L’arribada de la primera onada de calor estiuenca ha provocat una pujada generalitzada de les temperatures a tot Espanya, que en molts llocs ha fet pujar el mercuri dels termòmetres més enllà dels 40 graus. Els seus efectes es noten al descens del rendiment laboral i la inapetència per a realitzar tasques que durant la resta de l’any a penes ens costen esforços.
Si les altes temperatures no es combaten correctament poden arribar a provocar problemes de salut derivats de la deshidratació i la incapacitat de l’organisme per regular la temperatura corporal. Els grups de risc, com són els nens, els ancians i les persones malaltes , han d’extremar les precaucions, però hi ha una sèrie de falsos mites sobre com combatre la calor que poden arribar a ser contraproduents.
Beure líquids gairebé congelats
Les begudes gairebé congelades i els menjars freds, com el gaspatxo o l’amanida russa, són realment desitjables durant aquesta època de l’any. És obvi que provoquen una millor sensació tèrmica, però són menys eficaces que les que es troben a una temperatura ambient . L’organisme humà necessita mantenir una temperatura interna de 37 graus per al seu correcte funcionament. Si bevem una gran quantitat d’aigua molt freda o de qualsevol altre líquid, l’organisme s’enfrontarà a una sobtada baixada de temperatura i haurà de treballar més per recuperar els 37 graus. Una funció que implica una elevada despesa de les reserves energètiques.
D’altra banda, la sensació de frescor s’esvaeix més ràpid amb les begudes massa fredes. Això és perquè com més energia necessiti gastar l’organisme major sensació de calor tindrem després. No obstant això, en aquest cas també és aplicable la regla de l’mitjana, ja que les begudes calentes, com el cafè o el te, poden causar danys a l’esòfag.
Les begudes alcohòliques estan totalment desaconsellades per combatre la calor. Tot i que el negre d’estiu i la cervesa siguin més desitjables que mai per sopar perquè sembla que ens refresquen més que l’aigua, es tracta d’una falsa sensació i pot arribar a provocar-nos un cop de calor . L’alcohol no deixa de ser una substància excitant, però sobretot dilata els vasos sanguinis de la pell. La resta de begudes diürètiques, com el cafè amb gel o el te fred tan habituals en aquesta època, tampoc ajuden a baixar la temperatura corporal.
Dutxar-se amb aigua freda
Els mecanismes de regulació de la temperatura corporal que s’activen amb el consum de begudes gairebé congelades ho fan igualment quan ens prenem una dutxa freda. El xoc tèrmic de l’aigua freda sobre el nostre cos ens produeix una sensació instantània de fred, però reactivarà el nostre organisme i la despesa energètica provocarà que sentim més ràpid la calor després de la dutxa que si la prenem amb aigua temperada.
Si la immersió en aigua freda es fa de forma brusca, correm el risc de patir una sobtada congestió dels òrgans interns amb diversos efectes negatius, especialment per als pulmons i el cor. El més recomanable és començar la dutxa amb aigua calenta i tendir poc a poc cap a la temperada , començant pels peus i acabant pel coll. La dutxa alternativa d’aigua calenta i freda, anomenada dutxa escocesa, té grans beneficis per a la circulació sanguínia i la tonificació de la pell.
Si en lloc de la dutxa ens submergim de ple i de forma sobtada en aigua molt freda, com pot ser el cas del curs superior dels rius, a l’alta muntanya, podem arribar a patir un síncope cardíac . En el pitjor dels casos, aquests poden arribar a produir la mort.
La necessitat de les persones majors de hidratar
Tots els especialistes adverteixen sobre la necessitat d’hidratar-quan les temperatures pugen, ja que el nostre cos transpira molta més aigua. El consum diari recomanable ha de ser entre 1,5 i 2 litres, el qual s’ha de combinar amb la ingesta de fruites i altres aliments amb una elevada composició d’aigua. La gent gran han d’evitar consumir líquids en excés (per sobre dels dos litres diaris), ja que transpiren menys i podrien arribar a desenvolupar un edema pulmonarper aquest motiu, a més de problemes al ronyó. El més convenient és humitejar la cara amb aigua.
La llegada de la primera ola de calor veraniego ha provocado una subida generalizada de las temperaturas en toda España, que en muchos lugares ha hecho subir el mercurio de los termómetros más allá de los 40 grados. Sus efectos se notan en el descenso del rendimiento laboral y la inapetencia para realizar tareas que durante el resto del año apenas nos cuestan esfuerzos.
Si las altas temperaturas no se combaten correctamente pueden llegar a provocar problemas de salud derivados de la deshidratación y la incapacidad del organismo para regular la temperatura corporal. Los grupos de riesgo, como son los niños, los ancianos y las personas enfermas, deben extremar las precauciones, pero existe una serie de falsos mitos sobre cómo combatir el calor que pueden llegar a ser contraproducentes.
Beber líquidos casi congelados
Las bebidas casi congeladas y las comidas frías, como el gazpacho o la ensalada rusa, son realmente apetecibles durante esta época del año. Es obvio que provocan una mejor sensación térmica, pero son menos eficaces que las que se encuentran a una temperatura ambiente. El organismo humano necesita mantener una temperatura interna de 37 grados para su correcto funcionamiento. Si bebemos una gran cantidad de agua muy fría o de cualquier otro líquido, el organismo se enfrentará a una repentina bajada de temperatura y tendrá que trabajar más para recuperar los 37 grados. Una función que implica un elevado gasto de las reservas energéticas.
Por otra parte, la sensación de frescor se desvanece más rápido con las bebidas demasiado frías. Esto es porque cuanta más energía necesite gastar el organismo mayor sensación de calor tendremos después. Sin embargo, en este caso también es aplicable la regla del término medio, pues las bebidas calientes, como el café o el té, pueden causar daños en el esófago.
Las bebidas alcohólicas están totalmente desaconsejadas para combatir el calor. Aunque el tinto de verano y la cerveza sean más apetecibles que nunca para cenar porque parece que nos refrescan más que el agua, se trata de una falsa sensación y puede llegar a provocarnos un golpe de calor. El alcohol no deja de ser una sustancia excitante, pero sobre todo dilata los vasos sanguíneos de la piel. El resto de bebidas diuréticas, como el café con hielo o el té frío tan habituales en esta época, tampoco ayudan a descender la temperatura corporal.
Ducharse con agua fría
Los mecanismos de regulación de la temperatura corporal que se activan con el consumo de bebidas casi congeladas lo hacen igualmente cuando nos tomamos una ducha fría. El choque térmico del agua fría sobre nuestro cuerpo nos produce una sensación instantánea de frío, pero reactivará nuestro organismo y el gasto energético provocará que sintamos más rápido el calor tras la ducha que si la tomamos con agua templada.
Si la inmersión en agua fría se hace de forma brusca, corremos el riesgo de sufrir una súbita congestión de los órganos internos con diversos efectos negativos, especialmente para los pulmones y el corazón. Lo más recomendable es comenzar la ducha con agua caliente y tender poco a poco hacia la templada, comenzando por los pies y terminando por el cuello. La ducha alternativa de agua caliente y fría, denominada ducha escocesa, tiene grandes beneficios para la circulación sanguínea y la tonificación de la piel.
Si en lugar de la ducha nos sumergimos de pleno y de forma repentina en agua muy fría, como puede ser el caso del curso superior de los los ríos, en la alta montaña, podemos llegar a sufrir un síncope cardíaco. En el peor de los casos, estos pueden llegar a producir la muerte.
La necesidad de las personas mayores de hidratarse
Todos los especialistas advierten sobre la necesidad de hidratarse cuando las temperaturas suben, pues nuestro cuerpo traspira mucha más agua. El consumo diario recomendable debe ser entre 1,5 y 2 litros, el cual debe combinarse con la ingesta de frutas y otros alimentos con una elevada composición de agua. Las personas mayores deben evitar consumir líquidos en exceso (por encima de los dos litros diarios), pues traspiran menos y podrían llegar a desarrollar un edema pulmonar por este motivo, además de problemas en el riñón. Lo más conveniente es humedecer la cara con agua.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013-07-29/lo-que-no-debes-hacer-falsos-mitos-para-combatir-el-calor_12993/
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013-07-29/lo-que-no-debes-hacer-falsos-mitos-para-combatir-el-calor_12993/