- Una de les funcions clau d’aquesta comunitat de bacteris és entrenar al sistema de defensa de l’organisme |Alteracions en la seva composició estan relacionades amb malalties autoimmunes
- Una de las funciones clave de esta comunidad de bacterias es entrenar al sistema de defensa del organismo | Alteraciones en su composición están relacionadas con enfermedades autoinmunes
La microbiota intestinal , la col·lecció de més de 100 bilions de microorganismes que alberguem sobretot al còlon, exerceix un paper clau en processos com la digestió però també en l’educació del nostre sistema immunitari. Desequilibris en la seva composició s’han associat a obesitat o diabetis , però també a patir un risc incrementat d’alguns tipus demalalties autoimmunes , com al·lèrgies i asma.
També esclerosi múltiple . En aquest sentit, investigadors de laUniversitat de Harvard han aconseguit identificar per primera vegada canvis concrets en l’expressió d’alguns gens de defensa del sistema immunitari de persones que pateixen aquesta patologia crònica neurodegenerativa i els han relacionat amb alteracions en el seu microbiota intestinal.
“Tot i que ja es coneixia que els pacients amb esclerosi múltiple presenten alteracions en la composició bacteriana de la seva intestí, es tracta del primer estudi que constata clarament que hi ha diferències entre els microbis de persones sanes i de persones amb esclerosi múltiple , i que a més comprova si aquestes diferències tenen alguna relació amb la malaltia i la seva evolució “, destaca Xavier Montalban , cap del Servei de Neuroimmunologia de l’Hospital Vall d’Hebron i director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT) .
Els investigadors van prendre mostres i analitzar la microbiota intestinal de 60 pacients amb esclerosi múltiple i de 43 voluntaris que integraven el grup control. Van observar que determinats microorganismes individuals eren més abundants a les persones que patien aquesta malaltia, com araMethanobrevibacter , un microbi que és el principal productor de metà de l’organisme.
Així mateix, van veure que aquests canvis en la composició de la microbiota s’associaven a variacions en l’expressió dels gens de resposta immunitària de les cèl·lules de defensa de la sang, els glòbuls blancs.També l’ús de la medicació immunosupressora, usada per tractar l’esclerosi múltiple, es corresponia amb canvis en la comunitat de bacteris de l’intestí.
“[La microbiota] serà amb tota probabilitat un dels temes estrelles de salut en els pròxims 10 anys”, considera Montalbán, que no ha participat en aquest treball. “L’aspecte clau d’aquest estudi és que en funció de la composició bacteriana es produeix una determinada resposta pro inflamatòria que pot donar lloc a malalties inflamatòries, entre elles l’esclerosi múltiple”, rebla.
Un error del sistema immunitari
Aquesta patologia crònica neurodegenerativa afecta uns 2,3 milions de persones a tot el món, la majoria dones d’entre 20 i 40 anys . Es produeix quan el sistema immunitari s’equivoca i comença a atacar la mielina, el teixit que recobreix els nervis i permet que transmetin els impulsos elèctrics. Encara que no se sap amb exactitud què l’origina, sí es coneix que compta amb un component genètic ; de fet s’han identificat fins al moment uns 200 gens que participen en la predisposició a patir aquesta malaltia.
“Però la genètica no és suficient. Els factors ambientals influeixen i molt, com el tabaquisme, el sobrepès, la manca de vitamina D, i també la microbiota intestinal “, ressalta Montalbán.
L’estudi, liderat pel investigador Howard Weiner , professor de neurologia a l’Escola de Medicina de Harvard, però, no aclareix si aquests canvis en la microbiota intestinal dels pacients provoquen els canvis en l’expressió dels gens del sistema immunitari o, al contrari, resulten com a conseqüència de la progressió de la malaltia.
Montalbán apunta que les persones amb esclerosi múltiple solen seguir dietes especials, riques, per exemple, en oli d’onagra i suplements vitamínics que podrien modificar la microbiota.
“Per això ara és essencial validar els resultats d’aquest estudi abans de poder donar cap tipus de recomanació als pacients”, assenyala. Tot i que es mostra optimista: “Els gens no es poden modificar però els components ambientals si . Potser en el futur puguem disminuir la susceptibilitat de patir aquesta malaltia o millorar el seu pronòstic utilitzant probiòtics o antibiòtics . Tot i que per això encara queda bastant “.
