La relació entre obesitat juvenil i esclerosi múltiple ha de suposar una motivació addicional per promoure l’exercici i la bona alimentació en l’etapa escolarLa relación entre obesidad juvenil y esclerosis múltiple debe suponer una motivación adicional para promover el ejercicio y la buena alimentación en la etapa escolar

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que pateixen al voltant de 2,3 milions de persones a tot el món i més de 46.000 espanyols, principalment dones. Una malaltia de la qual només al nostre país es diagnostiquen cada any més de 1.800 nous casos i l’origen, encara a dia d’avui, roman desconegut. De fet, no ha estat fins fa poques setmanes quan s’ha identificat el primer gen relacionat amb el seu desenvolupament. A més, cada vegada hi ha més evidències que els factors ambientals juguen un paper fonamental en la seva aparició.És el cas d’un nou estudi dirigit per investigadors de l’ Hospital General Jueu de Mont-real (Canadà), en el qual es confirma que, tal com es venia sospitant, l’obesitat en els primers anys de l’edat adulta s’associa amb un risc molt major d’acabar patint esclerosi múltiple.

Com explica Brent Richards, director d’aquesta investigació publicada a la revista « PLOS Medicine », «els nostres resultats tenen implicacions molt importants per a la salut pública donada l’elevada prevalença d’obesitat en molts països».

Una qüestió de pes

L’esclerosi múltiple és una malaltia caracteritzada per la destrucció pel sistema immune de la capa de mielina que protegeix les neurones del cervell i la medul·la espinal. El resultat és que aquesta malaltia constitueix la segona causa de discapacitat entre la població jove, únicament superada pels accidents de trànsit . Tot això sense oblidar l’elevada taxa de mortalitat associada amb les formes més agressives de la malaltia. I és que encara en l’actualitat, els tractaments per frenar la seva progressió i minimitzar-ne els símptomes tenen una eficàcia certament limitada. D’aquí la importància de l’adopció de mesures preventives per reduir el risc de la seva aparició. Però per això, lògicament, primer s’han d’identificar els factors de risc.

En aquest context, nombroses investigacions han suggerit que l’obesitat podria associar-se amb un major risc d’esclerosi múltiple. Per això, els autors del nou estudi van analitzar una àmplia base de dades de ciutadans canadencs i britànics amb l’objectiu d’avaluar si la predisposició genètica a desenvolupar obesitat suposa, així mateix, una major probabilitat d’aparició de la malaltia.

Els nostres resultats haurien de suposar una motivació per combatre les taxes d’obesitat juvenilBrent Richards

I arribats a aquest punt, per què centrar l’estudi en les persones no ja amb obesitat, sinó genèticament predisposades a ser obeses?Doncs perquè d’aquesta manera s’elimina la possible influència d’altres factors de risc de l’esclerosi múltiple, cas de l’hàbit tabàquic.

Els resultats van mostrar que les persones que, ja amb sobrepès, esdevenen obeses tenen un risc al voltant d’un 40% superior d’acabar desenvolupant esclerosi múltiple durant els seus primers anys de l’etapa adulta .

Combatre l’obesitat juvenil

En definitiva, com indica Alberto Ascherio, de la Escola de Salut Pública TH Chan de la Universitat de Harvard a Boston (EUA), en un editorial en el mateix número de la revista, « les evidències del nou estudi suggereixen que la obesitat en l’etapa primerenca de la vida guarda una relació causal amb el risc d’esclerosi múltiple i ofereix una justificació addicional per a la prevenció de l’obesitat ».

I és que com conclou Brent Richards, «atès que l’edat mitjana d’aparició de l’esclerosi múltiple s’estableix en els 28-31 anys, els nostres troballes haurien de suposar una motivació per combatre les taxes d’obesitat juvenil mitjançant l’adopció d’intervencions que promoguin la activitat física i la nutrició a nivell escolar i de la comunitat ».

La esclerosis múltiple es una enfermedad neurodegenerativa que padecen en torno a 2,3 millones de personas en todo el mundo y más de 46.000 españoles, principalmente mujeres. Una enfermedad de la que solo en nuestro país se diagnostican cada año más de 1.800 nuevos casos y cuyo origen, aún a día de hoy, permanece desconocido. De hecho, no ha sido sino hasta hace pocas semanas cuando se ha identificado el primer gen relacionado con su desarrollo. Además, cada vez hay más evidencias de que los factores ambientales juegan un papel fundamental en su aparición. Es el caso de un nuevo estudio dirigido por investigadores del Hospital General Judío de Montreal (Canadá), en el que se confirma que, tal y como se venía sospechando, la obesidad en los primeros años de la edad adulta se asocia con un riesgo mucho mayor de acabar padeciendo esclerosis múltiple.

Como explica Brent Richards, director de esta investigación publicada en la revista «PLOS Medicine», «nuestros resultados tienen implicaciones muy importantes para la salud pública dada la elevada prevalencia de obesidad en muchos países».

Una cuestión de peso

La esclerosis múltiple es una enfermedad caracterizada por la destrucción por el sistema inmune de la capa de mielina que protege las neuronas del cerebro y la médula espinal. El resultado es que esta enfermedad constituye la segunda causa de discapacidad entre la población joven, únicamente superada por los accidentes de tráfico. Todo ello sin olvidar la elevada tasa de mortalidad asociada con las formas más agresivas de la enfermedad. Y es que aún en la actualidad, los tratamientos para frenar su progresión y minimizar sus síntomas tienen una eficacia ciertamente limitada. De ahí la importancia de la adopción de medidas preventivas para reducir el riesgo de su aparición. Pero para ello, lógicamente, primero deben identificarse los factores de riesgo.

En este contexto, numerosas investigaciones han sugerido que la obesidad podría asociarse con un mayor riesgo de esclerosis múltiple. Por ello, los autores del nuevo estudio analizaron una amplia base de datos de ciudadanos canadienses y británicos con el objetivo de evaluar si la predisposición genética a desarrollar obesidad supone, asimismo, una mayor probabilidad de aparición de la enfermedad.

Nuestros resultados deberían suponer una motivación para combatir las tasas de obesidad juvenilBrent Richards

Y llegados a este punto, ¿por qué centrar el estudio en las personas no ya con obesidad, sino genéticamente predispuestas a ser obesas? Pues porque de esta manera se elimina la posible influencia de otros factores de riesgo de la esclerosis múltiple, caso del hábito tabáquico.

Los resultados mostraron que las personas que, ya con sobrepeso, se convierten en obesas tienen un riesgo en torno a un 40% superior de acabar desarrollando esclerosis múltiple durante sus primeros años de la etapa adulta.

Combatir la obesidad juvenil

En definitiva, como indica Alberto Ascherio, de la Escuela de Salud Pública T.H. Chan de la Universidad de Harvard en Boston (EE.UU.), en un editorial en el mismo número de la revista, «las evidencias del nuevo estudio sugieren que la obesidad en la etapa temprana de la vida guarda una relación causal con el riesgo de esclerosis múltiple y ofrece una justificación adicional para la prevención de la obesidad».

Y es que como concluye Brent Richards, «dado que la edad promedio de aparición de la esclerosis múltiple se establece en los 28-31 años, nuestros hallazgos deberían suponer una motivación para combatir las tasas de obesidad juvenil mediante la adopción de intervenciones que promuevan la actividad física y la nutrición a nivel escolar y de la comunidad».

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-jovenes-obesidad-tienen-riesgo-hasta-40-por-ciento-mayor-esclerosis-multiple-201606290100_noticia.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-jovenes-obesidad-tienen-riesgo-hasta-40-por-ciento-mayor-esclerosis-multiple-201606290100_noticia.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut