El 30% dels pacients amb esclerosi múltiple (EM) presenta resposta subóptima al tractament en els primers anys i l’impacte real del canvi de tractament no està ben establert. Un estudi, publicat en Revista de Neurologia, ha descrit la pràctica clínica sobre el canvi de tractament en els pacients amb EM amb resposta subóptima i ha analitzat la seva evolució en funció de les decisions terapèutiques. El 30% de los pacientes con esclerosis múltiple (EM) presenta respuesta subóptima al tratamiento en los primeros años y el impacto real del cambio de tratamiento no está bien establecido. Un estudio, publicado en Revista de Neurología, ha descrito la práctica clínica sobre el cambio de tratamiento en los pacientes con EM con respuesta subóptima y ha analizado su evolución en función de las decisiones terapéuticas.
En l’estudi s’han inclòs pacients amb EM remitent recurrent amb almenys un brot després d’instaurat el tractament inmunomodulador. S’ha tingut en compte la intenció de canvi de tractament i els retards fins al moment real del canvi. Les conseqüències teòriques d’aquestes estratègies s’han mesurat pels canvis en la corba esperada de la Multiple Sclerosis Severity Scale (MSSS).
Els resultats indiquen que els pacients que van canviar de inmunomodulador van millorar la corba esperada de la MSSS (p > 0,05) respecte als quals no (64,3% enfront de 35,3%). Els pacients que van millorar aquesta corba havien canviat de tractament abans que els que no van millorar (1,9 mesos enfront de 6 mesos), encara que les diferències no van ser significatives. L’estudi conclou que, malgrat les limitacions per la grandària de la mostra, els pacients amb resposta subóptima que canvien de tractament precoçment poden beneficiar-se d’una millorança en la seva evolució.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.softcatala.org/traductor
En el estudio se han incluido pacientes con EM remitente recurrente con al menos un brote después de instaurado el tratamiento inmunomodulador. Se ha tenido en cuenta la intención de cambio de tratamiento y los retrasos hasta el momento real del cambio. Las consecuencias teóricas de estas estrategias se han medido por los cambios en la curva esperada de la Multiple Sclerosis Severity Scale (MSSS).
Los resultados indican que los pacientes que cambiaron de inmunomodulador mejoraron la curva esperada de la MSSS (p > 0,05) respecto a los que no (64,3% frente a 35,3%). Los pacientes que mejoraron esa curva habían cambiado de tratamiento antes que los que no mejoraron (1,9 meses frente a 6 meses), aunque las diferencias no fueron significativas. El estudio concluye que, a pesar de las limitaciones por el tamaño de la muestra, los pacientes con respuesta subóptima que cambian de tratamiento precozmente pueden beneficiarse de una mejoría en su evolución.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:
http://www.revneurol.com/sec/RSS/noticiaImprimir.php?id=3460