Què tenen en comú el pare de Glòria Stefan, l’ex-jugador del Reial Madrid Javier Artero i la mare de la creadora de Harry Potter? La resposta és una vida marcada per l’esclerosi múltiple. A Espanya unes 45 persones de cada 100.000 pateixen aquesta patologia, més freqüent en dones, que s’ha convertit en la malaltia neurològica més freqüent en adults joves després de l’epilèpsia.¿Qué tienen en común el padre de Gloria Stefan, el ex-jugador del Real Madrid Javier Artero y la madre de la creadora de Harry Potter? La respuesta es una vida marcada por la esclerosis múltiple. En España unas 45 personas de cada 100.000 sufren esta patología, más frecuente en mujeres, que se ha convertido en la enfermedad neurológica más frecuente en adultos jóvenes después de la epilepsia.

Tot i que encara no es coneix la causa, s’ha relacionat amb alteracions del sistema autoimnune i l’aparició dels primers símptomes sol donar-se entre els 20 i els 40 anys.

 A les proves mèdiques apareixen lesions degeneratives i cròniques en el sistema nerviós central, entre les que destaca la desmielinització: els nervis perden progressivament la beina de mielina que els cobreix i que facilita la transmissió de la informació, donant lloc a una ràfega de símptomes en el primer brot de la malaltia: formigueig, fatiga, rigidesa muscular, problemes en la coordinació, en caminar i en parlar. No obstant això, el perfil d’alteracions cognitives específic de l’esclerosi múltiple no sempre ha estat reconegut.

 Quins canvis cognitius observem en l’esclerosi múltiple?

 El 43-70% dels pacients amb aquest diagnòstic presenta un patró de deteriorament cognitiu descrit com ‘fronto -subcortical ‘, ja que afecta més a les àrees cerebrals frontals i subcorticals. Aquest perfil es caracteritza per una forta lentitud en el processament de la informació, fallades en la capacitat d’atenció a diferents nivells, problemes de memòria i alteracions en les funcions executives, com ara la capacitat per planificar o solucionar problemes.

 També apareixen canvis en la forma de comportar-se. Els pacients poden mostrar més apàtics, sense motivació, o per contra, desinhibits i impulsius. A més, la depressió i l’ansietat són canvis emocionals que contribueixen a que la vida de les persones afectades sigui cada vegada més costosa i dependent.

 Què pot fer per lluitar contra els símptomes?

 Tot i que encara no hi ha cap tractament que faci desaparèixer la malaltia, existeixen alguns fàrmacs que han mostrat certa eficàcia en l’alleujament dels símptomes en casos d’esclerosi múltiple tipus remitent-recurrent. Pel que fa als problemes cognitius, sembla que un programa de rehabilitació intensiu pot ser de gran ajuda.

 Així ho demostra un treball publicat el 2012 per la revista científica Multiple Sclerosis and Related Disorder, en què un grup de pacients es va sotmetre a un programa d’entrenament cognitiu durant tres mesos. En comparar amb un altre grup de pacients no intervinguts, es van trobar millores significatives després del tractament en les capacitats d’atenció, velocitat de processament i funcions executives, beneficis que es van mantenir fins a sis mesos després de la rehabilitació.

 Estudis com aquest ens demostren un cop més que no tot està perdut, i particularment en l’esclerosi múltiple, fer front als errors des d’un començament ajuda a alentir la seva progressió.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.ppn.com.py/html/servicios/vivir/index.asp?id=534

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Aunque todavía no se conoce su causa, se ha relacionado con alteraciones el sistema autoimnune y la aparición de los primeros síntomas suele darse entre los 20 y los 40 años.

En las pruebas médicas aparecen lesiones degenerativas y crónicas en el sistema nervioso central, entre las que destaca la desmielinización: los nervios pierden progresivamente la vaina de mielina que los cubre y que facilita la transmisión de la información, dando lugar a una ráfaga de síntomas en el primer brote de la enfermedad: hormigueo, fatiga, rigidez muscular, problemas en la coordinación, al caminar y al hablar. Sin embargo, el perfil de alteraciones cognitivas específico de la esclerosis múltiple no siempre ha sido reconocido.

¿Qué cambios cognitivos observamos en la esclerosis múltiple?

El 43-70% de los pacientes con este diagnóstico presenta un patrón de deterioro cognitivo descrito como ‘fronto-subcortical’, ya que afecta más a las áreas cerebrales frontales y subcorticales. Este perfil se caracteriza por una fuerte lentitud en el procesamiento de la información, fallos en la capacidad de atención a distintos niveles, problemas de memoria y alteraciones en las funciones ejecutivas, como por ejemplo la capacidad para planificarse o solucionar problemas.

También aparecen cambios en la forma de comportarse. Los pacientes pueden mostrarse más apáticos, sin motivación, o por el contrario, desinhibidos e impulsivos. Además, la depresión y la ansiedad son cambios emocionales que contribuyen a que la vida de las personas afectadas sea cada vez más costosa y dependiente.

¿Qué puede hacerse para luchar contra los síntomas?

Aunque aún no existe ningún tratamiento que haga desaparecer la enfermedad, existen algunos fármacos que han mostrado cierta eficacia en el alivio de los síntomas en casos de esclerosis múltiple tipo remitente-recurrente. En cuanto a los problemas cognitivos, parece que un programa de rehabilitación intensivo puede ser de gran ayuda.

Así lo demuestra un trabajo publicado en 2012 por la revista científica Multiple Sclerosis and Related Disorder, en el que un grupo de pacientes se sometió a un programa de entrenamiento cognitivo durante tres meses. Al comparar con otro grupo de pacientes no intervenidos, se encontraron mejoras significativas tras el tratamiento en las capacidades de atención, velocidad de procesamiento y funciones ejecutivas, beneficios que se mantuvieron hasta seis meses después de la rehabilitación.

Estudios como este nos demuestran una vez más que no todo está perdido, y particularmente en la esclerosis múltiple, hacer frente a los fallos desde un comienzo ayuda a ralentizar su progresión.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.ppn.com.py/html/servicios/vivir/index.asp?id=534

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content