Quan una persona pateix una commoció cerebral o traumatisme cranioencefàlic, les indicacions del metge són tan clares com contundents: fer repòs absolut durant diversos dies perquè, així, el cervell pugui restaurar les seves connexions neuronals i reparar qualsevol dany a curt termini. No en va, encara a dia d’avui no existeix cap teràpia específica que, més enllà del referit descans, pugui curar una lesió cerebral. El problema, però, és que aquest mal es pot ampliar al llarg dels dies, de manera que s’han d’aplicar tractaments per minimitzar la seva extensió. I per això, l’únic mètode conegut seria el d’inocular el fàrmac al cervell. Però investigadors de l’ Institut d’Investigació Mèdica Sanford Burnham Prebys a La Jolla (EUA) podrien haver trobat una nova alternativa molt menys agressiva per portar els fàrmacs a la zona cerebral danyada.

Com explica Erkki Ruoslahti, director d’aquesta investigació publicada a la revista « Nature Communications », « el nostre objectiu era trobar una alternativa a les injeccions que s’administren directament al cervell, que a més de molt invasives poden afegir complicacions . I el que hem trobat és una seqüència peptídica de quatre aminoàcids -cisteína, alanina, glutamina i lisina (CAQK) – que reconeix el teixit cerebral danyat. En conseqüència, aquest pèptid podria ser utilitzat per transportar els fàrmacs fins al límit de l’extensió de la lesió ».

Sense injeccions cerebrals

A dia d’avui s’estan duent a terme estudis amb més d’un centenar de fàrmacs experimentals per minimitzar els danys que es produeixen després d’una lesió cerebral. Uns fàrmacs que tenen com a objectiu bloquejar la cascada d’esdeveniments que donen lloc a aquest mal secundari, cas de la inflamació, l’elevada concentració de radicals lliures, la sobreexcitació de les neurones i les vies de senyalització que activen la mort cel·lular programada -o ‘ apoptosi ‘.

Com indica Estimen Mann, coautor de l’estudi, «les intervencions actuals per al tractament de les lesions cerebrals agudes estan dirigides a l’estabilització del pacient mitjançant la reducció de la pressió intracranial i el manteniment del flux sanguini. No obstant això, no hi ha cap fàrmac aprovat per aturar la cascada d’esdeveniments que originen les lesions secundàries ».

I un cop un d’aquests fàrmacs sigui finalment aprovat, ¿com fer-ho arribar a la zona danyada? Cal tenir en compte que no a tothom li agraden les injeccions. I menys encara quan cal posar-les en el cervell. A més, no es tracta una qüestió únicament de comoditat; també cal tenir en compte la seguretat del procediment.

El pèptid podria ser utilitzat per transportar els fàrmacs fins al límit de l’extensió de la lesióErkki Ruoslahti

La solució a aquest problema podria ser, tal com mostra el nou estudi, l’ús de CAQK, pèptid que s’uneix específicament als proteoglicans amb sulfat de condroitina que es troben a la malla que envolta les cèl·lules cerebrals. No en va, la quantitat d’aquests proteoglicans s’incrementa, i molt, després d’una lesió cerebral.

Com apunta Erkki Ruoslahti, «a fi de transportar els fàrmacs, el CAQK podria administrar-se per via intravenosa, ja que fins i tot així aconseguiria l’àrea danyada en quantitats suficients com per dur a terme el seu efecte».

Pèptid ‘multiusos’

I l’ús d’aquest CAQK en el tractament dels danys conseqüents amb una lesió cerebral, és realment eficaç? Doncs si. Com indica Estimen Mann, «no només hem demostrat que el pèptid CAQK transporta molècules de la mida de fàrmacs i nanopartícules a les zones danyades en models animals amb lesions cerebrals agudes, sinó que també ho hem provat en mostres de teixit cerebral danyat d’humans. I d’acord amb els resultats , té la mateixa afinitat ».

Tal és així que els autors ja estan avaluant l’eficàcia del pèptid en models animals amb diferents danys en el sistema nerviós central, cas de les lesions a la medul·la espinal o l’esclerosi múltiple.

És més; com conclou el director de l’estudi, « aquest pèptid també podria utilitzar-se en el disseny d’eines per detectar les lesions cerebrals, sobretot les lleus, al unir-lo a materials que puguin ser detectats mitjançant proves d’imatge . I com també pot transportar nanopartícules que podrien carregar-se amb molècules més grans, també podria usar-se en les teràpies enzimàtiques o per a la silenciació de gens ».

Cuando una persona sufre una conmoción cerebral o traumatismo craneoencefálico, las indicaciones del médico son tan claras como contundentes: guardar reposo absoluto durante varios días para que, así, el cerebro pueda restaurar sus conexiones neuronales y reparar cualquier daño a corto plazo. No en vano, aún a día de hoy no existe ninguna terapia específica que, más allá del referido descanso, pueda curar una lesión cerebral. El problema, sin embargo, es que este daño se puede ampliar a lo largo de los días, por lo que deben aplicarse tratamientos para minimizar su extensión. Y para ello, el único método conocido sería el de inocular el fármaco en el cerebro. Pero investigadores del Instituto de Investigación Médica Sanford Burnham Prebys en La Jolla (EE.UU.) podrían haber encontrado una nueva alternativa mucho menos agresiva para llevar los fármacos a la zona cerebral dañada.

Como explica Erkki Ruoslahti, director de esta investigación publicada en la revista «Nature Communications», «nuestro objetivo era encontrar una alternativa a las inyecciones que se administran directamente en el cerebro, que además de muy invasivas pueden añadir complicaciones. Y lo que hemos encontrado es una secuencia peptídica de cuatro aminoácidos –cisteína, alanina, glutamina y lisina (CAQK)– que reconoce el tejido cerebral dañado. En consecuencia, este péptido podría ser utilizado para transportar los fármacos hasta el límite de la extensión de la lesión».

Sin inyecciones cerebrales

A día de hoy se están llevando a cabo estudios con más de un centenar de fármacos experimentales para minimizar los daños que se producen tras una lesión cerebral. Unos fármacos que tienen como objetivo bloquear la cascada de eventos que dan lugar a este daño secundario, caso de la inflamación, la elevada concentración de radicales libres, la sobreexcitación de las neuronas y las vías de señalización que activan la muerte celular programada –o ‘apoptosis’.

Como indica Aman Mann, co-autor del estudio, «las intervenciones actuales para el tratamiento de las lesiones cerebrales agudas están dirigidas a la estabilización del paciente mediante la reducción de la presión intracraneal y el mantenimiento del flujo sanguíneo. Sin embargo, no hay ningún fármaco aprobado para detener la cascada de eventos que originan las lesiones secundarias».

Y una vez uno de estos fármacos sea finalmente aprobado, ¿cómo hacerlo llegar a la zona dañada? Hay que tener en cuenta que no a todo el mundo le gustan las inyecciones. Y menos aún cuando hay que ponerlas en el cerebro. Además, no se trata una cuestión únicamente de comodidad; también hay que tener en cuenta la seguridad del procedimiento.

El péptido podría ser utilizado para transportar los fármacos hasta el límite de la extensión de la lesiónErkki Ruoslahti

La solución a este problema podría ser, tal y como muestra el nuevo estudio, el uso de CAQK, péptido que se une específicamente a los proteoglicanos con sulfato de condroitina que se encuentran en la malla que rodea a las células cerebrales. No en vano, la cantidad de estos proteoglicanos se incrementa, y mucho, tras una lesión cerebral.

Como apunta Erkki Ruoslahti, «con objeto de transportar los fármacos, el CAQK podría administrarse por vía intravenosa, pues incluso así alcanzaría el área dañada en cantidades suficientes como para llevar a cabo su efecto».

Péptido ‘multiusos’

Y el uso de este CAQK en el tratamiento de los daños consecuentes con una lesión cerebral, ¿es realmente eficaz? Pues sí. Como indica Aman Mann, «no solo hemos demostrado que el péptido CAQK transporta moléculas del tamaño de fármacos y nanopartículas a las zonas dañadas en modelos animales con lesiones cerebrales agudas, sino que también lo hemos probado en muestras de tejido cerebral dañado de humanos. Y de acuerdo con los resultados, tiene la misma afinidad».

Tal es así que los autores ya están evaluando la eficacia del péptido en modelos animales con distintos daños en el sistema nervioso central, caso de las lesiones en la médula espinal o la esclerosis múltiple.

Es más; como concluye el director del estudio, «este péptido también podría utilizarse en el diseño de herramientas para detectar las lesiones cerebrales, sobre todo las leves, al unirlo a materiales que puedan ser detectados mediante pruebas de imagen. Y como también puede transportar nanopartículas que podrían cargarse con moléculas más grandes, también podría usarse en las terapias enzimáticas o para la silenciación de genes».

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-disenada-nueva-tecnica-para-mejor-tratamiento-lesiones-cerebrales-201606281806_noticia.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-disenada-nueva-tecnica-para-mejor-tratamiento-lesiones-cerebrales-201606281806_noticia.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut