Segurament hauràs escoltat al teu neuròleg o especialista esmentar en algun moment la paraula depressió quan parlava d’esclerosi múltiple.
Què és la depressió?
Per poder entendre la relació entre depressió i esclerosi múltiple, hem de saber què és la depressió, quins són els seus símptomes i les seves causes més comuns. La depressió és un trastorn mental bastant comú en el segle XXI, caracteritzat per un estat de tristesa i malenconia profunda en la persona que la pateix, aquesta tristesa pot tenir motius obvis o no. Segons l’Organització Mundial de la Salut més de 350 milions de persones pateixen d’aquesta malaltia a tot el món.
La depressió pot ser ocasionada per factors externs o interns, els factors externs que poden causar depressió són situacions de la vida que ens afecten emocionalment com la mort d’un ésser estimat, la pèrdua d’un lloc de treball o el diagnòstic d’una malaltia crònica com l’esclerosi múltiple. És normal que sentim tristesa i angoixa quan vam passar per qualsevol d’aquests moments, el que no és normal és que aquesta tristesa duri més temps del necessari, i s’instal·li en el nostre interior. Les causes internes de la depressió poden ser desequilibris nutricionals, desequilibris hormonals o desequilibris en substància químiques del cervell; en aquest cas el diagnòstic és més difícil, perquè la causa no és òbvia, ja que la persona no ha d’haver passat per cap situació complicada en la seva vida.
Símptomes de la depressió
En la següent llista pots llegir alguns dels símptomes de la depressió. Si presentes algun o diversos d’aquests símptomes per més d’un parell de setmanes, és possible que estiguis sota un quadre depressiu i és important que l’hi comentis al teu metge.
- tristesa
- desànim
- Sentiment de culpa
- desmotivació
- Somni constant o insomni
- Apatia davant coses que solien agradar-
- Falta d’energia
- Sentir que la vida no té sentit
- Pèrdua o augment de la gana
- Distanciament del teu cercle social
Com et pots donar compte molts d’aquests símptomes com el cansament o problemes de son, també poden ser símptomes directes de l’esclerosi múltiple i poden no haver de veure amb la depressió. Però si consideres que pots estar passant per una depressió ia més tens esclerosi múltiple, és important que et posis en contacte amb el teu especialista i determinin quina és la causa dels símptomes, si és mental o neurològica, i aconsegueixis el tractament adequat segons el cas .
La relació entre la depressió i l’esclerosi múltiple
És bastant comú les depressions en pacients amb esclerosi múltiple. Les causes d’aquesta relació poden ser moltes i les esmento aquí breument.
- La depressió pot estar causada per la pèrdua d’autonomia i el control de la vida del propi pacient d’esclerosi múltiple, a causa de patir símptomes que l’discapaciten i li impedeixin seguir el seu ritme habitual de vida.
- La depressió també pot sorgir per la no acceptació o assimilació del diagnòstic d’esclerosi múltiple.
- Alguns medicaments per tractar l’esclerosi múltiple poden causar depressió.
- Una altra causa de depressió és el desequilibri en els neurotransmissors del cervell.
- Tant la depressió com l’esclerosi múltiple poden estar ocasionades per deficiència de vitamina D en l’organisme.
- La depressió pot estar associada a respostes inflamatòries del propi organisme, igual que moltes malalties autoimmunes, inclosa l’esclerosi múltiple.
Un cop vistos tots els aspectes que relacionen la depressió i l’esclerosi múltiple et donaré algunes recomanacions en cas de sentir que la depressió està afectant la teva vida.
Recomanacions per evitar la depressió en l’esclerosi múltiple
Com es per experiència pròpia que el pitjor que li pots dir a una persona deprimida és “canvia aquesta cara” o “mira el costat positiu de la vida”, et dono alguns consells que m’han funcionat a mi i que crec et poden ajudar a tu també.
- Busca ajuda d’un especialista , parla amb el teu metge i que et remeti a un psicòleg o millor encara busca-ho tu mateix a la guia telefònica, internet o alguna revista especialitzada. El psicòleg podrà ajudar-te a superar molts dels conflictes que causen la depressió.
- A vegades no n’hi ha prou amb la psicoteràpia, de manera que l’especialista et pot arribar a receptar alguna medicació antidepressiva si ho considera oportú, en aquest cas no abandonis el tractament sense abans consultar-ho amb el metge.
- Parla amb amics, familiars o algú de molta confiança . No deixis de socialitzar i intenta comentar-la teva situació, el més segur és que empatitzin amb tu.
- Cerca grups de suport en la teva comunitat o contacta amb l’ Associació d’Esclerosi Múltiple de la teva zona, molt possiblement puguin ajudar-te.
- Exercita’t. Està més que comprovat que les persones que fan activitat física són més feliços i menys propensos a deprimir-se.
- Tingues hàbits saludables . Porta una alimentació equilibrada i descansa entre 7 i 8 hores cada nit. Així ajudes al teu cos a estar en equilibri ia reaccionar millor davant adversitats.
- Revisa els teus nivells de vitamina D , i de ser necessari pren la suplementació que et recomani el metge.
- Fes-li un cop d’ull als meus 10 trucs per canviar un mal dia . Són trucs senzills que faig servir quan tinc un dia de baixada.http://www.tengoesclerosismultiple.com/10-trucos-para-cambiar-un-mal-dia/
- Consulta els efectes secundaris de la teva medicació per tractar l’esclerosi múltiple i pregunta-li al teu metge qualsevol dubte que et pugui sorgir.
Espero que mai passis per una depressió, però si és així, no deixis de demanar ajuda, recorda que aproximadament 350 milions de persones estan passant per la mateixa situació, així que no estàs sol .
Espero que hagis gaudit la lectura i recorda que la teva actitud pot canviar la vida.
“El major descobriment de la meva generació és que els éssers humans poden canviar de vida canviant la seva actitud mental.”
“El major descobriment de la meva generació és que els éssers humans poden canviar de vida canviant la seva actitud mental.”
Aquí tens les referències que vaig utilitzar per escriure aquest article, per si vols fer-li un cop d’ull.
- Organització Mundial de la Salut.
- Estudi relació entre depressió i processos inflamatoris.
- Institut Nacional de Trastorns Neurològics. Esclerosi Múltiple.
- La Depressió en Wikipedia.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.tengoesclerosismultiple.com/depresion-y-esclerosis-multiple/