Predir si una persona té predisposició a l’esclerosi múltiple o la investigació en crims són algunes de les seves aplicacions

La ciutat de València acollirà del 5 al 9 de setembre, el 10è Congrés Internacional de Geoestadística, que reuneix els millors teòrics, enginyers i professionals del món d’aquesta tècnica estadística basada en modelació de la variabilitat espacial per estimar els recursos naturals.

L’esdeveniment, organitzat pel grup de Hidrogeologia del IIAMA-UPV, se celebra cada quatre anys i comptarà amb la presència de més de 250 assistents, que abordaran la situació actual del sector, els avenços aconseguits en els darrers anys, així com les noves disciplines que s’han incorporat a aquesta especialitat científica.

Durant cinc dies, els assistents debatran sobre els nous desenvolupaments en Geoestadística a 140 ponències orals i 80 pòsters. En la seva majoria, comprendran la temàtica clàssica de la Geoestadística com és l’Enginyeria Minera, Enginyeria del Petroli, Hidrogeologia i Ciències Ambientals. A més, hi haurà una sessió dedicada a temàtiques variades per conèixer altres disciplines on s’ha aplicat aquesta tècnica.

Des de la seva creació al voltant de l’enginyeria minera, el nombre de camps que s’han beneficiat de la Geoestadística, han augmentat enormement. De fet, segons explica el Dr. Jaime Gómez-Hernández, organitzador principal de l’esdeveniment i membre del IIAMA-UPV, “avui dia es poden trobar aplicacions en l’àmbit de les ciències del sòl, teledetecció, agricultura, pesca, salut, seguretat “.

En aquest desè congrés s’homenatjarà Daniel Krige, mort al març de 2013, amb una jornada especial sobre la seva figura dimecres 7. A més, es reconeixerà la dedicació i implicació feia aquesta ciència per part d’un participant australià, Peter Dowd, que ha assistit als deu congressos celebrats fins a la data.

La Geoestadístca és una tècnica estadística aplicada que s’especialitza en l’anàlisi i la modelació de la variabilitat espacial desenvolupada per l’enginyer de mines sud-africà, Daniel Krige, qui volia millorar l’avaluació de les reserves de les mines d’or al seu país. La tècnica del “krigeado” va suposar una autèntica revolució ja que permetia caracteritzar el subsòl a partir d’informació limitada, per mitjà d’uns valors puntuals “calcular” de la millor manera possible la quantitat de mineral que hi havia al jaciment.

Aquests treballs empírics de Krige, van ser formalitzats en la dècada de 1960 per l’enginyer francès Georges Matheron que va proporcionar la base matemàtica i va desenvolupar la teoria de les variables regionalitzades. Matteron va establir que aquesta metodologia es podia aplicar en altres àmbits on es busquen patrons espacials com els jaciments de petroli, l’estudi d’aqüífers, la distribució espacial de pluges.

USOS I APLICACIONS

Una de les aplicacions més interessants que es van a exposar al Congrés, és com a partir de l’anàlisi de l’estructura espacial d’una ressonància magnètica del cervell, es pot predir si una persona té predisposició a patir esclerosi múltiple mitjançant la tècnica del krigreado.

De la mateixa manera, el Dr. Gómez-Hernández indica que amb aquesta metodologia s’ha desenvolupat una aplicació per atrapar delinqüents. “En determinades ciutats nord-americanes s’ha detectat que hi ha certs patrons espacials en la distribució dels criminals pel que s’ha fet servir les tècniques de krigeado per investigar sobre crims, sospitosos”.

Finalment, el professor de Hidrogeologia de la UPV destaca que en el seu àmbit “ens interessa saber la distribució espacial de la conductivitat hidràulica en el subsòl per poder modelar després com l’aigua es mou en el subsòl”.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.eleconomista.es/espana/noticias/7786816/08/16/Los-mayores-expertos-del-mundo-en-Geoestadistica-se-daran-cita-en-Valencia-en-el-X-Congreso-Internacional.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Predecir si una persona tiene predisposición a la esclerosis múltiple o la investigación en crímenes son algunas de sus aplicaciones.
(més…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut