El director del Banc de Teixits de la Fundació CIEN s’estima que cada any s’incrementen les donacions de cervells un 30%El director del Banco de Tejidos de la Fundación CIEN estima que cada año se incrementan las donaciones de cerebros un 30%

El director del Banc de Teixits de la Fundació CIEN , Alberto Rave, va destacar ahir la importància que té per a la investigació la donació de teixits cerebrals es tracta d’una eina insubstituïble en l’estudi de les malalties neurodegeneratives i va advertir de la necessitat que les donacions que es realitzin siguin també de cervells sans, per tenir mostres comparatives.

Rave, que va participar en l’ Institut de Neurociències de Castella i Lleó en un seminari titulat ‘La donació de cervell: una oportunitat per contribuir a la investigació de les malalties neurològiques, a l’abast de tots’ , ha assegurat que en els últims 15 anys, temps que porten en funcionament els bancs de cervell a Espanya, s’ha avançat molt en la conscienciació per part de la societat en aquest sentit i com a exemple ha citat que cada any s’incrementen entre un 30 i un 40% les donacions al país, tot i que la xifra de cervells sense patologies és encara molt més escassa.

Actualment hi ha 12 bancs de teixits d’àmbit nacional o comunitari i els descobriments realitzats amb material procedent dels bancs de cervells “estan proporcionant una vida més digna a milions de persones que pateixen alguna malaltia neurològica crònica”.

La donació de teixits cerebrals és “clau”, va afegir, per contribuir a la investigació en malalties neurodegeneratives com el Alzheimer , camp preferent d’investigació d’ambdós centres, ja que el teixit humà és l’únic que conté la informació genètica i molecular necessària per al establiment de biomarcadors que permetin el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia, així com per al desenvolupament de fàrmacs i estratègies terapèutiques eficaces.

Les principals línies d’investigació actuals en malalties neurològiques i psiquiàtriques cròniques (com la Malaltia Cervell-vascular, Esclerosi Lateral Amiotròfica, Esclerosi Múltiple, Epilèpsia, Esquizofrènia, Psicosi bipolar, etc.) Es recolzen en gran mesura en els i studios de teixit nerviós humà post-mortem.

El coneixement que en aquest camp s’obté a partir de les investigacions in vitro o amb animals s’ha de complementar amb el treball amb teixits humans, que permeten observar els efectes reals de la malaltia i constituir com a mitjà de contrast fonamental de les troballes experimentals. Per això, són necessàries donacions tant de teixits afectats per malalties neurodegeneratives com els que no ho estan , ja que aquests últims realitzen la tasca de constatació o control.

El Banc de Teixits Neurològics de l’Institut de Neurociències de Castella i Lleó (BTN-Incyl) es va crear fa dos anys i en l’actualitat i a s’han realitzat 15 extraccions , una xifra que va assegurar és “excel · lent”, si es té en compte la evolució d’aquest tipus de centres.

No obstant això, aquest Banc va passar per moments d’incertesa i per un període de dificultat que va portar a pensar en el seu tancament, cosa que segons ha apuntat aquest investigador, finalment no es va produir i d’aquesta manera podrà contribuir a l’avanç de la investigació.

El BTN-Incyl també persegueix, conjuntament amb les associacions de pacients, conscienciar la societat sobre la importància de donar cervells per a la investigació. Així mateix, d’acord als seus fins fundacionals, el BTN-Incyl fomenta la recerca en relació amb les malalties neurològiques, la prevenció de les mateixes i la promoció dels avenços científics i sanitaris en aquesta àrea. A través del seu web http:// btn-incyl.usal.es es pot rebre més informació sobre el procés de donació .

Per la seva banda, la Fundació Centre d’Investigació de Malalties Neurològiques (Fundació CIEN) és una fundació del sector públic, d’àmbit i competència estatal, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació a través de l’Institut de Salut Carlos III.

Una de les seves principals línies d’interès és la investigació en Alzheimer, que realitza en col · laboració amb la Fundació Reina Sofia i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED).