Les alteracions en la microbiota també podria usar-se en el futur com a biomarcadors de la progressió de la malaltia, apunten els autors de l’estudi,les conclusions del qual es recullen a Nature Communications,
La microbiota intestinal, la colección de más de 100 billones de microorganismos que albergamos sobre todo en el colon, desempeña un papel clave en procesos como la digestión pero también en la educación de nuestro sistema inmunitario. Desequilibrios en su composición se han asociado a obesidad o diabetes, pero también a padecer un riesgo incrementado de algunos tipos de enfermedades autoinmunes, como alergias y asma.
También esclerosis múltiple. En este sentido, investigadores de laUniversidad de Harvard han logrado identificar por primera vez cambios concretos en la expresión de algunos genes de defensa del sistema inmunitario de personas que padecen esta patología crónica neurodegenerativa y los han relacionado con alteraciones en su microbiota intestinal.
“Aunque ya se conocía que los pacientes con esclerosis múltiple presentan alteraciones en la composición bacteriana de su intestino, se trata del primer estudio que constata claramente que hay diferencias entre los microbios de personas sanas y de personas con esclerosis múltiple, y que además comprueba si esas diferencias tienen alguna relación con la enfermedad y su evolución”, destaca Xavier Montalban, jefe del Servicio de Neuroinmunología del Hospital Vall d’Hebron y director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT).
Los investigadores tomaron muestras y analizaron la microbiota intestinal de 60 pacientes con esclerosis múltiple y de 43 voluntarios que integraban el grupo control. Observaron que determinados microorganismos individuales eran más abundantes en las personas que padecían esta enfermedad, como por ejemplo Methanobrevibacter, un microbio que es el principal productor de metano del organismo.
Asimismo, vieron que esos cambios en la composición de la microbiota se asociaban a variaciones en la expresión de los genes de respuesta inmunitaria de las células de defensa de la sangre, los glóbulos blancos. También el uso de la medicación inmunosupresora, usada para tratar la esclerosis múltiple, se correspondía con cambios en la comunidad de bacterias del intestino.
“[La microbiota] será con toda probabilidad uno de los temas estrellas en salud en los próximos 10 años”, considera Montalbán, que no ha participado en este trabajo. “El aspecto clave de este estudio es que en función de la composición bacteriana se produce una determinada respuesta pro inflamatoria que puede dar lugar a enfermedades inflamatorias, entre ellas la esclerosis múltiple”, remacha.
Un error del sistema inmunitario
Esta patología crónica neurodegenerativa afecta a unos 2,3 millones de personas en todo el mundo, la mayoría mujeres de entre 20 y 40 años. Se produce cuando el sistema inmunitario se equivoca y comienza a atacar la mielina, el tejido que recubre los nervios y permite que transmitan los impulsos eléctricos. Aunque no se sabe con exactitud qué la origina, sí se conoce que cuenta con un componente genético; de hecho se han identificado hasta el momento unos 200 genes que participan en la predisposición a sufrir esta enfermedad.
“Pero la genética no es suficiente. Los factores ambientales influyen y mucho, como el tabaquismo, el sobrepeso, la falta de vitamina D, y también la microbiota intestinal”, resalta Montalbán.
El estudio, liderado por el investigador Howard Weiner, profesor de neurología en la Escuela de Medicina de Harvard, no obstante, no aclara si esos cambios en la microbiota intestinal de los pacientes provocan los cambios en la expresión de los genes del sistema inmunitario o, al contrario, resultan como consecuencia de la progresión de la enfermedad.
Montalbán apunta que las personas con esclerosis múltiple suelen seguir dietas especiales, ricas, por ejemplo, en aceite de onagra y suplementos vitamínicos que podrían modificar la microbiota.
“Por eso ahora es esencial validar los resultados de este estudio antes de poder dar ningún tipo de recomendación a los pacientes”, señala. Aunque se muestra optimista: “Los genes no se pueden modificar pero los componentes ambientales sí. Quizás en el futuro podamos disminuir la susceptibilidad de padecer esta enfermedad o mejorar su pronóstico usando probióticos o antibióticos. Aunque para eso aún queda bastante”.
Las alteraciones en la microbiota también podría usarse en el futuro como biomarcadores de la progresión de la enfermedad, apuntan los autores del estudio, cuyas conclusiones se recogen en Nature Communications,
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160628/402816856176/desequilibrios-microbiota-intestinal-esclerosis-multiple.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160628/402816856176/desequilibrios-microbiota-intestinal-esclerosis-multiple.html