Controlar els dèficits cognitius que pateixen els pacients amb esclerosi múltiple pot contribuir a reduir el risc que tinguin depressió o ansietat

Controlar els dèficits cognitius que pateixen els pacients amb esclerosi múltiple pot contribuir a reduir el risc que tinguin depressió o ansietat. Per això un equip interdisciplinari, liderat pel professor del grau de Psicologia del Campus de Terol Santiago Gascón, va a desenvolupar un projecte de recerca per dissenyar i aplicar un programa d’entrenament de les funcions cognitives per a aquestes persones. Es tracta d’un treball que ha rebut un ajut de la Fundació Universitària Antonio Gargallo i en el qual s’està col·laborant amb l’Associació Turolense d’Esclerosi Múltiple (Atuem).

L’associació, que s’ha constituït aquest mateix any, va contactar amb la professora de Psicologia Sara Maurel per veure com podien col·laborar i es va plantejar la possibilitat de posar en marxa línies d’investigació. Aquest treball és el primer pas.

El professor Santiago Gascón va explicar que els primers dèficits cognitius en aquests pacients poden passar desapercebuts perquè són coses que pot succeir-li a qualsevol com a falta d’atenció o problemes de memòria i en els estats inicials no es detecta neurològicament. A més, hi ha investigacions que avalen que si es tracten en les primeres fases la simptomatologia és més lleu i que els resultats són millors.

Per això s’ha elaborat un programa d’entrenament sistemàtic de funcions cognitives per treballar amb els pacients Terol.

L’equip de treball està format per dos metges d’atenció primària, tres professors de Psicologia, tres joves graduats en Psicologia que han realitzat la titulació a Terol i una professora especialitzada en Dret Laboral, que podrà assessorar sobre els problemes a la feina que tingui el col·lectiu a causa de la malaltia.

Població rural

Gascón va assenyalar que un dels objectius del projecte és “arribar a tots els racons de Terol” i és que l’especialista ha recordat que aquesta patologia és més freqüent del que es pensa i podria haver-hi uns 150 afectats a la província.No obstant això, la població rural té més dificultats per associar-se i per rebre atenció i per això hi haurà una primera fase orientada a identificar aquests pacients i que es puguin incorporar a l’estudi.

Està previst fer una primera avaluació sobre les funcions cognitives d’aquestes persones: atenció, memòria, processament de la informació.

Després es treballarà per millorar els símptomes i que els afectats d’esclerosi puguin tranquil·litzar-se i conviure millor amb la malaltia. L’objectiu és poder treballar amb uns 60 pacients i hi haurà també un grup de control amb persones que tinguin patologies similars però que no tinguin deteriorament cognitiu, per poder comprovar els resultats del programa de rehabilitació.

Durant la tardor es farà l’avaluació i entre desembre i maig es duran a terme les sessions d’entrenament de l’atenció o la memòria. També es donarà als participants en l’estudi estratègies perquè les apliquin en la seva vida diària.

Fins i tot es podria utilitzar una aplicació per a dispositius mòbils que ha desenvolupat un altre equip del Campus, en aquest cas es tracta d’investigadors de l’Escola Universitària Politècnica que també han col·laborat amb professors de Psicologia.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.diariodeteruel.es/noticia/75304/el-campus-investiga-para-mejorar-funciones-cognitivas-en-pacientes-con-esclerosis-multiple

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content