- La biblioteràpia pretén oferir ajuda a través de llibres adequats per a cada persona i situació
- La biblioterapia pretende ofrecer ayuda a través de libros adecuados para cada persona y situación
“La vida és massa curta com per llegir un mal llibre”.
“Però tenint en compte que es publica un nou llibre cada trenta segons, pot fer-se difícil saber per on començar”.
La primera frase la va dir, segons sembla, James Joyce. La segona és la forma de completar-la que tenen en The School of Life , una iniciativa creada a Anglaterra pel filòsof Alain de Botton i que, sota l’aparença d’una llibreria, ofereix tota una bateria de serveis (cursos, tallers, xerrades) per educar en el que “no es té en compte a l’escola oa la universitat”, això és: “Com hauríem de viure bé”.Un d’aquests serveis s’ha fet particularment famós, i el seu nom és ja de per si explicatiu. En diuen biblioteràpia . La idea és simple: fer servir els llibres per ajudar a la gent.
De llibres i cataplasmes
El terme biblioteràpia sembla estrenar-se en 1916 en un article publicat a la revista The Atlantic Monthly . S’hi parla d’un tal doctor Bangster, que recepta llibres a qui els pogués necessitar. Això era el que deia sobre ells: “Un llibre pot ser un estimulant, un tranquil·litzant, un irritante o soporífer. La qüestió és que t’ha de fer alguna cosa, i tu has de saber què és. Un llibre pot ser de la naturalesa d’un xarop calmant o pot ser un cataplasma de mostassa irritant “.
L’ús de la biblioteràpia va començar a estendre després de la I Guerra Mundial, sobretot en els Estats Units. Allà, diverses iniciatives van començar a recomanar llibres als soldats que retornaven, molts d’ells amb estrès posttraumàtic, en un intent per millorar la seva convalescència.
Avui dia, guies clíniques com les desenvolupades al Regne Unit pel National Institute and Care Excellence (NICE) recomanen la biblioteràpia en casos de depressió o trastorns d’ansietat. El defineixen com un tipus de teràpia cognitiva de baixa intensitat que pot ajudar en casos lleus, però no és exactament el mateix al que es referia Bangster.
Aquestes recomanacions es basen en llibres d’autoajuda convenientment seleccionats a través d’iniciatives per prescriure només aquells considerats d ‘ “alta qualitat”. El que Bangster proposava, i el que a The School of Life fan, és estendre i enriquir la prescripció: les seves recomanacions es basen en llibres de ficció.
Novel·les que aixequen l’ànim
La secció de biblioteràpia de The School of Life depèn de Susan Elderkin i Ella Berthoud, dues llicenciades en Literatura anglesa per la Universitat de Cambridge. Segons comenta Elderkin a Sinc, així va sorgir la idea: “Ella i jo vam començar a passar-nos llibres amb un propòsit terapèutic quan érem estudiants a la universitat i vivíem en habitacions contigües. A vegades arribàvem a casa i ens trobàvem una novel·la a la porta: una novel·la pensada per pujar-nos l’ànim quan el teníem baix o, moltes vegades, per espavilar i tirar-nos una estirada d’orelles “.
“El 2008 vam començar la mateixa idea com a servei a The School of Life i més tard vam publicar el llibre The Novell Cure. Va sorgir de veure la literatura com un recurs, cosa que pot obrir portes quan ens sentim embussats i ajudar a canviar de perspectiva. Crec que molta gent ha experimentat aquest poder, però normalment és una cosa que succeeix per casualitat, ensopegant amb el llibre adequat en el moment adequat gairebé per accident. Nosaltres vam voler organitzar la literatura perquè no depengués de l’atzar, perquè qualsevol que necessités un recordatori que no estava sol pogués trobar-lo quan ho necessités “.
