- Entrevista al paratriatleta, escalador i aventurer extremeny
- Entrevista al paratriatleta, escalador y aventurero extremeño
Miguel Coca Sánchez, Plasencia 02 de Novembre de 1977. Paratriatleta, escalador i aventurer extremeny, participarà en la Powerade Madrid-Lisboa, prova MTB més llarga del món (més de 700 kms. En menys de 55 hores). El seu company de fatigues serà el madrileny Luis Fernando Serrano, amb el qual, gràcies al suport de l’Associació Espanyola de Lluita contra l’Esclerosi Múltiple, forma l’equip AELEM SIN BARRERES.
Com us decidiu a embarcar-vos en un projecte com aquest? Sobre componen l’equip?
Luis i jo hem finalitzat junts diverses proves d’ultra resistència i parlant de nous reptes vaig recordar aquest esdeveniment que passa per la seva comunitat i la meva, pel que ens va resultar força atractiu. A més de LUISFER i un servidor, ens acompanyaran Jesús Noriega de Madrid i Javier Reyes, també extremeny. Així mateix, portem assistències en les persones de Núria Bravo i Julián Martín, i per sort dins del nostre staff comptem amb una infermera.¿Amb quins suports compteu?
Principalment volem agrair a l’organització de la Powerade totes les facilitats que ens han donat, a més de bolcar-se amb el projecte. També agrair la seva ajuda al grup Idea, Tallers González Nou, Gredos Submarinisme, Bicicletes COLMER, La mamola, i destacar la calor de AELEM Associació Espanyola de lluita contra l’Esclerosi Múltiple ja Marca Extremadura.
Tu com a esportista amb diversitat funcional, esclerosi múltiple en el teu cas, sents que aquests reptes calen en la població?
La veritat que és el motiu pel qual ho fem. La quantitat de mails i missatges que rebem en fer un repte d’aquests i de persones afectades que es posen en contacte amb nosaltres per intentar fer una mica d’esport o demanar-nos consell és increïble. És més, gràcies a aquestes coses fa diversos anys LUISFER i jo ens vam conèixer en un esdeveniment esportiu a França, l’ascensió del Mont Ventoux, mític pic del Tour, i des d’aleshores, ja hem realitzat junts alguns desafiaments i esperem arribin molts més.
Com esteu preparant i entrenant per al repte?
Doncs intentant fer molts quilòmetres i molt ràpids, no queda una altra.Tenim previst entrenaments intensius durant els caps de setmana. El que t’ensenya l’Esclerosi és que no pots deixar res a la improvisació, hem de portar tot especialment lligat i programat. No pots enfrontar-te sense prèvia preparació a aquest tipus de proves.
Quines són les majors dificultats amb què us podeu trobar en carrera?
La fatiga és un símptoma bastant agut en la nostra malaltia i és un dels punts clau ja no avisa; ve seguida de rigidesa muscular, espasmes i altres problemes associats, que s’incrementen amb la calor. L’exemple que sòl posar és que qui cregui que no és per tant que es fiqui en un vestit de neoprè de 5 mm i s’enfronti a un repte d’aquests. Haver fins on arriba. Això és el més semblant a l’esforç sense comptar els problemes de mobilitat.
Us heu arribat a plantejar què passaria si no aconseguiu acabar?
El repte és acabar, cal tenir molt aguant i experiència, però la idea és gaudir de la prova, que no ens passi res a cap i arribar diumenge a meta. La resta no ens ho hem plantejat.
Raid Bimbache, ascensió al Toubkal, estrella del paratriatló … ¿fins quan ens seguirà sorprenent Miguel Coca?
Bé aquest nombre de reptes impliquen molt temps d’entrenament i patiment, però la meva passió és l’esport i poder ser ambaixador de l’esport com a forma de vida saludable i millora de la salut, gràcies als programes que des de la Direcció General d’Esports es realitzen és un honor i un orgull.Esperem que em quedi corda i pugui tornar a oferir-vos algun repte més, i als anys es van notant
La seva última col·laboració amb la Fundació Joves i Esport ha estat el programa ‘Viu Sense Trampes Extremadura’, per prevenir el consum de substàncies il·legals, Què tal l’experiència?
Més que positiva, els nois no tenen un concepte clar del dopatge, i veient les últimes tendències en l’esport crec que és un programa molt encertat. Cal incidir en aquest tema perquè els nostres futurs esportistes siguin autèntics ambaixadors de l’esport net. La veritat és que em sento còmode, és molt agradable transmetre les teves experiències i veure que els centres t’acullen amb tant d’afecte
Com valores que hi hagi institucions esportives com la FJyD compromeses amb l’educació en valors?
És més que necessari, l’educació en valors pel que vivim actualment no està en el seu millor moment, entitats com la Fundació que s’encarreguin d’això és de grandíssima importància i cal posar-lo en valor.
Pot un repte com el que ara afronteu i que us portarà de Madrid a Lisboa servir també com a exemple per a tots?
Per descomptat, cal conscienciar molt encara, les discapacitats no sempre es veuen, i això hem de aprendre-ho, però no per això deixar de fer el que ens vingui de gust. Sempre cal buscar la forma d’adaptar-lo i confiar en les possibilitats de cadascú. Qui vulgui que ens prengui com a exemple o com a amic, que sempre estarem per ajudar en el que puguem.
Segur que us veurem creuar la meta. Gràcies Miguel .
Miguel Coca Sánchez, Plasencia 02 de Noviembre de 1977. Paratriatleta, escalador y aventurero extremeño, participará en la Powerade Madrid-Lisboa, prueba MTB más larga del mundo (más de 700 kms. En menos de 55 horas). Su compañero de fatigas será el madrileño Luis Fernando Serrano, con el que, gracias al apoyo de la Asociación Española de Lucha contra la Esclerosis Múltiple, forma el equipo AELEM SIN BARRERAS.
¿Cómo os decidís a embarcaros en un proyecto como este? ¿Quiénes componen el equipo?
Luis y yo hemos finalizado juntos varias pruebas de ultra resistencia y hablando de nuevos retos recordé este evento que pasa por su comunidad y la mía, por lo que nos resultó bastante atractivo. Además de Luisfer y un servidor, nos acompañarán Jesús Noriega de Madrid y Javier Reyes, también extremeño. Así mismo, llevamos asistencias en las personas de Nuria Bravo y Julián Martín, y por suerte dentro de nuestro staff contamos con una enfermera.¿Con qué apoyos contáis?
Principalmente queremos agradecer a la organización de la Powerade todas las facilidades que nos han dado, además de volcarse con el proyecto. También agradecer su ayuda al grupo Idea, Talleres González Nuevo, Gredos Buceo, Bicicletas Colmer, La mamola, y destacar el calor de AELEM Asociación Española de lucha contra la Esclerosis Múltiple y a Marca Extremadura.
Tú como deportista con diversidad funcional, esclerosis múltiple en tu caso, ¿sientes que estos retos calan en la población?
La verdad que es el motivo por el que lo hacemos. La cantidad de mails y mensajes que recibimos al realizar un reto de estos y de personas afectadas que se ponen en contacto con nosotros para intentar hacer algo de deporte o pedirnos consejo es increíble. Es más, gracias a estas cosas hace varios años Luisfer y yo nos conocimos en un evento deportivo en Francia, la ascensión del Mont Ventoux, mítico pico del Tour, y desde entonces, ya hemos realizado juntos algunos desafíos y esperemos lleguen muchos más.
¿Cómo estáis preparando y entrenando para el reto?
Pues intentando hacer muchos kilómetros y muy rápidos, no queda otra. Tenemos previsto entrenamientos intensivos durante los fines de semana. Lo que te enseña la Esclerosis es que no puedes dejar nada a la improvisación, debemos llevar todo especialmente atado y programado. No puedes enfrentarte sin previa preparación a este tipo de pruebas.
¿Cuáles son las mayores dificultades con que os podéis encontrar en carrera?
La fatiga es un síntoma bastante agudo en nuestra dolencia y es uno de los puntos clave ya no avisa; viene seguida de rigidez muscular, espasmos y demás problemas asociados, que se incrementan con el calor. El ejemplo que suelo poner es que quien crea que no es para tanto que se meta en un traje de neopreno de 5mm y se enfrente a un reto de estos. Haber hasta donde llega. Eso es lo más parecido al esfuerzo sin contar los problemas de movilidad.
¿Os habéis llegado a plantear qué pasaría si no conseguís acabar?
El reto es acabar, hay que tener mucho aguante y experiencia, pero la idea es disfrutar de la prueba, que no nos pase nada a ninguno y llegar el domingo a meta. El resto no nos lo hemos planteado.
Raid Bimbache, ascensión al Toubkal, estrella del paratriatlón…¿hasta cuándo nos seguirá sorprendiendo Miguel Coca?
Bueno ese número de retos implican mucho tiempo de entreno y sufrimiento, pero mi pasión es el deporte y poder ser embajador del deporte como forma de vida saludable y mejora de la salud, gracias a los programas que desde la Dirección General de Deportes se realizan es un honor y un orgullo. Esperemos que me quede cuerda y pueda volver a ofreceros algún reto más, ya los años se van notando
Su última colaboración con la Fundación Jóvenes y Deporte ha sido el programa ‘Vive Sin Trampas Extremadura’, para prevenir el consumo de sustancias ilegales, ¿Qué tal la experiencia?
Más que positiva, los chicos no tienen un concepto claro del dopaje, y viendo las últimas tendencias en el deporte creo que es un programa muy acertado. Hay que incidir en este tema para que nuestros futuros deportistas sean auténticos embajadores del deporte limpio. La verdad es que me siento cómodo, es muy agradable transmitir tus experiencias y ver que los centros te acogen con tanto cariño
¿Cómo valoras que haya instituciones deportivas como la FJyD comprometidas con la educación en valores?
Es más que necesario, la educación en valores por lo que vivimos actualmente no está en su mejor momento, entidades como la Fundación que se encarguen de ello es de grandísima importancia y hay que ponerlo en valor.
¿Puede un reto como el que ahora afrontáis y que os llevará de Madrid a Lisboa servir también como ejemplo para todos?
Por supuesto, hay que concienciar mucho aún, las discapacidades no siempre se ven, y eso debemos aprenderlo, pero no por ello dejar de realizar lo que nos apetezca. Siempre hay que buscar la forma de adaptarlo y confiar en las posibilidades de cada uno. Quien quiera que nos tome como ejemplo o como amigo, que siempre estaremos para ayudar en lo que podamos.
Seguro que os veremos cruzar la meta. Gracias Miguel.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.hoy.es/deportes/mas-deportes/201608/03/mensajes-apoyo-empujan-desafios-20160803102741.htmlTRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.hoy.es/deportes/mas-deportes/201608/03/mensajes-apoyo-empujan-desafios-20160803102741.html