Ahir en la tarda, a la ciutat de Dresden, Alemanya, un investigador colombià va rebre el premi Werner Risau al millor treball de 2011 en el camp de la biologia cel·lular. Jorge Iván Álvarez, bogotano, microbiólogo de la Universitat dels Andes i seleccionat per Colciencias i la Corporació per a Investigacions Biològiques (CIB), de Medellín, com un dels cent joves investigadors del futur, ja està fent història en el present en un camp que dóna llums sobre el que succeeix en el sistema nerviós central quan se sofreix d’esclerosi múltiple.Ayer en la tarde, en la ciudad de Dresde, Alemania, un investigador colombiano recibió el premio Werner Risau al mejor trabajo de 2011 en el campo de la biología celular. Jorge Iván Álvarez, bogotano, microbiólogo de la Universidad de los Andes y seleccionado por Colciencias y la Corporación para Investigaciones Biológicas (CIB), de Medellín, como uno de los cien jóvenes investigadores del futuro, ya está haciendo historia en el presente en un campo que da luces sobre lo que sucede en el sistema nervioso central cuando se sufre de esclerosis múltiple.
Aquest descobriment, publicat al desembre passat en la revista Science, senti les bases per desenvolupar noves estratègies que restaurin els mecanismes de defensa del nostre cervell i l’entrada de molècules en la perifèria a través de la barrera hematoencefálica (BHE), que funciona com un filtre entre el sistema circulatori i el cervell. Quan aquesta barrera no funciona, malalties com l’esclerosi múltiple empitjoren.

El seu pas per la Corporació d’Investigacions Biològiques va definir el seu interès científic: entendre com actuen els celadores encarregats de controlar l’entrada de les cèl·lules immunes al sistema nerviós central, i esbrinar com funcionen allí les dues porteries: la BHE i la barrera sagni-líquid cefaloraquidi.

La investigació avançada per Álvarez i els seus col·legues de la Unitat de Neuroinmunología de l’hospital Notre-Dóna’m, a la Universitat de Mont-real, a Canadà, va revelar que quan unes cèl·lules anomenades astròcits, que formen part de la BHE, secretan una molècula que els científics criden Shh (sonic hedgehog) i silenciosament van enfortint la barrera, que així pot complir la seva funció adequadament: com a bon sistema de vigilància, la BHE impedeix l’entrada de substàncies nocives que, per descomptat, no són benvingudes en el sistema nerviós central perquè afecten la seva comunicació i senyalització; en canvi, deixa passar aquells visitants que la poden beneficiar, com a nutrients i oxigen.

El grup de científics que treballa amb Álvarez porta cinc anys investigant aquest tema, i per confirmar les seves hipòtesis han utilitzat múltiples eines de laboratori: a través de cultius cel·lulars primaris, amb mostres de pacients degudament informats i amb ratolins malalts. L’article de Science assegura que aquesta activitat dels astròcits pot ser induïda per controlar la funció de la barrera, tant en l’etapa embrionària com en la fase adulta.

S’obre així la possibilitat d’aprofundir més en aquest estudi i portar en el futur una solució potencial als més de 60.000 pacients llatinoamericans i 2.500 colombians que sofreixen d’esclerosi múltiple, la qual afecta al sistema nerviós central.

En termes terapèutics, aquesta troballa pot significar dues coses, va dir Álvarez a l’Espectador: “Si la barrera està afectada, podem buscar els mecanismes per reparar la seva funció i així impedir el pas fàcil de substàncies que circulen en la perifèria, entre elles cèl·lules immunes, que en molts casos poden generar mes dany que beneficio. Però també pot ser útil quan es necessiti obrir la barrera per facilitar l’entrada de drogues, com en el cas de molts tumors, on el tractament no arriba a la seva destinació (cervell), per la presència de la barrera”.

El premi que atorga la Societat Alemanya de Biologia Cel·lular ho rep Álvarez en el marc del 35º congrés anual que organitza aquesta societat; allí exposarà el seu treball enfront d’experts del camp a nivell mundial.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.elespectador.com/impreso/vivir/articulo-333747-descifrando-esclerosis-multiple

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.softcatala.org/traductor

Este descubrimiento, publicado en diciembre pasado en la revista Science, sienta las bases para desarrollar nuevas estrategias que restauren los mecanismos de defensa de nuestro cerebro y la entrada de moléculas en la periferia a través de la barrera hematoencefálica (BHE), que funciona como un filtro entre el sistema circulatorio y el cerebro. Cuando esta barrera no funciona, enfermedades como la esclerosis múltiple empeoran.

Su paso por la Corporación de Investigaciones Biológicas definió su interés científico: entender cómo actúan los celadores encargados de controlar la entrada de las células inmunes al sistema nervioso central, y averiguar cómo funcionan allí las dos porterías: la BHE y la barrera sangre-líquido cefalorraquídeo.

La investigación adelantada por Álvarez y sus colegas de la Unidad de Neuroinmunología del hospital Notre-Dame, en la Universidad de Montreal, en Canadá, reveló que cuando unas células llamadas astrocitos, que forman parte de la BHE, secretan una molécula que los científicos llaman Shh (sonic hedgehog) y silenciosamente van fortaleciendo la barrera, que así puede cumplir su función adecuadamente: como buen sistema de vigilancia, la BHE impide la entrada de sustancias nocivas que, por supuesto, no son bienvenidas en el sistema nervioso central porque afectan su comunicación y señalización; en cambio, deja pasar aquellos visitantes que la pueden beneficiar, como nutrientes y oxígeno.

El grupo de científicos que trabaja con Álvarez lleva cinco años investigando este tema, y para confirmar sus hipótesis han utilizado múltiples herramientas de laboratorio: a través de cultivos celulares primarios, con muestras de pacientes debidamente informados y con ratones enfermos. El artículo de Science asegura que esta actividad de los astrocitos puede ser inducida para controlar la función de la barrera, tanto en la etapa embrionaria como en la fase adulta.

Se abre así la posibilidad de profundizar más en este estudio y llevar en el futuro una solución potencial a los más de 60.000 pacientes latinoamericanos y 2.500 colombianos que sufren de esclerosis múltiple, la cual afecta al sistema nervioso central.

En términos terapéuticos, este hallazgo puede significar dos cosas, dijo Álvarez a El Espectador: “Si la barrera está afectada, podemos buscar los mecanismos para reparar su función y así impedir el paso fácil de sustancias que circulan en la periferia, entre ellas células inmunes, que en muchos casos pueden generar mas daño que beneficio. Pero también puede ser útil cuando se necesite abrir la barrera para facilitar la entrada de drogas, como en el caso de muchos tumores, donde el tratamiento no llega a su destino (cerebro), por la presencia de la barrera”.

El premio que otorga la Sociedad Alemana de Biología Celular lo recibe Álvarez en el marco del 35º congreso anual que organiza dicha sociedad; allí expondrá su trabajo frente a expertos del campo a nivel mundial.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.elespectador.com/impreso/vivir/articulo-333747-descifrando-esclerosis-multiple

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content