El funcionament és senzill. Consisteix en omplir un qüestionari amb preguntes sobre hàbits i preferències de lectura juntament amb altres més personals, com el tipus de vida, les principals preocupacions i il·lusions o el que un espera estar fent d’aquí a deu anys. Després es fixa una entrevista que pot ser fins i tot per telèfon o Skype i al final un rep una llista amb sis o set llibres recomanats. La biblioteràpia funciona com una mena de llibreter emocional, que algú podria veure com un escalafó superior, o simplement diferent al del llibreter tradicional.
També es recomanen llibres de no ficció, però segons Elderkin “preferim prescriure novel·les”. Algunes que solen recomanar, segons la persona i la situació, són L’Evangeli segons Jesucrist, de José Saramago; Henderson, el Rei de la Pluja, de Saul Bellow; Siddharta, de Herman Hesse o Un home afortunat, de John Berger.
Per Elderkin, “després de tot, hi ha poques coses que puguis experimentar per què no haja passat ja un personatge de ficció. Al meu entendre, Matar un Rossinyol és un meravellós estímul per fer el que un dels millors llibres d’autoajuda ens hauria dit: sentir la por i fer-ho de totes maneres “.
De moment no hi ha bons estudis que provin el valor d’aquest tipus de biblioteràpia en la salut, però cada vegada hi ha més evidències del que sí pot provocar la lectura en el nostre interior.
Què li passa al cervell quan llegeix
Si en llegir ens transportem i entrem en el que el llibre ens explica, si ens imaginem i d’alguna manera vivim la història dels seus personatges encara tancats a la nostra habitació, alguna cosa ha de succeir en els nostres cervells que ho permeti. La millor manera de saber què és el que té lloc és mitjançant proves de neuroimatge, tècniques que discriminen les àrees cerebrals que s’activen quan llegim el que llegim. Des de fa uns anys s’han succeït els experiments des del aparentment més simple a processos més complexos. Això és una cosa del que han observat.
L’any 2006, investigadors espanyols a la universitat Jaume I de Castelló van donar a llegir diverses paraules a una sèrie de voluntaris mentre els practicaven una ressonància cerebral. Algunes d’aquestes paraules evocaven olors intenses, eren paraules com all, canyella o gessamí. Altres eren paraules neutres, sense cap tipus d’olor associat. El que van veure va ser que, en llegir, totes elles activaven les àrees cerebrals responsables del llenguatge, però les primeres feien treballar més a les àrees olfactives, les responsables de fer olor a la realitat.
Si en llegir ens transportem a la història que el llibre ens explica, alguna cosa ha de succeir en el nostre cervell que ho permeti
Investigacions similars semblaven certificar alguna cosa que d’altra banda sembla concloure de manera intuïtiva: en llegir, d’alguna (cerebral) manera, reproduïm el que les paraules evoquen del món real. Per exemple, quan llegim paraules com xuclar, agafar o enganxar un cop de peu, s’activen respectivament les àrees de l’escorça premotora relacionades amb la cara, els braços i les cames.
En certa manera és el que fan els saltadors d’altura, que tanquen els ulls i fins i tot decanten el cap abans de cada salt visualitzant cadascun dels seus moviments. Aquesta visualització activa algunes de les àrees que després els permetran elevar-se i les entrena, augmenta la seva eficàcia.
D’aquí la següent suposició: si en llegir reproduïm el que seria la història en la realitat, i si són tantes les variants a les que podem accedir, podria d’alguna manera la lectura entrenar-nos per a la vida real?
Històries i personatges que entrenen l’empatia
L’empatia pot definir com la capacitat per captar les emocions i posar-se al lloc d’un altre. És un concepte ampli que engloba el que es coneix com a teoria de la ment, i és una de les bases que permeten la vida en societat. Alguns experiments ja havien mostrat que, almenys de manera temporal, llegir passatges d’un llibre de Txèkhov alteraven els trets de personalitat dels lectors respecte a si es llegia la mateixa història però de forma neutra, en estil documental.
David Menjar Kidd i Emanuele Castano, investigadors a la New School for Social Research a Nova York, van ser un pas més enllà. En un article a Science van mostrar que llegir la considerada com a alta literatura (els seus exemples eren Don DeLillo o Alice Munro, entre d’altres) millorava de forma lleugera però evident les puntuacions dels participants quan es sotmetien a tests d’empatia, cosa que no succeïa amb la considerada baixa literatura, com les novel·les romàntiques de Danielle Steel, o amb els llibres de no ficció.
Encara que l’estudi va rebre algunes crítiques, són ja diversos els treballs que apunten en la mateixa direcció. “Nosaltres creiem -explica Castaño- que la complexitat dels personatges, que es rebel·len a ser estereotipats, obliguen el lector a fer un esforç per entendre’ls com a individus únics, i això és probablement la causa dels resultats que trobem”.
Recents estudis asseguren que la bona literatura millora la capacitat de sentir empatia perquè és un simulador de la realitat
D’alguna manera la literatura (la bona literatura) funcionaria com un simulador de la realitat: un camp de proves sense risc on poden donar-se i practicar condicions particulars i extremes a les que normalment no accedim amb assiduïtat.
Fins i tot un estudi de 2014 sostenia que llegir les novel·les de Harry Potter feia que els estudiants milloraran la seva actitud respecte a grups estigmatitzats com a immigrants o refugiats.
Algunes conclusions periodístiques d’aquestes investigacions van afirmar, extrapolant aquests efectes, que llegir ficció pot fer-nos millors persones. Sembla una extensió exagerada, però Castano no la rebutja: “Jo crec que l’empatia és un component clau del comportament social i de la moralitat en general. Per a mi sí, l’empatia et fa una millor persona “.
Els beneficis de la no ficció
La majoria dels estudis previs es basaven en novel·les o contes, però la literatura de no ficció també tanca la promesa de múltiples beneficis. El principal d’ells sembla ser -a part del propi bagatge cultural que aporten- l’augment de la reserva cognitiva, una mena de matalàs neuronal que protegeix de desenvolupar símptomes com els associats a les demències.
Per exemple, en malalts d’esclerosi múltiple com més gran era l’hàbit de lectura a l’edat de vint anys -tant de ficció com de revistes, diaris o assajos-, més gran és la mida de l’hipocamp i tot amb l’avanç de la malaltia, la qual cosa es relaciona també amb una millor memòria. Curiosament, aquesta associació no apareixia amb altres entreteniments com tocar un instrument, ni tan sols amb el nivell d’educació.
En un altre treball, l’anomenat estudi de les monges, es va tenir accés als diaris de joventut de 678 religioses que havien donat el seu cos a la ciència. Després dels estudis patològics es va observar que aquelles amb un llenguatge més ric als vint anys -molt probablement obtingut a través de majors i millors lectures de tota mena- mostraven molts menys signes de demència.
Aquestes dades estan lluny encara de ser definitius i concloents, però psicòlegs com Castano es mostren convençuts: “Llegir no ficció té munts de beneficis, tant en termes del desenvolupament cognitiu com del seu manteniment, així com pel que aprens a llegir!”
La teràpia i el plaer
Llavors, té sentit la biblioteràpia? Pot tenir un paper en el cervell? “Sí, crec que pot”, sosté Castano. “Són beneficis diferents als que els meus investigacions estudien, però al cap ia la fi llegir ficció és una part del que ens fa humans”.
I si no, i independentment, sempre ens quedarà l’experiència de la lectura. “On excepte en la ficció podem experimentar el que és ser algú d’un altre gènere, o viure en una altra època, o haver nascut en algun país llunyà?”, Es pregunta Elderkin. Després afegeix el següent: “Les novel·les ofereixen una narrativa ampliada, amb múltiples capes; requereixen temps i atenció sostinguda per llegir i entendre i gaudir. Entrar a una història d’aquesta forma és tremendament relaxant per als nostres cervells fragmentats “.
Això ja sembla bastant.
“La vida es demasiado corta como para leer un mal libro”.
“Pero teniendo en cuenta que se publica un nuevo libro cada treinta segundos, puede hacerse difícil saber por dónde empezar”.
La primera frase la dijo, al parecer, James Joyce. La segunda es la forma de completarla que tienen en The School of Life, una iniciativa creada en Inglaterra por el filósofo Alain de Botton y que, bajo la apariencia de una librería, ofrece toda una batería de servicios (cursos, talleres, charlas) para educar en lo que “no se tiene en cuenta en la escuela o en la universidad”, esto es: “Cómo deberíamos vivir bien”.
Uno de esos servicios se ha hecho particularmente famoso, y su nombre es ya de por sí explicativo. Lo llaman biblioterapia. La idea es simple: usar los libros para ayudar a la gente.
De libros y cataplasmas
El término biblioterapia parece estrenarse en 1916 en un artículo publicado en la revista The Atlantic Monthly. En él se habla de un tal doctor Bangster, que receta libros a quien los pudiera necesitar. Esto era lo que decía sobre ellos: “Un libro puede ser un estimulante, un tranquilizante, un irritante o un soporífero. La cuestión es que debe hacerte algo, y tú tienes que saber qué es. Un libro puede ser de la naturaleza de un jarabe calmante o puede ser una cataplasma de mostaza irritante”.
El uso de la biblioterapia empezó a extenderse después de la I Guerra Mundial, sobre todo en los Estados Unidos. Allí, varias iniciativas empezaron a recomendar libros a los soldados que retornaban, muchos de ellos con estrés postraumático, en un intento por mejorar su convalecencia.
Hoy día, guías clínicas como las desarrolladas en el Reino Unido por el National Institute and Care Excellence (NICE) recomiendan la biblioterapia en casos de depresión o trastornos de ansiedad. Lo definen como un tipo de terapia cognitiva de baja intensidad que puede ayudar en casos leves, pero no es exactamente lo mismo a lo que se refería Bangster.
Estas recomendaciones se basan en libros de autoayuda convenientemente seleccionados a través de iniciativas para prescribir solo aquellos considerados de “alta calidad”. Lo que Bangster proponía, y lo que en The School of Life hacen, es extender y enriquecer la prescripción: sus recomendaciones se basan en libros de ficción.
Novelas que levantan el ánimo
La sección de biblioterapia de The School of Life depende de Susan Elderkin y Ella Berthoud, dos licenciadas en Literatura inglesa por la Universidad de Cambridge. Según comenta Elderkin a Sinc, así surgió la idea: “Ella y yo empezamos a pasarnos libros con un propósito terapéutico cuando éramos estudiantes en la universidad y vivíamos en habitaciones contiguas. A veces llegábamos a casa y nos encontrábamos una novela en la puerta: una novela pensada para subirnos el ánimo cuando lo teníamos bajo o, muchas veces, para espabilarnos y echarnos un rapapolvo”.
“En 2008 empezamos la misma idea como servicio en The School of Life y más tarde publicamos el libro The Novel Cure. Surgió de ver la literatura como un recurso, algo que puede abrir puertas cuando nos sentimos atascados y ayudar a cambiar de perspectiva. Creo que mucha gente ha experimentado este poder, pero normalmente es algo que sucede por casualidad, tropezando con el libro adecuado en el momento adecuado casi por accidente. Nosotros quisimos organizar la literatura para que no dependiera del azar, para que cualquiera que necesitara un recordatorio de que no estaba solo pudiera encontrarlo cuando lo necesitara”.
El funcionamiento es sencillo. Consiste en rellenar un cuestionario con preguntas sobre hábitos y preferencias de lectura junto con otras más personales, como el tipo de vida, las principales preocupaciones e ilusiones o lo que uno espera estar haciendo dentro de diez años. Después se fija una entrevista que puede ser incluso por teléfono o Skype y al final uno recibe una lista con seis o siete libros recomendados. La biblioterapia funciona como una suerte de librero emocional, que alguno podría ver como un escalafón superior, o simplemente diferente al del librero tradicional.
