- Néstor Yuguero, veí de Cerdanyola nascut a Uruguai, recorre tot Espanya sobre dues rodes per difondre ‘les 5 de la PAH’
- La meta, el Congrés dels Diputats
- L’any passat va recórrer 10.000 quilòmetres per Europa durant vuit mesos per recollir fons per l’esclerosi múltiple
- Néstor Yuguero, vecino de Cerdanyola nacido en Uruguay, recorre toda España sobre dos ruedas para difundir ‘las 5 de la PAH’
- La meta, el Congreso de los Diputados
- El año pasado recorrió 10.000 kilómetros por Europa durante ocho meses para recoger fondos por la esclerosis múltiple
Des del 10 de febrer hi ha un veí de Cerdanyola, Néstor Yuguero , que es passeja per Espanya en bicicleta difonent les 5 de la PAH : dació en pagament retroactiu, lloguers assequibles, stop desnonaments, habitatges socials i subministraments garantits. No ha perdut la seva casa, no és membre de la plataforma i ni tan sols ha assistit a una assemblea de la PAH, però aquest uruguaià, crescut a Argentina, que porta 15 anys a Espanya -els vuit últims a Catalunya-, és un apassionat ciclista . Un hobby que va descobrir fa menys de dos anys i que acompanya de reivindicacions que li serveixen per justificar les seves grans rutes . L’any passat va viatjar per Europa per recollir fons per l’esclerosi múltiple i ara difon aquest missatge de la PAH per Espanya. Va sortir de Ripollet i sabia que el final era el Congrés dels Diputats a Madrid, passant per Andalusia, Extremadura, les dues Castelles, Cantàbria, Galícia, Aragó … en definitiva, tota la geografia espanyola. Simplement es dedica, diu, “a complir un somni”. Fuig d’etiquetes i polítics. Ell, la seva bicicleta i la carretera, explica que no necessita res més per ser feliç i que fa temps que va deixar de somiar.
Què li empeny a dur a terme aquesta iniciativa?
L’any passat ja vaig fer alguna cosa similar per la Fundació Esclerosi Múltiple. Vaig recórrer 10.000 quilòmetres i travessar 14 països durant vuit mesos intentant recollir fons per aquesta causa. Va ser la meva primera vegada. Vaig arribar al desembre i als pocs dies ja tenia ganes de tornar a muntar-a la bicicleta. Un dia parlant amb José [portaveu de la PAH Ripollet] li vaig comentar que anava fer una ruta per Espanya, aprofitant el suau hivern. Llavors em va proposar que fes difusió de les 5 reivindicacions de la PAH. Entre la meva passió per viatjar i la de José per la PAH en dos o tres dies ja tenia una ruta més o menys feta. A mesura que he anat viatjant i visitant diferents grups locals de la plataforma estic més convençut que fan una feina extraordinària.
Pràcticament no ha posat res de la seva butxaca, en cada localitat l’acullen.
L’única cosa que vaig demanar quan muntem el planning era un espai en els locals per estendre el meu sac de dormir per si apareixia l’hivern, perquè amb la botiga a l’aire lliure amb fred no és un bon pla. Però després, sobre la marxa, els mateixos membres de la plataforma em van anar oferint la casa d’algun dels integrants per dutxar-me, menjar i dormir. Aquest ha acabat sent el format habitual de l’aventura. A més, em fan una rebuda en totes les localitats!
¿També amb alcaldes o polítics?
No, perquè m’he negat. Fins i tot en alguna ciutat volien rebre’mi a l’ajuntament com a Santander i en altres llocs em van dir d’anar a saludar la regidora d’urbanisme. Em vaig negar i no és per un tema personal, sinó perquè no em sembla bé. A més, ara estem en campanya i es pot associar a algun partit polític. Pel que conec, la PAH no és propietat de cap formació política.
Per què en bicicleta?
Per un tema econòmic. La bicicleta té reparacions molt bàsiques i assumibles econòmicament. Si ho fes amb moto, per exemple, les despeses es dispararien i el manteniment sortiria car. A més, com no vaig amb presses ni horaris de complir, tampoc exigeixo molt a la bicicleta. Gaudeixo del paisatge.
Però el recorregut si és exigent.
És cert. El Prepirineu va ser molt dur, permanent pujant i amb corbes. A més el voral és molt estret. Anava molt tens sobre la bicicleta, no vaig gaudir. Però quan vaig arribar dalt … Quina vistes!
“Crec que calen somiadors, hi ha molt pocs; puc semblar un boig, però gaudeixo molt “
¿Hi va haver un punt d’inflexió que el portés a muntar-se sobre la bicicleta?
Em vaig quedar a l’atur, em vaig desfer de tot el que tenia i vaig agafar la bici. Té gràcia, perquè mai he anat amb bicicleta! De fet farà dos anys que tinc aquesta, amb la qual estic fent aquesta aventura. Era administratiu d’assegurances, tant a Argentina com a Espanya, i després de diversos mesos a l’atur, sent un més dels milions d’aturats aquest país, vaig pensar que per quedar-me a casa mantenint alguna cosa que em generava despeses preferia anar-me’n. El que porto a la bicicleta és tot el que tinc. Només vaig guardar una maleta petita a casa d’un amic, amb un llibre signat per Serrat, entre d’altres coses. Vaig decidir viure al dia. Sona a fantasiós o fins i tot romàntic, de debò que mai vaig pensar que anava a viure a Europa. Era un somni que tenia per complir. La vida s’ha anat modelant i ho he pogut fer.
Però bé necessitarà recursos per continuar …
L’aventura és molt gratificant, aprens a apreciar les petites coses. Ja sé que sona molt idealista, però estic fent el que sempre he volgut fer. La vida et posa dins d’una estructura: treballa, casa’t, tingues fills, cotxe, casa … Això no és per a mi. I en aquest camí caminava la meva vida. Crec que calen somiadors, hi ha molt pocs, i puc semblar un boig, però gaudeixo molt.
Deia que el planning ja el tenia aproximadament pensat, però la ruta definitiva quan la planificació?
El dia anterior. Entre Google Maps i els consells de la gent busco la ruta més planera, menys complicada i més curta. Generalment vaig per les carreteres nacionals, perquè abans es caminava molt i conserven les voreres molt amples. Si ho faig així no em genera ansietat, perquè no he d’estar pendent. De la mateixa manera que tampoc comprovo el clima.
La sinistralitat de ciclistes a les carreteres espanyoles ha crescut en els últims anys i és un fenomen llargament denunciat per associacions de ciclistes. ¿Amb què s’ha trobat?
Hi ha de tot. Et diria que en un 97% la conducta dels conductors és bona i respecten el marge de seguretat. De totes maneres, porto un retrovisor, una peça clau en la meva bicicleta i que no em pot faltar. A més, els escolto i ja vaig amb compte. Però no sento por.
Llavors no porta música com a acompanyant del viatge.
No i no em resulta complicat fer aquest viatge sol. Sempre dic: “Em porto tan bé que em va portar a tots costats”. No tinc aquest aclaparament de l’avorriment. Sempre tinc alguna cosa de pensar, veure o escoltar. La veritat que no es em fa molt pesat.
I ara està immers en la cinquena i última etapa.
Sí, després de completar les tres primeres. La quarta la vaig fer aprofitant la XVII Assemblea Estatal de la PAH a Navarra del 17 al 19 de juny i ara estic a l’última, que em portarà dimecres que ve a Madrid. Concretament al Congrés dels Diputats per presentar ‘les 5 de la PAH’. Seria el tancament d’aquest tour . De fet, quan vaig arribar a Sevilla, durant el transcurs de la primera etapa, la idea era ia portar la proposta a Madrid. Però igual que ara, tampoc hi havia govern constituït.
¿Hi haurà més tours ?
Tinc algunes idees però la calor, que fa poc que ha arribat, se m’està fent molt dur. Faré rutes curtes: per la costa, potser a Portugal o al sud, que allà estic a prop del Marroc.
Sent algú aliè a la PAH -encara que és obvi que ja és un clar simpatitzant, a hores d’ara- i després de l’experiència viatjant per Espanya, ¿què li ha sorprès més de la plataforma?
En general tenen com a referent a la PAH de Catalunya. He notat que es fixen molt en la manera de treballar a Catalunya, tot i que també està creixent la d’Astúries. El que em crida l’atenció és la seva manera de funcionar, perquè en cada lloc que he estat tot es decideix per assemblea.Tothom vota. Hi ha matisos de tasques en algunes zones, però això és homogeni.
Desde el 10 de febrero hay un vecino de Cerdanyola, Néstor Yuguero, que se pasea por España en bicicleta difundiendo las 5 de la PAH: dación en pago retroactivo, alquileres asequibles, stop desahucios, viviendas sociales y suministros garantizados. No ha perdido su casa, no es miembro de la plataforma y ni siquiera ha asistido a una asamblea de la PAH, pero este uruguayo, crecido en Argentina, que lleva 15 años en España -los ocho últimos en Catalunya-, es un apasionado ciclista. Un hobby que descubrió hace menos de dos años y que acompaña de reivindicaciones que le sirven para justificar sus grandes rutas. El año pasado viajó por Europa para recoger fondos para la esclerosis múltiple y ahora difunde este mensaje de la PAH por España. Salió de Ripollet y sabía que el final era el Congreso de los Diputados en Madrid, pasando por Andalucía, Extremadura, las dos Castillas, Cantabria, Galicia, Aragón… en definitiva, toda la geografía española. Simplemente se dedica, dice, “a cumplir un sueño”. Huye de etiquetas y políticos. Él, su bicicleta y la carretera, explica que no necesita nada más para ser feliz y que hace tiempo que dejó de soñar. ¿Qué le empuja a llevar a cabo esta iniciativa? El año pasado ya hice algo similar para la Fundación Esclerosis Múltiple. Recorrí 10.000 kilómetros y atravesé 14 países durante ocho meses intentando recoger fondos para esta causa. Fue mi primera vez. Llegué en diciembre y a los pocos días ya tenía ganas de volver a montarme en la bicicleta. Un día hablando con José [portavoz de la PAH Ripollet] le comenté que iba hacer una ruta por España, aprovechando el suave invierno. Entonces me propuso que hiciera difusión de las 5 reivindicaciones de la PAH. Entre mi pasión por viajar y la de José por la PAH en dos o tres días ya tenía una ruta más o menos hecha. A medida que he ido viajando y visitando diferentes grupos locales de la plataforma estoy más convencido de que hacen un trabajo extraordinario. Prácticamente no ha puesto nada de su bolsillo, en cada localidad lo acogen. Lo único que pedí cuando montamos el planning era un espacio en los locales para extender mi saco de dormir por si aparecía el invierno, porque con la tienda al aire libre con frío no es un buen plan. Pero después, sobre la marcha, los mismos miembros de la plataforma me fueron ofreciendo la casa de alguno de los integrantes para ducharme, comer y dormir. Éste ha acabado siendo el formato habitual de la aventura. Además, ¡me hacen un recibimiento en todas las localidades! ¿También con alcaldes o políticos? No, porque me he negado. Incluso en alguna ciudad querían recibirme en el ayuntamiento como en Santander y en otros sitios me dijeron de ir a saludar a la concejal de urbanismo. Me negué y no es por un tema personal, sino porque no me parece bien. Además, ahora estamos en campaña y se puede asociar a algún partido político. Por lo que conozco, la PAH no es propiedad de ninguna formación política. ¿Por qué en bicicleta? Por un tema económico. La bicicleta tiene reparaciones muy básicas y asumibles económicamente. Si lo hiciera con moto, por ejemplo, los gastos se dispararían y el mantenimiento saldría caro. Además, como no voy con prisas ni horarios que cumplir, tampoco exijo mucho a la bicicleta. Disfruto del paisaje. Pero el recorrido sí es exigente. Cierto. El Prepirineo fue muy duro, permanente subiendo y con curvas. Además el arcén es muy estrecho. Iba muy tenso sobre la bicicleta, no disfruté. Pero cuando llegué arriba… ¡Qué vistas! “Creo que hacen falta soñadores, hay muy pocos; puedo parecer un loco, pero disfruto mucho” ¿Hubo un punto de inflexión que le llevara a montarse sobre la bicicleta? Me quedé en el paro, me deshice de todo lo que tenía y cogí la bici. ¡Tiene gracia, porque nunca he ido en bicicleta! De hecho hará dos años que tengo esta, con la que estoy haciendo esta aventura. Era administrativo de seguros, tanto en Argentina como en España, y tras varios meses en el paro, siendo uno más de los millones de parados este país, pensé que para quedarme en casa manteniendo algo que me generaba gastos prefería irme. Lo que llevo en la bicicleta es todo lo que tengo. Sólo guardé una maleta pequeña en casa de un amigo, con un libro firmado por Serrat, entre otras cosas. Decidí vivir al día. Suena a fantasioso o incluso romántico, de verdad que nunca pensé que iba a vivir en Europa. Era un sueño que tenía por cumplir. La vida se ha ido modelando y lo he podido hacer. Pero bien necesitará recursos para continuar… La aventura es muy gratificante, aprendes a apreciar las pequeñas cosas. Ya sé que suena muy idealista, pero estoy haciendo lo que siempre he querido hacer. La vida te pone dentro de una estructura: trabaja, cásate, ten hijos, coche, casa… Eso no es para mí. Y en ese camino andaba mi vida. Creo que hacen falta soñadores, hay muy pocos, y puedo parecer un loco, pero disfruto mucho. Decía que el planning ya lo tenía aproximadamente pensado, pero la ruta definitiva ¿cuándo la planifica? El día anterior. Entre Google Maps y los consejos de la gente busco la ruta más llana, menos complicada y más corta. Generalmente voy por las carreteras nacionales, porque antes se caminaba mucho y conservan los arcenes muy anchos. Si lo hago así no me genera ansiedad, porque no tengo que estar pendiente. De la misma manera que tampoco compruebo el clima. La siniestralidad de ciclistas en las carreteras españolas ha crecido en los últimos años y es un fenómeno largamente denunciado por asociaciones de ciclistas. ¿Con qué se ha encontrado? Hay de todo. Te diría que en un 97% la conducta de los conductores es buena y respetan el margen de seguridad. De todas formas, llevo un retrovisor, una pieza clave en mi bicicleta y que no me puede faltar. Además, los escucho y ya voy con cuidado. Pero no siento miedo. Entonces no lleva música como acompañante del viaje. No y no me resulta complicado hacer este viaje solo. Siempre digo: “Me llevo tan bien que me llevo a todos los lados”. No tengo ese agobio del aburrimiento. Siempre tengo algo que pensar, ver o escuchar. La verdad que no se me hace muy pesado. Y ahora está inmerso en la quinta y última etapa. Sí, después de completar las tres primeras. La cuarta la hice aprovechando la XVII Asamblea Estatal de la PAH en Navarra del 17 al 19 de junio y ahora estoy en la última, que me llevará el próximo miércoles a Madrid. Concretamente al Congreso de los Diputados para presentar ‘las 5 de la PAH’. Sería el cierre de este tour. De hecho, cuando llegué a Sevilla, durante el transcurso de la primera etapa, la idea era ya llevar la propuesta a Madrid. Pero igual que ahora, tampoco había gobierno constituido. ¿Habrá más tours? Tengo algunas ideas pero el calor, que hace poco que ha llegado, se me está haciendo muy duro. Haré rutas cortas: por la costa, quizás en Portugal o al sur, que allí estoy cerca de Marruecos. Siendo alguien ajeno a la PAH -aunque es obvio que ya es un claro simpatizante, a estas alturas- y tras la experiencia viajando por España, ¿qué le ha sorprendido más de la plataforma? En general tienen como referente a la PAH de Catalunya. He notado que se fijan mucho en el modo de trabajar en Catalunya, aunque también está creciendo la de Asturias. Lo que me llama la atención es su manera de funcionar, porque en cada sitio que he estado todo se decide por asamblea. Todo el mundo vota. Hay matices de tareas en algunas zonas, pero esto es homogén
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.lavanguardia.com/local/sabadell/20160622/402686420691/nestor-yuguero-bicicleta-espana-5-de-la-pah.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.lavanguardia.com/local/sabadell/20160622/402686420691/nestor-yuguero-bicicleta-espana-5-de-la-pah.html