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://salud.rtvcyl.es/RTVCYLfichaNoticia.cfm/SALAMANCA
/20130205/investigadores/necesitan/mas/donantes/cerebros/
investigar/alzheimer/parkinson/AAC76428-F433-0E25-63EAE3EAEA7B0D57

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

El director del Banco de Tejidos de la Fundación CIEN, Alberto Rábano, destacó este martes la importancia que tiene para la investigación la donación de tejidos cerebrales al tratarse de una herramienta insustituible en el estudio de las enfermedades neurodegenerativas y advirtió de la necesidad de que las donaciones que se realicen sean también de cerebros sanos, para tener muestras comparativas.

Rábano, que participó en el Instituto de Neurociencias de Castilla y León en un seminario titulado ‘La donación de cerebro: una oportunidad para contribuir a la investigación de las enfermedades neurológicas, al alcance de todos’, aseguró que en los últimos 15 años, tiempo que llevan en funcionamiento los bancos de cerebro en España, se ha avanzado mucho en la concienciación por parte de la sociedad en este sentido y como ejemplo citó que cada año se incrementan entre un 30 y un 40%  las donaciones en el país, aunque la cifra de cerebros sin patologías es aún mucho más escasa.

Actualmente existen 12 bancos de tejidos de ámbito nacional o comunitario y los descubrimientos realizados con material procedente de los bancos de cerebros “están proporcionando una vida más digna a millones de personas que padecen alguna enfermedad neurológica crónica”.

La donación de tejidos cerebrales es “clave”, añadió, para contribuir a la investigación en enfermedades neurodegenerativas como el Alzheimer, campo preferente de investigación de ambos centros, ya que el tejido humano es el único que contiene la información genética y molecular necesaria para el establecimiento de biomarcadores que permitan el diagnóstico precoz de esta enfermedad, así como para el desarrollo de fármacos y estrategias terapéuticas eficaces.

Las principales líneas de investigación actuales en enfermedades neurológicas y psiquiátricas crónicas (como la Enfermedad Cerebro-vascular, Esclerosis Lateral Amiotrófica, Esclerosis Múltiple, Epilepsia, Esquizofrenia, Psicosis bipolar, etc.) se apoyan en gran medida en los estudios de tejido nervioso humano post-mórtem.

El conocimiento que en este campo se obtiene a partir de las investigaciones in vitro o con animales debe complementarse con el trabajo con tejidos humanos, que permiten observar los efectos reales de la enfermedad y constituirse como medio de contraste fundamental de los hallazgos experimentales. Para ello, son necesarias donaciones tanto de tejidos afectados por enfermedades neurodegenerativas como los que no lo están, ya que estos últimos realizan la labor de constatación o control.

El Banco de Tejidos Neurológicos del Instituto de Neurociencias de Castilla y León (BTN-INCYL) se creó hace dos años y en la actualidad ya se han realizado 15 extracciones, una cifra que aseguró es “excelente”, si se tiene en cuenta la evolución de este tipo de centros.

Sin embargo, este Banco pasó por momentos de incertidumbre y por un periodo de dificultad que llevó a pensar en su cierre, algo que según apuntó este investigador, finalmente no se produjo y de esta forma podrá contribuir al avance de la investigación.

El BTN-INCYL también persigue, conjuntamente con las asociaciones de pacientes, concienciar a la sociedad sobre la importancia de donar cerebros para la investigación. Asimismo, de acuerdo a sus fines fundacionales, el BTN-INCYL fomenta la investigación en relación con las enfermedades neurológicas, la prevención de las mismas y la promoción de los avances científicos y sanitarios en dicha área. A través de su web http://btn-incyl.usal.es se puede recibir más información sobre el proceso de donación.

Por su parte, la Fundación Centro de Investigación de Enfermedades Neurológicas (Fundación CIEN) es una fundación del sector público, de ámbito y competencia estatal, dependiente del Ministerio de Ciencia e Innovación a través  del Instituto de Salud Carlos III.

Una de sus principales líneas de interés es la investigación en Alzheimer, que realiza en colaboración con la Fundación Reina Sofía y el Centro de Investigación Biomédica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativas (Ciberned).

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://salud.rtvcyl.es/RTVCYLfichaNoticia.cfm/SALAMANCA
/20130205/investigadores/necesitan/mas/donantes/cerebros/
investigar/alzheimer/parkinson/AAC76428-F433-0E25-63EAE3EAEA7B0D57

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content