La localitat biscaïna de Barakaldo inaugurarà aquest diumenge, 12 de juny, el certamen ‘Barakaldo Foto Festival’ (Baffest), que mostrarà l’obra de vuit dones fotògrafes repartida per sis espais expositius. A més, se celebraran un total de 14 activitats, entre el visites guiades, concurs i concert infantils, conferències, un taller i una acció solidària.La localidad vizcaína de Barakaldo inaugurará este domingo, 12 de junio, el certamen ‘Barakaldo Foto Festival’ (Baffest), que mostrará la obra de ocho mujeres fotógrafas repartida por seis espacios expositivos. Además, se celebrarán un total de 14 actividades, entre el visitas guiadas, concurso y concierto infantiles, conferencias, un taller y una acción solidaria.
El certamen es desenvoluparà fins a 3 de juliol i pretén convertir la ciutat, durant tres setmanes, “a la capital basca de la fotografia” amb les exposicions de vuit fotògrafes, entre les que destaquen Cristina García Rodero i Miren Pastor i les últimes incorporacions de Lurdes Basolí i Cristina R. de Middel. Les obres, de gran format, es podran contemplar al llarg d’un recorregut que uneix cinc espais urbans i un de natural.
La regidora de Cultura i Euskera, Nerea Cantero, i el director del festival, David de Haro, han presentat aquest dimecres la seva programació. Segons ha destacat Cantero, es tracta d ‘ “una gran oportunitat per gaudir i promocionar de la fotografia i, especialment, la de les dones”.
Una de les instal·lacions “més espectaculars”, de Lurdes R. Basolí (Barcelona, 1981), estarà ubicada a la plaça Bide Onera. Basolí, que arriba a ‘Baffest’ després de “triomfar” a PhotoEspaña, oferirà “una petita mostra d’un ampli treball documental”, titulat ‘Resiliència’ i integrat en un projecte promogut per la Plataforma Europea de l’Esclerosi Múltiple a què cinc fotògrafs van viatjar per 12 països europeus per documentar aquesta malaltia “invisible”.
Per la seva banda, Cristina R. de Middel (Alacant, 1975) serà present amb la seva exposició ‘muchísmo’ a l’Herriko Plaça de Barakaldo, que acollirà la reproducció íntegra de ‘Afronauts’. En paraules de David de Haro, “és una oportunitat única d’acostar al gran públic l’obra de Lurdes, que ja és un fenomen mundial”.
Segons ha indicat, una de les exposicions més esperades del certamen és la que penjarà Cristina García Rodero (Puertollano, 1949) a la façana de la Casa de Cultura Clara Campoamor. L’exposició és un homenatge del festival a la trajectòria d’aquesta autora, Premi Nacional de Fotografia (1996) i Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts (2005). La mostra conté una selecció d’imatges “icòniques” de la seva obra realitzada per la mateixa artista exclusivament per al festival en què “el denominador comú és la dona”.
La secció principal de l’Baffest també compta amb l’obra de Miren Pastor (Pamplona, 1985), que exhibeix des de dissabte passat part del projecte Bidean en el camí de l’embassament de Gorostiza del Regato. Es tracta de l’única exposició fora del nucli urbà, en un entorn “completament natural”.
D’altra banda, l’artista local Marina Gondra (Barakaldo, 1989) ocupa la plaça de fotògrafa convidada amb un espai a la Plaça de les Escultures, que albergarà una selecció dels seus “famosos autoretrats màgics”. La secció certamen reunirà també a la Plaça de les Escultures el treball de tres creadores biscaïnes que competiran per la plaça de fotògrafa convidada de l’any que ve.
La més jove, Helena Goñi (Bilbao, 1990), presenta ‘Behind blue eyes’, un projecte que “busseja pels seus records adolescents” i busca “remoure els instints juvenils de l’espectador mitjançant la recreació d’escenes evocadores influenciades per la cultura rock” .
Per la seva banda, Ainhoa Resano (Pamplona, 1974) porta una proposta inspirada en les arts escèniques anomenada ‘Pin_down’, on “explora els marges de les dissidències, enquadrant rols i transformant-los en un joc d’aparences”. Finalment, Inma Barri (Bilbao, 1979) presenta el seu projecte ‘katharsis’, un recull de fotografies en blanc i negre que “conviden a l’abstracció ia l’exploració de la pròpia imatge al marge de la realitat”.
ACTIVITATS PARAL·LELES
D’altra banda, amb l’objectiu d ‘ “acostar la fotografia a tots els ciutadans”, el festival comptarà amb 14 activitats paral·leles a les exposicions, majoritàriament gratuïtes. El programa inclou visites guiades, un concurs fotogràfic i un concert per als més petits, una jornada completa de ponències i taules rodones, visites guiades, un taller i un BookJockey.
En el matí del diumenge 12 de juny, quedaran oficialment inaugurades totes les exposicions amb un acte amb autoritats i la presència dels participants del Ral·li Fotogràfic organitzat per l’Associació Fotogràfica Denbora. Es preveu la presència d’uns 60 aficionats que prèviament hauran realitzat un recorregut per El Regato per concloure visitant totes les exposicions del festival.
Aquest dia els nens també tindran el seu espai amb Txikifoto, un concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram. També hi haurà una actuació teatral de Krisklown i un concert a càrrec del grup baracaldés Brand New Sinclairs a l’amfiteatre de la Plaça de les Escultures.
Durant tot el dissabte 18 de juny, l’Aula de la Casa de Cultura Clara Campoamor acollirà unes Jornades de Fotografia que inclou la presentació ‘Festivals de fotografia’, de Roberto Villalón, la taula rodona ‘Les dones i la fotografia’, la ponència de Cristina de Middel Asfronauts i el fenomen fotollibre, i un BookcJockey ( “com una sessió DJ però amb llibres de fotografia”) a càrrec de Miren Pastor.
El diumenge 19 de juny serà el torn de la iniciativa ‘Foto Solidària’. La Herriko Plaça albergarà l’exposició de 400 marcs de petit format amb altres tantes imatges cedides per a l’ocasió per diversos fotògrafs professionals i aficionats amb l’objectiu de recaptar fons per a una entitat social escollida per l’Ajuntament de Barakaldo i l’organització.
El 19 i el 26 de juny hi ha programats dos ‘Photowalk’, unes visites guiades per tot el recorregut expositiu del Baffest 2016.
El dissabte 25 de juny, Miren Pastor revelarà “els secrets del fotollibre” en un taller en què “indagarà en els orígens del format, fent un recorregut pels llibres dels autors més representatius de la història de la fotografia”.
El diumenge 3 de juliol se celebrarà un acte de cloenda on es lliuraran els premis del Txikifoto i un xec amb els fons recaptats en l’acció solidària.
El certamen se desarrollará hasta 3 de julio y pretende convertir la ciudad, durante tres semanas, “en la capital vasca de la fotografía” con las exposiciones de ocho fotógrafas, entre las que destacan Cristina García Rodero y Miren Pastor y las últimas incorporaciones de Lurdes Basolí y Cristina R. de Middel. Las obras, de gran formato, se podrán contemplar a lo largo de un recorrido que une cinco espacios urbanos y uno natural.
La concejal de Cultura y Euskera, Nerea Cantero, y el director del festival, David de Haro, han presentado este miércoles su programación. Según ha destacado Cantero, se trata de “una gran oportunidad para disfrutar y promocionar de la fotografía y, en especial, la de las mujeres”.
Por su parte, Cristina R. de Middel (Alicante, 1975) estará presente con su exposición ‘Muchismo’ en la Herriko Plaza de Barakaldo, que acogerá la reproducción íntegra de ‘Afronauts’. En palabras de David de Haro, “es una oportunidad única de acercar al gran público la obra de Lurdes, que ya es un fenómeno mundial”.
Según ha indicado, una de las exposiciones más esperadas del certamen es la que colgará Cristina García Rodero (Puertollano, 1949) en la fachada de la Casa de Cultura Clara Campoamor. La exposición es un homenaje del festival a la trayectoria de esta autora, Premio Nacional de Fotografía (1996) y Medalla de Oro al Mérito de las Bellas Artes (2005). La muestra contiene una selección de imágenes “icónicas” de su obra realizada por la propia artista exclusivamente para el festival en las que “el denominador común es la mujer”.
