Aquest divendres, 12 d’agost, ha estat declarat per les Nacions Unides com el Dia Internacional de la Joventut, commemoració que busca posicionar a les noves generacions com a motor indiscutible per al futur de la nostra societat i economia.
El compromís i la participació dels joves és essencial per aconseguir el desenvolupament humà sostenible. No obstant això, sovint les oportunitats per als joves de participar política, econòmica i socialment són poques o inexistents. La participació cívica de la joventut, un objectiu principal del Pla d’Acció de les Nacions Unides per a tot el sistema sobre la Joventut (YouthSWAP), busca promoure l’efectiva participació ciutadana dels joves en tots els nivells.
Aquesta reflexió dóna compte de les dificultats afegides que, actualment, els joves estan trobant per desenvolupar-se personal i professionalment, a tots els nivells: trobar una feina relacionada amb la seva formació, independitzar de la llar paterna, formar una família, etc. Obstacles que es poden veure encara més accentuats si el jove, a més, té un certificat de discapacitat.
Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, “els joves amb discapacitat troben barreres addicionals en la seva recerca d’ocupació, en forma de anacrònics prejudicis i estereotips que segueixen associant la discapacitat amb escassa productivitat, dependència o costos per a les empreses. En ple segle XXI és hora d’eradicar aquests estigmes, no només per una importantíssima qüestió d’ètica o justícia social, sinó perquè la nostra economia els necessita per tirar endavant “. La Fundació Adecco ha enquestat 800 joves amb certificat de discapacitat per aprofundir en diferents qüestions relacionades amb l’ocupació.
Desigual participació en el mercat laboral
La participació dels joves amb discapacitat en el mercat laboral és inferior a la dels seus coetanis. Així, només el 28% dels menors de 25 anys és actiu, enfront del 37% de mitjana general. En altres paraules, el 72% dels joves amb discapacitat en edat laboral no té feina ni el busca.
Si bé la raó, en alguns casos, està justificada perquè encara es troben estudiant, en molts altres ve donada per elements com la sobreprotecció familiar, que frena l’accés a la formació i al mercat laboral dels joves amb discapacitat, així com el desconeixement i la manca de recursos a l’hora d’afrontar la recerca de feina; és a dir, dubtes sobre el tipus de treball al qual optar, por, etcètera.
Aquesta desigualtat també es fa palesa en la taxa d’atur: un 68% dels joves amb discapacitat està aturat, enfront del 46% dels que no la tenen.
Menor accés a la formació
A més dels factors anteriorment citats (sobreprotecció familiar, prejudicis empresarials i desconeixement), i segons es desprèn de l’informe elaborat per la Fundació Adecco i Jysk: “Millenials amb discapacitat, motor de futur”, l’inferior nivell formatiu dels joves amb discapacitat també es converteix en un desavantatge perquè accedeixin al mercat laboral en igualtat de condicions.
Només el 8% dels joves amb discapacitat és universitari, enfront del 17% de mitjana general. Tot això, i segons el mateix informe, porta al fet que l’atur entre els joves amb discapacitat pugui cronificar: sis de cada deu és aturat de llarga durada enfront del 41% de la resta dels joves.
Discriminació en el mercat laboral
En preguntar als enquestats per la seva percepció de la discapacitat en les empreses, és significatiu com la majoria opina que aquesta discapacitat no està normalitzada en les mateixes. Així, un 65% se sent doblement discriminat en el seu accés a l’ocupació (per ser jove i tenir discapacitat). Enfront d’ells, un 22% no considera que la seva discapacitat sigui un factor influent a l’hora d’accedir a l’ocupació, seguits d’un 13% que considera que la discapacitat és, fins i tot, un valor afegit.
Aquesta discriminació es fa notable, sobretot, en l’accés a una primera feina. Segons algunes respostes dels enquestats: “els costa donar-nos una primera oportunitat, les empreses segueixen tenint molta por i prefereixen no arriscar-se”, “pesen més els dubtes sobre el que no podrem fer que els beneficis econòmics que rebran per contractar-nos”. “Haurien fixar-se en les nostres capacitats i no en les nostres limitacions”, “no tenir experiència però tenir certificat de discapacitat és una mala combinació, et tanca moltes portes i suposa un desavantatge per competir amb altres persones de la nostra edat”.
En aquest sentit, un 81% dels enquestats reclama més suports perquè els joves amb discapacitat puguin accedir a una primera feina: més orientació laboral, assessorament i incentius per a les empreses o una major formació en discapacitat a la societat.
Segons Mesonero, “el primer pas per acabar amb la discriminació és normalitzar la discapacitat en el si de la societat i de les empreses, oferint una versió renovada de la mateixa i demostrant que el talent i les competències no s’anul·len per un grau de discapacitat , sinó que molt al contrari, es poden veure reforçats per la motivació, l’afany de superació o l’orientació a resultats. Hem de deixar de valorar-los com col·lectius o minories i començar a veure’ls com a persones individuals. Cada persona és diferent i generalitzar i etiquetar suposa una discriminació inadmissible “.
Este viernes, 12 de agosto, ha sido declarado por las Naciones Unidas como el Día Internacional de la Juventud, conmemoración que busca posicionar a las nuevas generaciones como motor indiscutible para el futuro de nuestra sociedad y economía.
El compromiso y la participación de los jóvenes es esencial para lograr el desarrollo humano sostenible. Sin embargo, a menudo las oportunidades para los jóvenes de participar política, económica y socialmente son pocas o inexistentes. La participación cívica de la juventud, un objetivo principal del Plan de Acción de las Naciones Unidas para todo el sistema sobre la Juventud (YouthSWAP), busca promover la efectiva participación ciudadana de los jóvenes en todos los niveles.
Esta reflexión da cuenta de las dificultades añadidas que, actualmente, los jóvenes están encontrando para desarrollarse personal y profesionalmente, a todos los niveles: encontrar un empleo relacionado con su formación, independizarse del hogar paterno, formar una familia, etc. Obstáculos que pueden verse aún más acentuados si el joven, además, tiene un certificado de discapacidad.
Según Francisco Mesonero, director general de la Fundación Adecco, “los jóvenes con discapacidad encuentran barreras adicionales en su búsqueda de empleo, en forma de anacrónicos prejuicios y estereotipos que siguen asociando la discapacidad con escasa productividad, dependencia o costes para las empresas. En pleno siglo XXI es hora de erradicar estos estigmas, no sólo por una importantísima cuestión de ética o justicia social, sino porque nuestra economía les necesita para salir adelante”. La Fundación Adecco ha encuestado a 800 jóvenes con certificado de discapacidad para profundizar en diferentes cuestiones relacionadas con el empleo.
Desigual participación en el mercado laboral
La participación de los jóvenes con discapacidad en el mercado laboral es inferior a la de sus coetáneos. Así, sólo el 28% de los menores de 25 años es activo, frente al 37% de media general. En otras palabras, el 72% de los jóvenes con discapacidad en edad laboral no tiene empleo ni lo busca.
Si bien la razón, en algunos casos, está justificada porque aún se encuentran estudiando, en otros muchos viene dada por elementos como la sobreprotección familiar, que frena el acceso a la formación y al mercado laboral de los jóvenes con discapacidad, así como el desconocimiento y la falta de recursos a la hora de afrontar la búsqueda de empleo; es decir, dudas sobre el tipo de trabajo al que optar, temor, etcétera.
Esta desigualdad también se hace patente en la tasa de paro: un 68% de los jóvenes con discapacidad está desempleado, frente al 46% de los que no la tienen.
Menor acceso a la formación
Además de los factores anteriormente citados (sobreprotección familiar, prejuicios empresariales y desconocimiento), y según se desprende del informe elaborado por la Fundación Adecco y JYSK: “Millenials con discapacidad, motor de futuro”, el inferior nivel formativo de los jóvenes con discapacidad también se convierte en una desventaja para que accedan al mercado laboral en igualdad de condiciones.
Sólo el 8% de los jóvenes con discapacidad es universitario, frente al 17% de media general. Todo ello, y según el mismo informe, lleva a que el paro entre los jóvenes con discapacidad pueda cronificarse: seis de cada diez es desempleado de larga duración frente al 41% del resto de los jóvenes.
Discriminación en el mercado laboral
Al preguntar a los encuestados por su percepción de la discapacidad en las empresas, es significativo cómo la mayoría opina que ésta discapacidad no está normalizada en las mismas. Así, un 65% se siente doblemente discriminado en su acceso al empleo (por ser joven y tener discapacidad). Frente a ellos, un 22% no considera que su discapacidad sea un factor influyente a la hora de acceder al empleo, seguidos de un 13% que considera que la discapacidad es, incluso, un valor añadido.
Esta discriminación se hace notable, sobre todo, en el acceso a un primer empleo. Según algunas respuestas de los encuestados: “les cuesta darnos una primera oportunidad, las empresas siguen teniendo mucho miedo y prefieren no arriesgarse”, “pesan más la dudas sobre lo que no podremos hacer que los beneficios económicos que recibirán por contratarnos”. “Deberían fijarse en nuestras capacidades y no en nuestras limitaciones”, “no tener experiencia pero tener certificado de discapacidad es una mala combinación, te cierra muchas puertas y supone una desventaja para competir con otras personas de nuestra edad”.
En este sentido, un 81% de los encuestados reclama más apoyos para que los jóvenes con discapacidad puedan acceder a un primer empleo: más orientación laboral, asesoramiento e incentivos para las empresas o una mayor formación en discapacidad a la sociedad.
Según Mesonero, “el primer paso para terminar con la discriminación es normalizar la discapacidad en el seno de la sociedad y de las empresas, ofreciendo una versión renovada de la misma y demostrando que el talento y las competencias no se anulan por un grado de discapacidad, sino que muy al contrario, pueden verse reforzados por la motivación, el afán de superación o la orientación a resultados. Tenemos que dejar de valorarles como colectivos o minorías y empezar a verles como personas individuales. Cada persona es distinta y generalizar y etiquetar supone una discriminación inadmisible”
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.salamanca24horas.com/local/12-08-2016-el-65-de-los-jovenes-con-discapacidad-se-siente-doblemente-discriminado-en-su-acceso-al-empleo
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.salamanca24horas.com/local/12-08-2016-el-65-de-los-jovenes-con-discapacidad-se-siente-doblemente-discriminado-en-su-acceso-al-empleo