- L’empresa canadenca PharmaCielo, amb seu a Antioquia, podrà fabricar productes derivats del cànnabis per a l’exportació o el comerç nacional
La empresa canadiense PharmaCielo, con sede en Antioquia, podrá fabricar productos derivados del cannabis para la exportación o el comercio nacional
El Ministeri de Salut de Colòmbia ha confirmat el matí de dimarts que ha concedit la primera llicència per produir derivats de la marihuana amb fins mèdics a l’empresa canadenca PharmaCielo . L’autorització permet a la companyia, amb seu al municipi de Rionegro, a l’Orient d’Antioquia, transformar cultius de cànnabis en productes per a l’exportació, el comerç nacional o la investigació. “La nostra meta és convertir-nos en els majors proveïdors d’extractes d’olis de cànnabis cultivat naturalment i no hi ha millor lloc per fer això que a Colòmbia”, ha afirmat en un comunicat l’espanyol, Jon Ruiz, president i gerent general de PharmaCielo.
A l’espera que es coneguin més detalls de quan començaria la producció, Alejandro Gaviria, titular de la cartera, ha explicat que el primer pas de la concessió permet la fabricació de derivats com els extractes, olis o resines, i no el cultiu. Un cop s’obté aquest permís, PharmaCielo ha d’acudir al Consell Nacional d’Estupefaents, l’òrgan encarregat d’atorgar la concessió final per a la plantació. “El procediment s’estableix d’aquesta manera perquè les companyies han d’explicar davant el Consell per què van a fer servir les plantes”, ha especificat el ministre. En aquest cas, l’empresa canadenca ha aconseguit, de moment, autorització per a la producció i per a la importació de la maquinària i tecnologies necessàries i la construcció de laboratoris d’investigació. Amb aquesta decisió, persones que pateixen d’epilèpsia, càncer, dolors crònics, artritis o esclerosi múltiple, entre d’altres malalties, tindran una alternativa medicinal.
MÉS INFORMACIÓ
PharmaCielo es converteix en pionera a Colòmbia per haver estat la primera empresa a sol·licitar el permís. “Aquest ha estat el nostre únic criteri”, ha afirmat Gaviria. La companyia començarà a produir en tres hectàrees a Rionegro i “anirà ampliant el territori”, han confirmat des del Ministeri. “La ubicació equatorial del país i la seva varietat de microclimes ideals deixen poc dubte del rol protagonista que jugarà Colòmbia en el desenvolupament d’aquesta indústria internacional que està creixent ràpidament”, ha dit Federico Cock-Correa, un altre dels responsables de PharmaCielo.
En els propers dies es lliuraran altres dues llicències, d’un total de les set rebudes des del maig. “Dos més seran per a petits productors i la resta segueix en estudi”, ha concretat el ministre. No hi haurà un nombre màxim de concessions. “Això és un mercat obert i emergent en què el nostre país pot ser el guanyador”. Segons els càlculs del Govern podria significar una entrada econòmica anual d’almenys 2.000 milions de dòlars. Les empreses locals i de menor grandària seran especialment beneficiades en haver de complir uns requisits de seguretat menys estrictes que les grans companyies en relació a “la custòdia dels terrenys, l’accés a la revisió de la informació i l’auditoria del cànnabis”. L’objectiu és que aquests agricultors trobin “una alternativa als cultius il·lícits”.
Els primers productes s’esperen per 2017, segons ha confirmat Gaviria, qui a més ha recordat que, de moment, no es pot establir un termini de concessió des del Consell Nacional d’Estupefaents per “la transició legal” de l’ús de la marihuana medicinal a Colòmbia. El passat mes de març, PharmaCielo va sol·licitar formalment la llicència davant del Ministeri. En aquest moment, regia el decret signat únicament pel president de Colòmbia, Juan Manuel Santos. Al maig, el Congrés de la República li va donar un nou reconeixement a la possibilitat que al país hi hagi una llei que doni garanties jurídiques i directrius clares per a l’ús d’aquesta planta.
A la iniciativa només li resta la conciliació entre la Cambra i el Senat (les dues instàncies del Parlament) perquè passi a sanció presidencial i es converteixi en Llei de la República. Colòmbia s’uneix amb aquesta decisió a països com Xile, Puerto Rico, Uruguai, Estats Units, Holanda, República Txeca i Israel, on s’ha aprovat l’ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques.
El Ministerio de Salud de Colombia ha confirmado la mañana del martes que ha concedido la primera licencia para producir derivados de la marihuana con fines médicos a la empresa canadiense PharmaCielo. La autorización permite a la compañía, con sede en el municipio de Rionegro, en el Oriente Antioqueño, transformar cultivos de cannabis en productos para la exportación, el comercio nacional o la investigación. “Nuestra meta es convertirnos en los mayores proveedores de extractos de aceites de cannabis cultivado naturalmente y no hay mejor lugar para hacer esto que en Colombia”, ha afirmado en un comunicado el español, Jon Ruiz, presidente y gerente general de PharmaCielo.
A la espera de que se conozcan más detalles de cuándo comenzaría la producción, Alejandro Gaviria, titular de la cartera, ha explicado que el primer paso de la concesión permite la fabricación de derivados como los extractos, aceites o resinas, y no el cultivo. Una vez se obtiene este permiso, PharmaCielo debe acudir al Consejo Nacional de Estupefacientes, el órgano encargado de otorgar la concesión final para la plantación. “El procedimiento se establece de esta manera porque las compañías deben explicar ante el Consejo para qué van a usar las plantas”, ha especificado el ministro. En este caso, la empresa canadiense ha conseguido, por el momento, autorización para la producción y para la importación de la maquinaria y tecnologías necesarias y la construcción de laboratorios de investigación. Con esta decisión, personas que sufren de epilepsia, cáncer, dolores crónicos, artritis o esclerosis múltiple, entre otras dolencias, tendrán una alternativa medicinal.
MÁS INFORMACIÓN
PharmaCielo se convierte en pionera en Colombia por haber sido la primera empresa en solicitar el permiso. “Este ha sido nuestro único criterio”, ha afirmado Gaviria. La compañía comenzará a producir en tres hectáreas en Rionegro e “irá ampliando el territorio”, han confirmado desde el Ministerio. “La ubicación ecuatorial del país y su variedad de microclimas ideales dejan poca duda del rol protagonista que jugará Colombia en el desarrollo de esta industria internacional que está creciendo rápidamente”, ha dicho Federico Cock-Correa, otro de los responsables de PharmaCielo.
En los próximos días se entregarán otras dos licencias, de un total de las siete recibidas desde mayo. “Dos más serán para pequeños productores y el resto sigue en estudio”, ha concretado el ministro. No habrá un número máximo de concesiones. “Esto es un mercado abierto y emergente en el que nuestro país puede ser el ganador”. Según los cálculos del Gobierno podría significar una entrada económica anual de al menos 2.000 millones de dólares. Las empresas locales y de menor tamaño serán especialmente beneficiadas al tener que cumplir unos requisitos de seguridad menos estrictos que las grandes compañías en relación a “la custodia de los terrenos, el acceso a la revisión de la información y la auditoría del cannabis”. El objetivo es que estos agricultores encuentren “una alternativa a los cultivos ilícitos”.
Los primeros productos se esperan para 2017, según ha confirmado Gaviria, quien además ha recordado que, por el momento, no se puede establecer un plazo de concesión desde el Consejo Nacional de Estupefacientes por “la transición legal” del uso de la marihuana medicinal en Colombia. El pasado mes de marzo, PharmaCielo solicitó formalmente la licencia ante el Ministerio. En ese momento, regía el decreto firmado únicamente por el presidente de Colombia, Juan Manuel Santos. En mayo, el Congreso de la República le dio un nuevo espaldarazo a la posibilidad de que en el país exista una ley que dé garantías jurídicas y directrices claras para el uso de esta planta.
A la iniciativa solo le resta la conciliación entre la Cámara y el Senado (las dos instancias del Parlamento) para que pase a sanción presidencial y se convierta en Ley de la República. Colombia se une con esta decisión a países como Chile, Puerto Rico, Uruguay, Estados Unidos, Holanda, República Checa e Israel, en donde se ha aprobado el uso del cannabis con fines terapéuticos.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://internacional.elpais.com/internacional/2016/06/28/colombia/
1467123600_594051.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://internacional.elpais.com/internacional/2016/06/28/colombia/
1467123600_594051.html