Alfredo Rodríguez- Antigüedad adverteix que “la recerca d’un estalvi a curt termini generarà més despesa en un futur no tan llunyà” Alfredo Rodríguez-Antigüedad advierte de que “la búsqueda de un ahorro a corto plazo generará más gasto en un futuro no tan lejano”

Ja ha començat el cicle ‘Crisi econòmica i oportunitat d’aprenentatge: Coresponsabilitat professional’, organitzat per la Fundació Pharmaceutical Care amb el suport de Biogen Idec, tres sessions que tindran lloc al llarg de l’any i en les quals es debatrà sobre els problemes que la crisi econòmica planteja als professionals sanitaris i gestors a l’hora de fer compatible una atenció de qualitat amb la gestió eficient dels fons disponibles. El cicle se centra en l’àmbit de l’atenció especialitzada hospitalària i reunirà a un grup de neuròlegs, farmacèutics i membres dels equips d’adreça, que debatran sobre el tractament d’una patologia concreta: l’esclerosi múltiple. Durant la primera jornada s’ha fet una anàlisi de la situació actual des del punt de vista dels diferents professionals implicats en el tractament d’aquesta patologia i, a continuació, s’ha debatut com escollir el millor camí per evitar ineficiències, detectant els punts de discussió i analitzant les decisions que es prendran.

En el cas d’una patologia neurològica, com l’esclerosi múltiple, el paper de l’especialista és clau. En paraules d’Alfredo Rodríguez-Antiguitat, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Basurto (Bilbao), “el neuròleg és, sens dubte, el professional que millor coneix els aspectes mèdics de l’especialitat, i per tant, el més capacitat en la presa de decisions eficients”.

“A l’hora de decidir quin tractament es prescriu, hem de valorar quin ens ofereix una millor relació eficàcia-seguretat. L’eficiència, és a dir, aconseguir el màxim benefici per al pacient al menor cost possible, és una variable que no podem perdre de vista”, ha explicat Rodríguez- Antigüedad.

“La crisi econòmica actual podria implicar conseqüències indesitjades per a l’abordatge d’algunes malalties, com la recerca d’un estalvi a curt termini, estalvi que generarà més despesa en un futur no tan llunyà”, ha indicat.

Coresponsabilitat professional

 

Per a Borja García de Bikuña, president de la Fundació Pharmaceutical Care, “sense una gestió eficient no hi ha qualitat, i som nosaltres, els professionals sanitaris els qui hem de buscar aquesta qualitat total, és a dir, la que influeix en l’eficiència”. “Així, hem de gestionar la incertesa, perquè treballar amb qualitat exigeix prendre decisions encertades en situacions d’incertesa”, ha afegit.

En aquest sentit, s’ha insistit en el concepte de coresponsabilitat professional, que es basa en un deure social, el de la responsabilitat que tenen els professionals sanitaris enfront del pacient i les seves limitacions. “El pacient depèn de nosaltres i això és el que ens obliga a mirar-ho de la manera més responsable possible, per obtenir així el major benefici clínic per a ell”, ha explicat García de Bikuña. “A més, en aquests moments parlem d’un pacient únic, amb unes limitacions concretes, per la qual cosa cal individualitzar el tractament, amb una única estratègia per abordar la malaltia”, ha matisat.

En conclusió, “amb la participació de tots i sabent les fortaleses i debilitats dels altres professionals implicats i les nostres, hem de recolzar-nos per usar els recursos disponibles tan bé com sigui possible. Els objectius individuals han de donar pas al deure social d’una estratègia en equip en benefici del pacient, que ha posat a les nostres mans la seva salut”.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://neurologia.publicacionmedica.com/noticia/el-neurologo-es-el-profesional-mas-capacitado-en-la-toma-de-decisiones-eficientes-en-esclerosis-multiple

 

 

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

Ya ha comenzado el ciclo ‘Crisis económica y oportunidad de aprendizaje: Corresponsabilidad profesional’, organizado por la Fundación Pharmaceutical Care con el apoyo de Biogen Idec, tres sesiones que tendrán lugar a lo largo del año y en las que se debatirá sobre los problemas que la crisis económica plantea a los profesionales sanitarios y gestores a la hora de hacer compatible una atención de calidad con la gestión eficiente de los fondos disponibles. El ciclo se centra en el ámbito de la atención especializada hospitalaria y reunirá a un grupo de neurólogos, farmacéuticos y miembros de los equipos de dirección, que debatirán sobre el tratamiento de una patología concreta: la esclerosis múltiple. Durante la primera jornada se ha hecho un análisis de la situación actual desde el punto de vista de los distintos profesionales implicados en el tratamiento de esta patología y, a continuación, se ha debatido cómo escoger el mejor camino para evitar ineficiencias, detectando los puntos de discusión y analizando las decisiones que se tomarán.

En el caso de una patología neurológica, como la esclerosis múltiple, el papel del especialista es clave. En palabras de Alfredo Rodríguez-Antigüedad, jefe del Servicio de Neurología del Hospital Universitario de Basurto (Bilbao), “el neurólogo es, sin duda, el profesional que mejor conoce los aspectos médicos de la especialidad, y por lo tanto, el más capacitado en la toma de decisiones eficientes”.

“A la hora de decidir qué tratamiento se prescribe, debemos valorar cuál nos ofrece una mejor relación eficacia-seguridad. La eficiencia, es decir, conseguir el máximo beneficio para el paciente al menor coste posible, es una variable que no podemos perder de vista”, ha explicado Rodríguez-Antigüedad.

“La crisis económica actual podría acarrear consecuencias indeseadas para el abordaje de algunas enfermedades, como la búsqueda de un ahorro a corto plazo, ahorro que generará más gasto en un futuro no tan lejano”, ha indicado.

Corresponsabilidad profesional

Para Borja García de Bikuña, presidente de la Fundación Pharmaceutical Care, “sin una gestión eficiente no hay calidad, y somos nosotros, los profesionales sanitarios quienes tenemos que buscar esa calidad total, es decir, la que influye en la eficiencia”. “Así, debemos gestionar la incertidumbre, porque trabajar con calidad exige tomar decisiones acertadas en situaciones de incertidumbre”, ha añadido.

En este sentido, se ha insistido en el concepto de corresponsabilidad profesional, que se basa en un deber social, el de la responsabilidad que tienen los profesionales sanitarios frente al paciente y sus limitaciones. “El paciente depende de nosotros y eso es lo que nos obliga a mirarlo del modo más responsable posible, para obtener así el mayor beneficio clínico para él”, ha explicado García de Bikuña. “Además, en estos momentos hablamos de un paciente único, con unas limitaciones concretas, por lo que hay que individualizar el tratamiento, con una única estrategia para abordar la enfermedad”, ha matizado.

En conclusión, “con la participación de todos y sabiendo las fortalezas y debilidades de los otros profesionales implicados y las nuestras, debemos apoyarnos para usar los recursos disponibles lo mejor posible. Los objetivos individuales han de dar paso al deber social de una estrategia en equipo en beneficio del paciente, que ha puesto en nuestras manos su salud”.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://neurologia.publicacionmedica.com/noticia/el-neurologo-es-el-profesional-mas-capacitado-en-la-toma-de-decisiones-eficientes-en-esclerosis-multiple

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut