Vitòria (Europa Press).- El delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Francisco Babín, va expressar aquest dimarts els seus “dubtes” respecte a la possibilitat que el PaísBasc pugui aprovar una regulació específica sobre els clubs de cànnabis si aquests es dediquen al cultiu i a la distribució d’aquesta substància. Vitoria (Europa Press).- El delegado del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas, Francisco Babín, expresó este martes sus “dudas” respecto a la posibilidad de que el País Vasco pueda aprobar una regulación específica sobre los clubes de cannabis si éstos se dedican al cultivo y a la distribución de esta sustancia.
Babín va realitzar aquest advertiment després de comparèixer a Vitòria davant la ponència del Parlament basc que estudia la possible regulació dels anomenats clubs socials de cànnabis. En declaracions als mitjans de comunicació a la seva sortida de la ponència, va recordar que la major part d’aquestes associacions contempla en els seus estatuts activitats que, en el cas de desenvolupar-se, podrien resultar “delictives”.
En aquest punt, va recordar que és el Codi Penal l’instrument en el qual es defineix el catàleg de delictes existents en la legislació espanyola i que aquesta és una competència estatal. Per aquest motiu, va expressar els seus “dubtes” respecte a la possibilitat que les institucions basques puguin establir una regulació específica sobre els clubs de cànnabis si en ells es realitzen activitats de cultiu i distribució d’aquesta substància. A més, va precisar que el cultiu de cànnabis en molt petites quantitats no es considera delicte si està destinat al consum propi.
En la seva opinió, la qual cosa pretenen aquests col·lectius és “forçar a les institucions per tenir el seu mercat i el seu negoci lucratiu” a través de la plantació i distribució posterior de cànnabis.
Riscos sanitaris
Al marge de les consideracions legals, va alertar del risc que pot suposar qualsevol forma de “beneplàcit” a la distribució i cultiu de la marihuana, ja que això derivaria en un increment del consum i en una disminució de l’edat d’inici en la utilització d’aquesta substància. Aquestes dues conseqüències, al seu torn, es traduirien, tal com va advertir, en un increment dels problemes sanitaris que implica el consum de cànnabis i en un augment dels costos socials i sanitaris per aquest motiu.
El delegat del Pla Nacional sobre Drogues va respondre a els qui qüestionen la gravetat dels perjudicis que el cànnabis ocasiona sobre la salut. Segons va destacar, està “perfectament demostrat” que el consum d’aquesta substància “facilita” l’aparició de psicosi en determinats col·lectius. Per aquest motiu, va lamentar que s’estigui produint una “banalització” dels riscos que implica. Babín va explicar que si aquests clubs es limiten a activitats de debat, no existeix problema algun perquè puguin inscriure’s en el registre d’associacions, fins i tot sense la necessitat de dur a terme un canvi de la legislació actual.
Ús en l’esclerosi múltiple
Durant la seva compareixença, Babín va destacar sobre l’ús terapèutic dels derivats del cànnabis, que “solament en pocs casos l’administració de THC s’ha mostrat més eficaç que altres tractaments per millorar l’estat del pacient”.
En aquest sentit, va recordar l’existència d’un medicament indicat com a tractament addicional per a la millorança dels símptomes en pacients amb espasticidad moderada o greu deguda a esclerosi múltiple (EM), que no han respost de forma adequada a altres medicaments antiespásticos. “D’haver-se demostrat la seva efectivitat per a altres malalties, l’Agència Espanyola del Medicament ho hauria aprovat, com ha fet per pal·liar alguns dels símptomes de l’esclerosi múltiple”, va afegir. Per tant, el delegat del Govern va subratllar que “no existeixen raons socials ni de salut per afavorir un comerç legal del cànnabis, com pretenen els seus promotors”.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext
Babín realizó esta advertencia tras comparecer en Vitoria ante la ponencia del Parlamento vasco que estudia la posible regulación de los llamados clubes sociales de cannabis. En declaraciones a los medios de comunicación a su salida de la ponencia, recordó que la mayor parte de estas asociaciones contempla en sus estatutos actividades que, en el caso de desarrollarse, podrían resultar “delictivas”.
En este punto, recordó que es el Código Penal el instrumento en el que se define el catálogo de delitos existentes en la legislación española y que ésta es una competencia estatal. Por ese motivo, expresó sus “dudas” respecto a la posibilidad de que las instituciones vascas puedan establecer una regulación específica sobre los clubes de cannabis si en ellos se realizan actividades de cultivo y distribución de esta sustancia. Además, precisó que el cultivo de cannabis en muy pequeñas cantidades no se considera delito si está destinado al consumo propio.
En su opinión, lo que pretenden estos colectivos es “forzar a las instituciones para tener su mercado y su negocio lucrativo” a través de la plantación y distribución posterior de cannabis.
Riesgos sanitarios
Al margen de las consideraciones legales, alertó del riesgo que puede suponer cualquier forma de “beneplácito” a la distribución y cultivo de la marihuana, puesto que esto derivaría en un incremento del consumo y en una disminución de la edad de inicio en la utilización de esta sustancia. Estas dos consecuencias, a su vez, se traducirían, tal y como advirtió, en un incremento de los problemas sanitarios que implica el consumo de cannabis y en un aumento de los costes sociales y sanitarios por este motivo.
El delegado del Plan Nacional sobre Drogas respondió a quienes cuestionan la gravedad de los perjuicios que el cannabis ocasiona sobre la salud. Según destacó, está “perfectamente demostrado” que el consumo de esta sustancia “facilita” la aparición de psicosis en determinados colectivos. Por ese motivo, lamentó que se esté produciendo una “banalización” de los riesgos que implica. Babín explicó que si estos clubes se limitan a actividades de debate, no existe problema alguno para que puedan inscribirse en el registro de asociaciones, incluso sin la necesidad de llevar a cabo un cambio de la legislación actual.
Uso en la esclerosis múltiple
Durante su comparecencia, Babín destacó sobre el uso terapéutico de los derivados del cannabis, que “solo en pocos casos la administración de THC se ha mostrado más eficaz que otros tratamientos para mejorar el estado del paciente”.
En este sentido, recordó la existencia de un medicamento indicado como tratamiento adicional para la mejoría de los síntomas en pacientes con espasticidad moderada o grave debida a esclerosis múltiple (EM), que no han respondido de forma adecuada a otros medicamentos antiespásticos. “De haberse demostrado su efectividad para otras enfermedades, la Agencia Española del Medicamento lo habría aprobado, como ha hecho para paliar algunos de los síntomas de la esclerosis múltiple”, añadió. Por tanto, el delegado del Gobierno subrayó que “no existen razones sociales ni de salud para favorecer un comercio legal del cannabis, como pretenden sus promotores”.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: