Encara no està clar que la dieta desencadeni la malaltia

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

Els greixos saturats, la pastisseria industrial, llet sencera, mantega o els embotits són alguns dels aliments que el doctor Javier Olascoaga, no aconsella en pacients amb esclerosi múltiple, durant la presentació aquest dimecres a Madrid del seu llibre ‘Alimentación sana para la esclerosis múltiple ‘.  Aun no está claro que la dieta desencadene la enfermedad

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

Las grasas saturadas, la bollería industrial, leche entera, mantequilla o los embutidos son algunos de los alimentos que el doctor Javier Olascoaga, no aconseja en pacientes con esclerosis múltiple, durante la presentación este miércoles en Madrid de su libro ‘Alimentación sana para la esclerosis múltiple’.

Així mateix, aquest expert aconsella que aquest tipus de pacients no abusin de l’oli de cacauet, les galetes que contenen greixos animals, els formatges grassos i la cansalada. Tot el contrari que l’oli de fetge de bacallà i d’oliva verge, te verd, cafè, vi negre, carns poc grasses, peixos, lactis i ous, llegums, vegetals, arròs integral, fruites, xocolata o fruits secs.

Tots ells estan reflectits en el llibre que ha presentat Olascoaga, les vendes seran destinats íntegrament a les associacions de pacients d’esclerosi múltiples, representades per la Federació Espanyola en la Lluita contra l’Esclerosi Múltiple (FELEM).

En ell “s’intenta donar resposta o informació a molts pacients sobre quin tipus d’alimentació o suplements poden prendre”, ha assenyalat el també coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Donostia (País Basc).

D’aquesta manera, el manual ‘Alimentació sana per l’esclerosi múltiple’ recull informació sobre aliments i 52 receptes de cuina, aportades per ‘xefs’ de restaurants de tot Espanya, destinades als pacients amb esclerosi múltiple. A més de les novetats pel que fa a dietes, una explicació sobre la malaltia i els seus factors de risc.

“En aquesta obra a més de descriure què és l’esclerosi múltiple, es recull els últims coneixements sobre la malaltia i s’explica en detall la importància de l’alimentació a l’hora d’afrontar-la. Per això, hem comptat amb la col · laboració de més de mig centenar de restaurants de tot Espanya, que han cedit desinteressadament les seves receptes “, ha precisat Olascoaga.

Tot i que es desconeix la causa que desencadena l’esclerosi múltiple, es barregen factors hormonals – que podrien explicar perquè es donen 3 casos de dones per 1 d’homes – i, fins i tot, ambientals (contaminació). També es creu que la dieta podria desencadenar aquesta patologia, tot i que encara no està clar.

“Hi ha dades que avalen la possibilitat que, en subjectes amb una susceptibilitat genètica, el desencadenant poden ser diversos agents ambientals, entre els quals es troba la dieta. Encara que fins ara no s’estudia com un dels principals factors, ja que es segueix donant importància a la vitamina D, a determinats virus i al tabac, hi ha investigacions recents que demostren que el paper de l’alimentació pot ser més rellevant “, ha argumentat aquest expert.

Després d’això, Olascoaga ha reconegut que alguns bacteris de la flora intestinal, com el ‘bacteroides fragilitat’ “són capaços d’afavorir la secreció d’un polisacàrid que pot induir la producció de limfòcits antiinflamatoris (cèl · lules T reguladores) i, d’aquesta manera, disminuir la resposta immune anòmala i la inflamació consegüent, “el que obre portes a futurs camps en la investigació”.

Amb tot, la desnutrició per una alimentació inadequada origina un trastorn del sistema immune, que afecta la funció mental ia la força dels músculs respiratoris, contribuint a la pèrdua de massa muscular i l’aparició d’espasmes, debilitat i fatiga. També poden aparèixer, entre altres símptomes, tremolor, problemes de visió, depressió i úlceres per pressió.

“La restricció calòrica protegeix contra el dany oxidatiu en les malalties neurodegeneratives. És per això que es proposen dietes baixes en calories per coadjuvar al retard de la progressió de la malaltia. S’ha provat que un menjar ric en carbohidrats augmenta els nivells d’insulina estimulant l’expressió de molècules inflamatòries. Pel que seria recomanable en la dieta d’aquestes persones la ingesta moderada d’hidrats “, ha assenyalat aquest expert.

Aquest expert ha descartat que el no compliment d’aquestes pautes empitjorin l’estat del pacient. No obstant això, la no adherència al tractament farmacològic, sí que pot fer-ho.

