Què ha de fer la família?

I en el cas dels amics , quina és la millor actitud? La que més pot ajudar i acompanyar a una persona quan rep el diagnòstic? I al llarg de la malaltia? Qué debe hacer la familia?

Y en el caso de los amigos, ¿cuál es la mejor actitud? ¿La que más puede ayudar y acompañar a una persona cuando recibe el diagnóstico? ¿Y a lo largo de la enfermedad?

Quan es diagnostica Esclerosi Múltiple (EM) a una persona, sembla que es comencen a desestabilitzar diferents factors, que de vegades ocasionen una reacció en cadena. La persona diagnosticada comença a valorar les diferents àrees en què es veurà afectada la seva vida per la malaltia: vida personal, vida familiar, vida social, vida laboral …

No posem en dubte, sota cap concepte, que el gran afectat és la persona diagnosticada. Però l’entorn d’ella també es veurà afectat en major o menor mesura.

Estem parlant d’una malaltia de llarga durada. El suport de la família i dels amics és important per :

– Acompanyar en el dol (acceptació de la malaltia i canvis que produirà en la vida diària),
– suport en totes les etapes que travessarà en la malaltia,
– adhesió al tractament,
– ajuda en el moment en què es necessiti.

La família es convertirà per l’afectat en companyia , suport, ajuda i, sobretot, gràcies a la seva constància, en el millor aliat en l’adhesió al tractament en Esclerosi Múltiple . No estem parlant de compliment del tractament, ni de compliment en horari de rehabilitació. Estem parlant d’adhesió, de compromís en el seguiment del tractament i la rehabilitació per minimitzar l’impacte que produeix la malaltia en la persona afectada.

Gràcies a la família l’afectat no es troba només en la malaltia, no es troba només en el procés de dol que travessa des que se li diagnostica la malaltia. Sovint no calen grans mostres d’entusiasme, que realment arriben a sobrepassar a la persona afectada. Amb la seva acceptació silenciosa, el fet de saber que hi és en tant que es necessiti, la família aporta la seva dosi necessària de suport a l’afectat. La família cedirà, modificarà, adaptarà la seva vida a les necessitats d’una persona amb Esclerosi Múltiple.

Els amics, amb la seva constància, amb la seva companyia, i, de vegades, amb simplement el seu silenci, fan que el fet de tenir Esclerosi Múltiple sigui més suportable. Hem distingir que els amics i la família no són el mateix. El grau de compromís i de compliment no és el mateix. Però moltes vegades els amics es converteixen en una segona família.

Entendre la malaltia significa acceptar determinades condicions en la vida de l’amic: cansament, ganes de fer les coses, ganes per canviar les coses, superar-se, reptar, acceptar … Aquests seran termes que sentiran de boca del seu amic recentment diagnosticat. Un amic ha d’aprendre a adaptar-se a la malaltia també, però sense perdre de vista que segueixen sent els mateixos, amb els mateixos gustos, amb les mateixes aficions i apetències, i que això és el que no canvia.

I, sobretot, cal confiar que la persona afectada sabrà, en cada moment, què ha de sol · licitar ia qui. I, en el cas que no fos així, família i amics estan al seu costat per deixar patent que se li “acompanya”, amb totes les variants de significat que té la paraula.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://emovimiento.es/como-se-puede-ayudar-mejor-a-una-persona-con-esclerosis-multiple/#more-1810

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE
 

Cuando se diagnostica Esclerosis Múltiple (EM) a una persona, parece que se empiezan a desestabilizar diferentes factores, que a veces ocasionan una reacción en cadena. La persona diagnosticada empieza a valorar las diferentes áreas en que se verá afectada su vida por la enfermedad: vida personal, vida familiar, vida social, vida laboral…

No ponemos en duda, bajo ningún concepto, que el gran afectado es la persona diagnosticada. Pero el entorno de ella también se verá afectado en mayor o menor medida.

Estamos hablando de una enfermedad de larga duración. El apoyo de la familia y de los amigos es importante para:

– acompañar en el duelo (aceptación de la enfermedad y cambios que producirá en la vida diaria),
– apoyo en todas las etapas que atravesará en la enfermedad,
– adhesión al tratamiento,
– ayuda en el momento en que se necesite.

La familia se convertirá para el afectado en compañía, apoyo, ayuda y, sobre todo, gracias a su constancia, en el mejor aliado en la adhesión al tratamiento en Esclerosis Múltiple. No estamos hablando de cumplimiento del tratamiento, ni de cumplimiento en horario de rehabilitación. Estamos hablando de adhesión, de compromiso en el seguimiento del tratamiento y la rehabilitación para minimizar el impacto que produce la enfermedad en la persona afectada.

Gracias a la familia el afectado no se encuentra solo en la enfermedad, no se encuentra solo en el proceso de duelo que atraviesa desde que se le diagnostica la enfermedad. A menudo no hacen falta grandes muestras de entusiasmo, que realmente llegan a sobrepasar a la persona afectada. Con su aceptación silenciosa, el hecho de saber que se está ahí en tanto que se necesite, la familia aporta su dosis necesaria de apoyo al afectado. La familia cederá, modificará, adaptará su vida a las necesidades de una persona con Esclerosis Múltiple.

Los amigos, con su constancia, con su compañía, y, a veces, con simplemente su silencio, hacen que el hecho de tener Esclerosis Múltiple sea más llevadero. Debemos distinguir que los amigos y la familia no son lo mismo. El grado de compromiso y de cumplimiento no es el mismo. Pero muchas veces los amigos se convierten en una segunda familia.

Entender la enfermedad significa aceptar determinadas condiciones en la vida del amigo: cansancio, ganas de hacer las cosas, ganas por cambiar las cosas, superarse, retarse, aceptarse… Estos van a ser términos que oirán de boca de su amigo recién diagnosticado. Un amigo debe aprender a adaptarse a la enfermedad también, pero sin perder de vista que siguen siendo los mismos, con los mismos gustos, con las mismas aficiones y apetencias, y que eso es lo que no cambia.

Y, sobre todo, hay que confiar en que la persona afectada sabrá, en cada momento, qué debe solicitar y a quién. Y, en el caso de que no fuera así, familia y amigos están a su lado para dejar patente que se le “acompaña”, con todas las variantes de significado que tiene la palabra.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://emovimiento.es/como-se-puede-ayudar-mejor-a-una-persona-con-esclerosis-multiple/#more-1810

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content