més de 40 professionals que treballen des de fa anys per atendre de forma integral les necessitats dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies. A més, també desenvolupen projectes de recerca per millorar les qualitats de vida d’aquest col·lectiu.

I Finalment, la Cooperativa Alencop s’encarregarà de gestionar la recollida de material, que es farà de forma gratuïta per al donant. Aquesta entitat va sorgir per donar resposta a un problema de recollida i tractament de residus als entorns urbans, i per garantir les condicions de vida digna de persones en situació de vulnerabilitat. El seu objectiu social és abordar de manera integral les necessitats bàsiques i d’ocupació, formació i habitatge d’aquestes persones, mitjançant un model d’activitat socioeconòmic cooperatiu.

Poden accedir als productes totes les persones que necessitin alguna ajuda tècnica per un període màxim de 6 mesos.

Per a més informació, poden escriure un mail o trucar per telèfon a: bdmlallar@lallar.org Tel. 93 174 4999 // 640.947.206 en horari Dilluns de 10.30 a 13 hores i dijous de 17.00 a 19.30h

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content