S’estima que, a Espanya, prop de 50.000 persones pateixen aquesta malaltia, amb una taxa de prevalença de 70-100 casos per 100.000 habitants i una incidència de 5-6 nous casos per 100.000 habitants / any. Es tracta a més de la malaltia necrològica més freqüent en adults joves, amb un percentatge major en persones d’entre 20 i 40 anys.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE

http://ecodiario.eleconomista.es/salud/noticias/4483450/12/12/Los-pacientes-con-esclerosis-multiple-no-deberian-abusar-de-la-bolleria-industrial-y-los-embutidos.html

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Asimismo, este experto aconseja que este tipo de pacientes no abusen del aceite de cacahuete, las galletas que contienen grasas animales, los quesos grasos y el tocino. Todo lo contrario que el aceite de higado de bacalao y de oliva virgen, té verde, café, vino tinto, carnes poco grasas, pescados, lácteos y huevos, legumbres, vegetales, arroz integral, frutas, chocolate o frutos secos.

Todos ellos vienen recogidos en el libro que ha presentado Olascoaga, cuyas ventas serán destinadas integramente a las asociaciones de pacientes de esclerosis múltiples, representadas por la Federación Española en la Lucha contra la Esclerosis Múltiple (FELEM).

En él “se intenta dar respuesta o información a muchos pacientes sobre que tipo de alimentación o suplementos pueden tomar”, ha señalado el también coordinador de la Unidad de Esclerosis Múltiple del Hospital Universitario de Donostia (País Vasco).

De este modo, el manual ‘Alimentación sana para la esclerosis múltiple’ recoge información sobre alimentos y 52 recetas de cocina, aportadas por ‘chefs’ de restaurantes de toda España, destinadas a los pacientes con esclerosis múltiple. Además de las novedades en cuanto a dietas, una explicación sobre la enfermedad y sus factores de riesgo.

“En esta obra además de describir qué es la esclerosis múltiple, se recoge los últimos conocimientos sobre la enfermedad y se explica en detalle la importancia de la alimentación a la hora de afrontarla. Para ello, hemos contado con la colaboración de más de medio centenar de restaurantes de toda España, que han cedido desinteresadamente sus recetas”, ha precisado Olascoaga.

Pese a que se desconoce la causa que desencadena la esclerosis múltiple, se barajan factores hormonales –que podrían explicar porque se dan 3 casos de mujeres por 1 de hombres– e, incluso, ambientales (contaminación). También se cree que la dieta podría desencadenar esta patología, aunque todavía no está claro.

“Existen datos que avalan la posibilidad de que, en sujetos con una susceptibilidad genética, el desencadenante pueden ser diversos agentes ambientales, entre los que se encuentra la dieta. Aunque hasta la fecha no se baraja como uno de los principales factores, ya que se sigue dando importancia a la vitamina D, a determinados virus y al tabaco, existen investigaciones recientes que demuestran que el papel de la alimentación puede ser más relevante”, ha argumentado este experto.

Tras ello, Olascoaga ha reconocido que algunas bacterias de la flora intestinal, como el ‘bacteroides fragili’ “son capaces de favorecer la secreción de un polisacárido que puede inducir la producción de linfocitos antiinflamatorios (células T reguladoras) y, de esa manera, disminuir la respuesta inmune anómala y la inflamación consiguiente, “lo que abre puertas a futuros campos en la investigación”.

Con todo, la desnutrición por una alimentación inadecuada origina un trastorno del sistema inmune, que afecta a la función mental y a la fuerza de los músculos respiratorios, contribuyendo a la pérdida de masa muscular y a la aparición de espasmos, debilidad y fatiga. También pueden aparecer, entre otros síntomas, temblor, problemas de visión, depresión y úlceras por presión.

“La restricción calórica protege contra el daño oxidativo en las enfermedades neurodegenerativas. Por este motivo, se proponen dietas bajas en calorías para coadyuvar al retraso de la progresión de la enfermedad. Se ha probado que una comida rica en carbohidratos aumenta los niveles de insulina estimulando la expresión de móleculas inflamatorias. Por lo que sería recomendable en la dieta de estas personas la ingesta moderada de hidratos”, ha señalado este experto.

Este experto ha descartado que el no cumplimiento de estas pautas empeoren el estado del paciente. Sin embargo, la no adherencia al tratamiento farmacológico, sí que puede hacerlo.

Se estima que, en España, cerca de 50.000 personas padecen esta enfermedad, con una tasa de prevalencia de 70-100 casos por 100.000 habitantes y una incidencia de 5-6 nuevos casos por 100.000 habitantes/año. Se trata además de la enfermedad necrológica más frecuente en adultos jóvenes, con un porcentaje mayor en personas de entre 20 y 40 años.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://ecodiario.eleconomista.es/salud/noticias/4483450/12/12/Los-pacientes-con-esclerosis-multiple-no-deberian-abusar-de-la-bolleria-industrial-y-los-embutidos.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content