El descobriment de les cèl·lules mare ha estat un enorme avanç en la ciència mèdica. La possibilitat de la seva utilització com a forma de tractament, ja sigui de malalties neurològiques o d’un altre tipus, ha despertat particular interès no només en el món de la ciència sinó entre els pacients i el públic en general.

A les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació es divulguen les novetats, tot i que amb informació no sempre encertada.
Malalties com el Parkinson, Alzheimer, Esclerosi Múltiple, Esclerosi Lateral Amiotròfica i Distròfies Musculars i altres malalties neuromusculars són objecte d’intensa recerca en aquest terreny. Davant la manca de tractaments efectius per a aquestes malalties associades a l’enorme deteriorament que produeixen, molts ben intencionats i altres no tant s’ocupen d’encoratjar expectatives.

Diferents tipus de cèl·lules mare s’han provat en animals, en alguns casos la resposta ha estat encoratjadora i ja s’han començat algunes proves molt controlades en humans . Però el sistema nerviós planteja reptes per la seva complexitat i connectivitat, el seu metabolisme, l’existència d’una barrera hemato encefàlica que aïlla el cervell i la medul·la espinal de la sang i dificulta el passatge de les cèl·lules mare al teixit nerviós, el que se suma a la multiplicitat de cèl·lules del teixit nerviós.

Moltes de les malalties a les que s’intenta combatre són d’origen genètic, pel que de tractar-se de cèl·lules mare limfàtiques del propi individu o de donants familiars haurien de primer ser sotmeses a tractaments que modifiquin els seus gens. Això està en una fase d’investigació i de moment no hi ha aplicació clínica alguna per cap malaltia neurològica ni neuromuscular.

No hi ha cap pacient en el món que s’hagi curat ni beneficiat en un tractament amb cèl·lules mare i qualsevol tractament d’aquest tipus és experimental i com a tal ha d’estar regulat, vigilat i permès per l’autoritat sanitària local (ANMAT, INCUCAI).

Aquesta línia d’investigació, però, és molt promissòria i la ciència té fundades esperances en que l’èxit coroni tants recursos invertits. Les normes internacionals estableixen que el pacient no ha d’abonar res pel cost de la investigació i tampoc la seva cobertura mèdica.

El creixement d’individus sense escrúpols tant en l’àmbit nacional com a l’estranger que sedueixen pacients desesperançats amb promeses de millora o curació , constitueixen veritables estafes no només econòmiques sinó morals.

Finalment, preocupa el silenci oficial i de les societats científiques, que callant davant aquesta escalada de falsa informació nomésencoratgen als estafadors i estimulen el pensament màgic de la ignorància que haurien de combatre

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.clarin.com/opinion/Celulas-madre-estafa-ciencia_0_936506411.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content