Les persones amb esclerosi múltiple que presenten atròfia a la retina tenen un major risc de desenvolupar una discapacitat en els pròxims cinc anys, segons un estudi liderat per un equip d’investigació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
Els pacients amb un gruix de retina inferior a les 88 micres (una sana mesura unes 100 micres) dupliquen el risc d’empitjorar durant els primers tres anys. A partir dels tres i fins als cinc anys les seqüeles es poden arribar a quadruplicar, segons els resultats publicats a la revista The Lancet Neurology.

“La retina és una finestra al cervell”, declara Pablo Villoslada, coordinador de l’estudi i responsable del grup de patogenètica i noves teràpies en esclerosi múltiple de l’IDIBAPS.

L’expert defensa aquesta tècnica com una eina per monitoritzar la malaltia que pot ajudar els pacients a prendre decisions sobre el seu tractament.”Les malalties del cervell no donen la cara”, comenta sobre la dificultat de pronosticar l’evolució de l’esclerosi múltiple.

L’esclerosi múltiple és una malaltia que danya el sistema nerviós.L’aprimament de la retina és un dels signes d’inflamació i neurodegeneració. A dia d’avui no existeix una cura tot i que els fàrmacs poden reduir el nombre, freqüència i intensitat dels brots, i com a conseqüència dels danys cerebrals.

Una eina de l’oftalmologia

La tomografia de coherència òptica és una tècnica de diagnòstic per imatge comuna per a l’estudi de la retina i el nervi òptic en oftalmologia. La seva aplicació en esclerosi múltiple ofereix una prova diagnòstica no invasiva, ràpida i econòmica.

Aquesta tècnica és mil vegades més precisa que la ressonància i permet mesurar canvis minúsculs que tenen lloc al llarg de la malaltia, tot i que els autors de l’estudi recorden que aquesta prova no la substitueix. La ressonància permet observar millor la inflamació i la resposta al tractament, admet Villoslada.

“Primer hem de ser molt bons monitoritzant la malaltia”, assenyala sobre la substitució d’una prova per una altra. Ara han estudiat aquest diagnòstic en 879 pacients de tot el món entre 2008 i 2013. A Espanya han participat l’Hospital Clínic (Barcelona), l’Hospital Clínic San Carlos (Madrid) i l’Hospital Universitari Miguel Servet (Saragossa).

L’investigador avança que ja estan reclutant uns 2.000 pacients per dissenyar una prova més personalitzada a partir de variables com l’edat o el grau de seqüeles.

Els autors de l’estudi, que formen part del consorci internacional IMSVISUAL , volen aplicar aquesta tècnica a altres malalties del sistema nerviós com l’Alzheimer o el Parkinson per a un diagnòstic precoç.

Dia Mundial

Avui és el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple. A Espanya unes 47.000 persones presenten aquesta malaltia, segons la federació local de malalts i familiars. La patologia sol aparèixer entre els 30 i 40 anys, i afecta el doble de dones, comenta Villoslada.

Un de cada cinc debutants de la malaltia es troben amb ella per una inflamació del niervo òptic que produeix vista borrosa, compta Villoslada.L’expert aclareix que encara que el brot no aparegui a l’ull, el dany difús de la malaltia fa que la retina també es vegi afectada.

Las personas con esclerosis múltiple que presentan atrofia en la retina tienen un mayor riesgo de desarrollar una discapacidad en los próximos cinco años, según un estudio liderado por un equipo de investigación del Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
Los pacientes con un grosor de retina inferior a las 88 micras (una sana mide unas 100 micras) duplican el riesgo de empeorar durante los primeros tres años. A partir de los tres y hasta los cinco años las secuelas se pueden llegar a cuadriplicar, según los resultados publicados en la revistaThe Lancet Neurology.

“La retina es una ventana al cerebro”, declara Pablo Villoslada, coordinador del estudio y responsable del grupo de patogenética y nuevas terapias en esclerosis múltiple del IDIBAPS.

El experto defiende esta técnica como una herramienta para monitorizar la enfermedad que puede ayudar a los pacientes a tomar decisiones sobre su tratamiento. “Las enfermedades del cerebro no dan la cara”, comenta sobre la dificultad de pronosticar la evolución de la esclerosis múltiple.

La esclerosis múltiple es una enfermedad que daña el sistema nervioso. El adelgazamiento de la retina es uno de los signos de inflamación y neurodegeneración. A día de hoy no existe una cura aunque los fármacos pueden reducir el número, frecuencia e intensidad de los brotes, y como consecuencia los daños cerebrales.

Una herramienta de la oftalmología

La tomografía de coherencia óptica es una técnica de diagnóstico por imagen común para el estudio de la retina y el nervio óptico en oftalmología. Su aplicación en esclerosis múltiple ofrece una prueba diagnóstica no invasiva, rápida y económica.

Esta técnica es mil veces más precisa que la resonancia y permite medir cambios minúsculos que ocurren a lo largo de la enfermedad, aunque los autores del estudio recuerdan que esta prueba no la sustituye. La resonancia permite observar mejor la inflamación y la respuesta al tratamiento, admite Villoslada.

“Primero tenemos que ser muy buenos monitorizando la enfermedad”, señala sobre la sustitución de una prueba por otra. Ahora han estudiado este diagnóstico en 879 pacientes de todo el mundo entre 2008 y 2013. En España han participado el Hospital Clínic (Barcelona), el Hospital Clínico San Carlos (Madrid) y el Hospital Universitario Miguel Servet (Zaragoza).

El investigador avanza que ya están reclutando unos 2.000 pacientes para diseñar una prueba más personalizada a partir de variables como la edad o el grado de secuelas.

Los autores del estudio, que forman parte del consorcio internacional IMSVISUAL, quieren aplicar esta técnica a otras enfermedades del sistema nervioso como el alzhéimer o el párkinson para un diagnóstico precoz.

Día Mundial

Hoy es el Día Mundial de la Esclerosis Múltiple. En España unas 47.000 personas presentan esta enfermedad, según la federación local de enfermos y familiares. La patología suele aparecer entre los 30 y 40 años, y afecta al doble de mujeres, comenta Villoslada.

Uno de cada cinco debutantes de la enfermedad se encuentran con ella por una inflamación del niervo óptico que produce vista borrosa, cuenta Villoslada. El experto aclara que aunque el brote no aparezca en el ojo, el daño difuso de la enfermedad hace que la retina también se vea afectada.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160525/402032981843/esclerosis-multiple-retina-evolucion.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

 

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160525/402032981843/esclerosis-multiple-retina-evolucion.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut