Els neuròlegs advoquen per crear protocols per a la detecció precoçDiagnósticos que tardan hasta dos años agravan la esclerosis múltiple
Depèn de la comunitat autònoma, però el retard mitjà en el diagnòstic i tractament de l’esclerosi múltiple ho situen els neuròlegs espanyols entre un i dos anys. Detectar-la «és fàcil, però el problema és que el pacient arribi al neuròleg, que el metge estigui sensibilitzat amb símptomes com la parestèsia o el trastorn visual». Guillermo Izquierdo, neuròleg de l’Hospital Verge de la Macarena, de Sevilla, afegeix que l’atenció primerenca «canvia l’evolució dels pacients». Rafael Arroyo, coordinador de la unitat d’esclerosi múltiple a l’Hospital Sant Carlos, de Madrid, incideix: «L’ideal és protocolizar el diagnòstic, però, per a la detecció precoç, el primer és conscienciar a la població i, el segon, als professionals, metges de família i oftalmólogos».
De diagnòstics tardans van parlar Izquierdo i Arroyo en Ámsterdam, on es va celebrar el congrés mundial de l’esclerosi múltiple. Rierol matisa que els metges de primària «han de resoldre en cinc minuts i, quan el pacient arriba al neuròleg, li dediquem almenys una hora». Afegeix que la «conscienciació progressiva de la població i la formació dels metges fan que cada vegada arribin més pacients, i hi ha alguns que porten fins a tres anys amb problemes».
Sense capellà i de difícil pronòstic, aquesta malaltia immunològica del sistema nerviós central afecta a gent jove, d’entre 20 i 40 anys, fins i tot a nens. No és hereditària, «però és una alteració intervinguda per un component genètic», explica Izquierdo. Encara que fa 16 anys ni hi havia amb quins pal·liar-la, «els nous tractaments milloren la qualitat de vida; no solament eviten recaigudes», sosté Rafael Arroyo.
Símptomes variables
L’esclerosi múltiple pot manifestar-se amb símptomes molt variables, aïllats o combinats, generalment duren un mínim de 24 hores i es resolen, parcial o totalment, en dies o setmanes. Poden atribuir-se a factors esporàdics i no vincular-los amb una malaltia a la llarga incapacitante, per això, sense pressuposar res abans que altres proves ho confirmin, els neuròlegs suggereixen estar atents davant pèrdua d’agudesa visual, entumecimientos d’extremitats o altres parts del cos, marejos, inestabilitat i problemes per caminar. També recomanen tenir en compte debilitat en extremitats, amb alteració de la sensibilitat, problemes d’incontinència urinària o sexuals, que afecten a l’excitació o a l’orgasme. La fatiga és un dels símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple. La depressió sol afectar a aquests malalts, més de la meitat dels quals refereixen dolor continu. Salvador Serantes
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.lavozdegalicia.es/sociedad/2011/11/07/0003_201111G7P28991.htm
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.softcatala.org/traductorDepende de la comunidad autónoma, pero el retraso medio en el diagnóstico y tratamiento de la esclerosis múltiple lo sitúan los neurólogos españoles entre uno y dos años. Detectarla «es fácil, pero el problema es que el paciente llegue al neurólogo, que el médico esté sensibilizado con síntomas como la parestesia o el trastorno visual». Guillermo Izquierdo, neurólogo del Hospital Virgen de la Macarena, de Sevilla, añade que la atención temprana «cambia la evolución de los pacientes». Rafael Arroyo, coordinador de la unidad de esclerosis múltiple en el Hospital San Carlos, de Madrid, incide: «Lo ideal es protocolizar el diagnóstico, pero, para la detección precoz, lo primero es concienciar a la población y, lo segundo, a los profesionales, médicos de familia y oftalmólogos».
De diagnósticos tardíos hablaron Izquierdo y Arroyo en Ámsterdam, donde se celebró el congreso mundial de la esclerosis múltiple. Arroyo matiza que los médicos de primaria «tienen que resolver en cinco minutos y, cuando el paciente llega al neurólogo, le dedicamos al menos una hora». Añade que la «concienciación progresiva de la población y la formación de los médicos hacen que cada vez lleguen más pacientes, y hay algunos que llevan hasta tres años con problemas».
Sin cura y de difícil pronóstico, esa enfermedad inmunológica del sistema nervioso central afecta a gente joven, de entre 20 y 40 años, incluso a niños. No es hereditaria, «pero es una alteración mediada por un componente genético», explica Izquierdo. Aunque hace 16 años ni había con qué paliarla, «los nuevos tratamientos mejoran la calidad de vida; no solo evitan recaídas», sostiene Rafael Arroyo.
Síntomas variables
La esclerosis múltiple puede manifestarse con síntomas muy variables, aislados o combinados, generalmente duran un mínimo de 24 horas y se resuelven, parcial o totalmente, en días o semanas. Pueden atribuirse a factores esporádicos y no vincularlos con una enfermedad a la larga incapacitante, por eso, sin presuponer nada antes de que otras pruebas lo confirmen, los neurólogos sugieren estar atentos ante pérdida de agudeza visual, entumecimientos de extremidades u otras partes del cuerpo, mareos, inestabilidad y problemas para caminar. También recomiendan tener en cuenta debilidad en extremidades, con alteración de la sensibilidad, problemas de incontinencia urinaria o sexuales, que afectan a la excitación o al orgasmo. La fatiga es uno de los síntomas más frecuentes de la esclerosis múltiple. La depresión suele afectar a esos enfermos, más de la mitad de los cuales refieren dolor continuo. Salvador Serantes
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:
http://www.lavozdegalicia.es/sociedad/2011/11/07/0003_201111G7P28991.htm