También se recomiendan libros de no ficción, pero según Elderkin “preferimos prescribir novelas”. Algunas que suelen recomendar, según la persona y la situación, son El Evangelio según Jesucristo, de José Saramago; Henderson, el Rey de la Lluvia, de Saul Bellow; Siddharta, de Herman Hesse o Un hombre afortunado, de John Berger.
Para Elderkin, “después de todo, hay pocas cosas que puedas experimentar por las que no haya pasado ya un personaje de ficción. En mi opinión, Matar a un Ruiseñor es un maravilloso estímulo para hacer lo que uno de los mejores libros de autoayuda nos habría dicho: sentir el miedo y hacerlo de todas maneras”.
Por el momento no existen buenos estudios que prueben el valor de este tipo de biblioterapia en la salud, pero cada vez hay más evidencias de lo que sí puede provocar la lectura en nuestro interior.
Qué le pasa al cerebro cuando lee
Si al leer nos transportamos y entramos en lo que el libro nos cuenta, si nos imaginamos y de alguna manera vivimos la historia de sus personajes aun encerrados en nuestra habitación, algo debe suceder en nuestros cerebros que lo permita. La mejor manera de saber qué es lo que tiene lugar es mediante pruebas de neuroimagen, técnicas que discriminan las áreas cerebrales que se activan cuando leemos lo que leemos. Desde hace unos años se han sucedido los experimentos desde lo aparentemente más simple a procesos más complejos. Esto es algo de lo que han observado.
En el año 2006, investigadores españoles en la universidad Jaume I de Castellón dieron a leer diversas palabras a una serie de voluntarios mientras les practicaban una resonancia cerebral. Algunas de esas palabras evocaban olores intensos, eran palabras como ajo, canela o jazmín. Otras eran palabras neutras, sin ningún tipo de olor asociado. Lo que vieron fue que, al leer, todas ellas activaban las áreas cerebrales responsables del lenguaje, pero las primeras hacían trabajar además a las áreas olfativas, las responsables de oler en la realidad.
Si al leer nos transportamos a la historia que el libro nos cuenta, algo debe suceder en nuestro cerebro que lo permita
Investigaciones similares parecían certificar algo que por otra parte parece concluirse de forma intuitiva: al leer, de alguna (cerebral) manera, reproducimos lo que las palabras evocan del mundo real. Por ejemplo, cuando leemos palabras como chupar, agarrar o pegar una patada, se activan respectivamente las áreas de la corteza premotora relacionadas con la cara, los brazos y las piernas.
En cierta forma es lo que hacen los saltadores de altura, que cierran los ojos e incluso ladean la cabeza antes de cada salto visualizando cada uno de sus movimientos. Esa visualización activa algunas de las áreas que luego les permitirán elevarse y las entrena, aumenta su eficacia.
De ahí la siguiente suposición: si al leer reproducimos lo que sería la historia en la realidad, y si son tantas las variantes a las que podemos acceder, ¿podría de alguna manera la lectura entrenarnos para la vida real?
Historias y personajes que entrenan la empatía
La empatía puede definirse como la capacidad para captar las emociones y ponerse en el lugar de otro. Es un concepto amplio que engloba lo que se conoce como teoría de la mente, y es una de las bases que permiten la vida en sociedad. Algunos experimentos ya habían mostrado que, al menos de forma temporal, leer pasajes de un libro de Chejov alteraban los rasgos de personalidad de los lectores respecto a si se leía la misma historia pero de forma neutra, en estilo documental.
David Comer Kidd y Emanuele Castano, investigadores en la New School for Social Research en Nueva York, fueron un paso más allá. En un artículo en Science mostraron que leer la considerada como alta literatura (sus ejemplos eran Don DeLillo o Alice Munro, entre otros) mejoraba de forma ligera pero evidente las puntuaciones de los participantes cuando se sometían a tests de empatía, algo que no sucedía con la considerada baja literatura, como las novelas románticas de Danielle Steel, o con los libros de no ficción.
Aunque el estudio recibió algunas críticas, son ya varios los trabajos que apuntan en la misma dirección. “Nosotros creemos –explica Castano– que la complejidad de los personajes, que se rebelan a ser estereotipados, obligan al lector a hacer un esfuerzo para entenderlos como individuos únicos, y eso es probablemente la causa de los resultados que encontramos”.
Recientes estudios aseguran que la buena literatura mejora la capacidad de sentir empatía porque es un simulador de la realidad
De alguna manera la literatura (la buena literatura) funcionaría como un simulador de la realidad: un campo de pruebas sin riesgo donde pueden darse y practicarse condiciones particulares y extremas a las que normalmente no accedemos con asiduidad.
Incluso un estudio de 2014 sostenía que leer las novelas de Harry Potter hacía que los estudiantes mejoraran su actitud respecto a grupos estigmatizados como inmigrantes o refugiados.
Algunas conclusiones periodísticas de estas investigaciones afirmaron, extrapolando estos efectos, que leer ficción puede hacernos mejores personas. Parece una extensión exagerada, pero Castano no la rechaza: “Yo creo que la empatía es un componente clave del comportamiento social y de la moralidad en general. Para mí sí, la empatía te hace una mejor persona”.
Los beneficios de la no ficción
La mayoría de los estudios previos se basaban en novelas o cuentos, pero la literatura de no ficción también encierra la promesa de múltiples beneficios. El principal de ellos parece ser –aparte del propio bagaje cultural que aporten– el aumento de la reserva cognitiva, una especie de colchón neuronal que protege de desarrollar síntomas como los asociados a las demencias.
Por ejemplo, en enfermos de esclerosis múltiple cuanto mayor era el hábito de lectura a la edad de veinte años –tanto de ficción como de revistas, periódicos o ensayos–, mayor es el tamaño del hipocampo aun con el avance de la enfermedad, lo cual se relaciona también con una mejor memoria. Curiosamente, esta asociación no aparecía con otros hobbies como tocar un instrumento, ni siquiera con el nivel de educación.
En otro trabajo, el llamado estudio de las monjas, se tuvo acceso a los diarios de juventud de 678 religiosas que habían donado su cuerpo a la ciencia. Tras los estudios patológicos se observó que aquellas con un lenguaje más rico a los veinte años –muy probablemente obtenido a través de mayores y mejores lecturas de todo tipo– mostraban muchos menos signos de demencia.
Estos datos están lejos aún de ser definitivos y concluyentes, pero psicólogos como Castano se muestran convencidos: “Leer no ficción tiene montones de beneficios, tanto en términos del desarrollo cognitivo como de su mantenimiento, ¡así como por lo que aprendes al leer!”
La terapia y el placer
Entonces, ¿tiene sentido la biblioterapia? ¿Puede desempeñar un papel en el cerebro? “Sí, creo que puede”, sostiene Castano. “Son beneficios diferentes a los que mis investigaciones estudian, pero al fin y al cabo leer ficción es una parte de lo que nos hace humanos”.
Y si no, e independientemente, siempre nos quedará la experiencia de la lectura. “¿Dónde salvo en la ficción podemos experimentar lo que es ser alguien de otro género, o vivir en otra época, o haber nacido en algún país lejano?”, se pregunta Elderkin. Luego añade lo siguiente: “Las novelas ofrecen una narrativa ampliada, con múltiples capas; requieren tiempo y atención sostenida para leer y entender y disfrutar. Entrar en una historia de esta forma es tremendamente relajante para nuestros cerebros fragmentados”.
Eso ya parece bastante.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.larazon.es/sociedad/ciencia/el-poder-de-un-libro-sobre-tu-cerebro-DC13114227#.Ttt1Td9V0GNBo8s
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.larazon.es/sociedad/ciencia/el-poder-de-un-libro-sobre-tu-cerebro-DC13114227#.Ttt1Td9V0GNBo8s