- Despunta en autonomies com Galícia
- Despunta en autonomías como Galicia
El director de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Clínic de Santiago de Compostel·la, José María Prieto, ha revelat que, tant en aquesta comunitat autònoma com “en general a Espanya”, la prevalença de la malaltia ha crescut, i, de fet, la comunitat científica considera, segons aquest especialista, que el país es compta entre les zones amb elevat registre d’aquesta patologia nerviosa “en aquest moment i, tenint en compte els estudis que s’han fet al respecte, a més està augmentant”.
Els IV Trobades d’Esclerosi Múltiple, organitzats per la Sociedade Galega de Neuroloxía (SGN) i Novartis i on s’han recollit aquestes declaracions, s’han reunit a la localitat de Pontevedra de Baiona a especialistes de tot Espanya per abordar les novetats en el diagnòstic i tractament de aquesta malaltia
“Per regions, Galícia és una de les que té major prevalença, si no la que més. En aquest moment, la xifra oficial és de 81 afectats per cada 100.000 habitants “, tot i que hi ha” estudis que estudien números que superen els cent afectats per cada 100.000 “, ha advertit Prieto, qui ha recalcat que” la incidència estimada a Galícia, que seria extrapolable de Sant Jaume a la resta de la regió, és de vuit a nou pacients nous diagnosticats al mes “.
En aquest context, Novartis ha desenvolupat la seva fàrmac Gilenya (fingolimod), que està indicat en el tractament de l’EM en pacients amb una malaltia agressiva d’inici o ineficàcia de les teràpies convencionals.
Els efectes de la seva aplicació també han estat tractats en el marc d’aquestes trobades sobre esclerosi múltiple. “És un medicament molt eficaç pel que fa a l’eliminació dels brots. Ha demostrat ser molt ben tolerat, molt millor del que inicialment pensàvem. Considero un error que sigui utilitzat com a fàrmac de rescat, i no com a medicament de primera línia “, ha emfatitzat Prieto.
A més de tractament farmacològic, l’abordatge de l’EM planteja l’ús de la ressonància magnètica com a base fonamental tant en el seu diagnòstic com en el seguiment. “Tots els criteris actuals es basen en ella.Gràcies als companys neuroradiòlegs podem avançar molt en aquest camp “, ha assegurat Lorenzo. Així, l’ús de la RM es conforma com un altre dels pilars de debat fonamentals en els IV Trobades d’Esclerosi Múltiple.
Reptes futurs en el tractament de l’EM
Una de les principals problemàtiques derivades del diagnòstic de l’EM és el desconeixement de les causes. Per això, per al Dr. Lorenzo un dels principals reptes de la disciplina és “conèixer la causa de la malaltia”. “Estem parlant d’una o de diverses malalties. És important millorar el diagnòstic, informant en el moment en què es diagnostica al pacient de quin pot ser la seva evolució “, indica l’especialista.
Altres reptes importants serien el desenvolupament del “tractament personalitzat, així com resoldre el dilema de tractament escalat vs tractament de xoc”, afirma. En relació al NEDA, l’especialista assegura que el concepte, canviant i dinàmic, planteja la necessitat de noves opcions d’aplicació, com a mètode d’avaluació d’eficàcia i eficiència en la lluita contra la malaltia.
El director de la Unidad de Esclerosis Múltiple del Clínico de Santiago de Compostela, José María Prieto, ha revelado que, tanto en esta comunidad autónoma como “en general en España”, la prevalencia de la enfermedad ha crecido, y, de hecho, la comunidad científica considera, según este especialista, que el país se cuenta entre las zonas con elevado registro de esta patología nerviosa “en este momento y, teniendo en cuenta los estudios que se han hecho al respecto, además está aumentando”.
Los IV Encuentros de Esclerosis Múltiple, organizados por la Sociedade Galega de Neuroloxía (SGN) y Novartis y donde se han recogido estas declaraciones, han reunido en la localidad pontevedresa de Baiona a especialistas de toda España para abordar las novedades en el diagnóstico y tratamiento de esta enfermedad
“Por regiones, Galicia es una de las que tiene mayor prevalencia, si no la que más. En este momento, la cifra oficial es de 81 afectados por cada 100.000 habitantes”, aunque hay “estudios que barajan números que superan los cien afectados por cada 100.000”, ha advertido Prieto, quien ha recalcado que “la incidencia estimada en Galicia, que sería extrapolable de Santiago al resto de la región, es de ocho a nueve pacientes nuevos diagnosticados al mes”.
En este contexto, Novartis ha desarrollado su fármaco Gilenya (fingolimod), que está indicado en el tratamiento de la EM en pacientes con una enfermedad agresiva de inicio o ineficacia de las terapias convencionales.
Los efectos de su aplicación también han sido tratados en el marco de estos encuentros sobre esclerosis múltiple. “Es un medicamento muy eficaz en cuanto a la eliminación de los brotes. Ha demostrado ser muy bien tolerado, mucho mejor de lo que inicialmente pensábamos. Considero un error que sea utilizado como fármaco de rescate, y no como medicamento de primera línea”, ha enfatizado Prieto.
Además de tratamiento farmacológico, el abordaje de la EM plantea el uso de la resonancia magnética como base fundamental tanto en su diagnóstico como en el seguimiento. “Todos los criterios actuales se basan en ella. Gracias a los compañeros neurorradiólogos podemos avanzar mucho en este campo”, ha asegurado Lorenzo. Así, el uso de la RM se conforma como otro de los pilares de debate fundamentales en los IV Encuentros de Esclerosis Múltiple.
Retos futuros en el tratamiento de la EM
Una de las principales problemáticas derivadas del diagnóstico de la EM es el desconocimiento de sus causas. Por ello, para el Dr. Lorenzo uno de los principales retos de la disciplina es “conocer la causa de la enfermedad”. “Estamos hablando de una o de varias enfermedades. Es importante mejorar el diagnóstico, informando en el momento en que se diagnostica al paciente de cuál puede ser su evolución”, indica el especialista.
Otros retos importantes serían el desarrollo del “tratamiento personalizado, así como resolver el dilema de tratamiento escalado vs tratamiento de choque”, afirma. En relación al NEDA, el especialista asegura que el concepto, cambiante y dinámico, plantea la necesidad de nuevas opciones de aplicación, como método de evaluación de eficacia y eficiencia en la lucha contra la enfermedad.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.redaccionmedica.com/secciones/medicina/crece-la-prevalencia-en-espana-de-esclerosis-multiple-7257
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.redaccionmedica.com/secciones/medicina/crece-la-prevalencia-en-espana-de-esclerosis-multiple-7257