La sección principal del Baffest también cuenta con la obra de Miren Pastor (Pamplona, 1985), que exhibe desde el pasado sábado parte del proyecto Bidean en el camino del embalse de Gorostiza de El Regato. Se trata de la única exposición fuera del casco urbano, en un entorno “completamente natural”.
Por otro lado, la artista local Marina Gondra (Barakaldo, 1989) ocupa la plaza de fotógrafa invitada con un espacio en la Plaza de las Esculturas, que albergará una selección de sus “famosos autoretratos mágicos”. La sección certamen reunirá también en la Plaza de las Esculturas el trabajo de tres creadoras vizcaínas que competirán por la plaza de fotógrafa invitada del año que viene.
La más joven, Helena Goñi (Bilbao, 1990), presenta ‘Behind blue eyes’, un proyecto que “bucea por sus recuerdos adolescentes” y busca “remover los instintos juveniles del espectador mediante la recreación de escenas evocadoras influenciadas por la cultura rock”.
Por su parte, Ainhoa Resano (Pamplona, 1974) trae una propuesta inspirada en las artes escénicas denominada ‘Pin_down’, donde “explora los márgenes de las disidencias, encuadrando roles y transformándolos en un juego de apariencias”. Por último, Inma Barrio (Bilbao, 1979) presenta su proyecto ‘Kàtharsis’, una compilación de fotografías en blanco y negro que “invitan a la abstracción y a la exploración de la propia imagen al margen de la realidad”.
ACTIVIDADES PARALELAS
Por otro lado, con el objetivo de “acercar la fotografía a todos los ciudadanos”, el festival contará con 14 actividades paralelas a las exposiciones, en su mayoría gratuitas. El programa incluye visitas guiadas, un concurso fotográfico y un concierto para los más pequeños, una jornada completa de ponencias y mesas redondas, visitas guiadas, un taller y un BookJockey.
En la mañana del domingo 12 de junio, quedarán oficialmente inauguradas todas las exposiciones con un acto con autoridades y la presencia de los participantes del Rally Fotográfico organizado por la Asociación Fotográfica Denbora. Se prevé la presencia de unos 60 aficionados que previamente habrán realizado un recorrido por El Regato para concluir visitando todas las exposiciones del festival.
Ese día los niños también tendrán su espacio con Txikifoto, un concurso fotográfico a través de la red social Instagram. También habrá una actuación teatral de Krisklown y un concierto a cargo del grupo baracaldés Brand New Sinclairs en el anfiteatro de la Plaza de las Esculturas.
Durante todo el sábado 18 de junio, el Aula de la Casa de Cultura Clara Campoamor acogerá unas Jornadas de Fotografía que incluye la presentación ‘Festivales de fotografía’, de Roberto Villalón, la mesa redonda ‘Las mujeres y la fotografía’, la ponencia de Cristina de Middel Asfronauts y el fenómeno fotolibro, y un BookcJockey (“como una sesión DJ pero con libros de fotografía”) a cargo de Miren Pastor.
El domingo 19 de junio será el turno de la iniciativa ‘Foto Solidaria’. La Herriko Plaza albergará la exposición de 400 marcos de pequeño formato con otras tantas imágenes cedidas para la ocasión por varios fotógrafos profesionales y aficionados con el objetivo de recaudar fondos para una entidad social elegida por el Ayuntamiento de Barakaldo y la organización.
El 19 y el 26 de junio hay programados dos ‘Photowalk’, unas visitas guiadas por todo el recorrido expositivo del Baffest 2016.
El sábado 25 de junio, Miren Pastor revelará “los secretos del fotolibro” en un taller en el que “indagará en los orígenes del formato, haciendo un recorrido por los libros de los autores más representativos de la historia de la fotografía”.
El domingo 3 de julio se celebrará un acto de clausura donde se entregarán los premios del Txikifoto y un cheque con los fondos recaudados en la acción solidaria.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.eleconomista.es/espana/noticias/7622183/06/16/Barakaldo-inaugura-el-domingo-el-Baffest-con-la-obra-de-ocho-fotografas-y-una-quincena-de-actividades.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.eleconomista.es/espana/noticias/7622183/06/16/Barakaldo-inaugura-el-domingo-el-Baffest-con-la-obra-de-ocho-fotografas-y-una-quincena-de-actividades.html