Polítics i cares conegudes es ‘mullen’ contra una malaltia que limita la vida de 2.500 bascos 80 platges i piscines de la CAV se sumen a la campanya ‘Busti Zaitez’Políticos y rostros conocidos se ‘mojan’ contra una enfermedad que limita la vida de 2.500 vascos 80 playas y piscinas de la CAV se suman a la campaña ‘Busti Zaitez’

DONOSTIA – La realitat és tan crua com que cada mes es diagnostiquen tres nous casos, uns 35 a l’any, d’Esclerosi Múltiple (EM) només en Gipuzkoa-, on actualment hi ha unes 720 persones afectades per aquest mal neurològic que no mata com l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), però sí limita de forma notable la vida de gairebé 2.500 bascos en el seu dia a dia. Polítics i cares conegudes de diferents àmbits es van mullar ahir per sensibilitzar la societat sobre una malaltia que afecta especialment a persona d’entre 18 i 40 anys i que suposa la segona causa de discapacitat més important entre els joves després dels accidents de trànsit, segons precisar María Luisa Ustarroz, presidenta de l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Guipúscoa, ADEMGI.

En total van ser 80 platges i piscines de tota la CAV les que van cridar a la població i les institucions a participar en la 19a edició de la campanyaBusti Zaitez-Mulla’t per l’esclerosi múltiple . L’acte central a Guipúscoa va tenir lloc a la platja de Sant Sebastià de La Concha, amb la participació de l’alcalde de Donostia, Eneko Goia -un assidu aquesta cita-, els diputats forals Maite Peña i Denis Itxaso, el parlamentari basc d’UPyD Gorka Maneiro, la viceconsellera de Polítiques Socials del Govern Basc, Lide Amilibia, i el director general d’Osakidetza, Jon Etxeberria, així com altres personatges com l’actor i còmic Andoni Agirregomezkorta o l’exjugador de la Reial de les dècades 60 i 70 José Mari Martínez, entre d’altres .

Precisament, el director general d’Osakidetza, va destacar el paper exercit pel servei públic basc de salut enfront d’una malaltia de la qual “fa alguns anys no sabíem ni el que era”. Però la realitat ha canviat i en Osakidetza, ha dit, “estem ajudant cada dia a nous tractaments, investigant”.

140 PACIENTS AL MES A CONSULTA A Guipúscoa, la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Donostia està dividida en dues parts, “una assistencial i que també fa recerca clínica i una altra que és investigadora pròpiament i que es porta des de l’institut d’investigació sanitària Biodonostia” , va explicar el cap de la secció de neurologia, Xabier Olaskoaga, qui no obstant això va demanar més recursos humans. “Només a la part assistencial, la fi del mes veiem de mitjana a uns 140 pacients”, ha explicat.

En Guipúscoa ha unes 720 famílies que han de suportar aquesta “tragèdia”, un mal que “no és mortal, però escurça la vida entre 12 i 15 anys i comporta molts problemes associats”, va dir la presidenta de l’associació guipuscoana d’esclerosi, María Luis Ustarroz.

DONOSTIA – La realidad es tan cruda como que cada mes se diagnostican tres nuevos casos, unos 35 al año, de Esclerosis Múltiple (EM) solo en Gipuzkoa-, donde actualmente hay unas 720 personas afectadas por este mal neurológico que no mata como la ELA (Esclerosis Lateral Amiotrófica), pero sí limita de forma notable la vida de casi 2.500 vascos en su día a día. Políticos y rostros conocidos de distintos ámbitos se mojaron ayer para sensibilizar a la sociedad sobre una dolencia que afecta especialmente a persona de entre 18 y 40 años y que supone la segunda causa de discapacidad más importante entre los jóvenes después de los accidentes de tráfico, según precisó María Luisa Ustarroz, presidenta de la Asociación de Esclerosis Múltiple de Gipuzkoa, Ademgi.

En total fueron 80 playas y piscinas de toda la CAV las que llamaron a la población y las instituciones a participar en la 19ª edición de la campaña Busti Zaitez-Mójate por la esclerosis múltiple. El acto central en Gipuzkoa tuvo lugar en la playa donostiarra de La Concha, con la participación del alcalde de Donostia, Eneko Goia -un asiduo esta cita-, los diputados forales Maite Peña y Denis Itxaso, el parlamentario vasco de UPyD Gorka Maneiro, la viceconsejera de Políticas Sociales del Gobierno Vasco, Lide Amilibia, y el director general de Osakidetza, Jon Etxeberria, así como otros personajes como el actor y cómico Andoni Agirregomezkorta o el exjugador de la Real de las décadas 60 y 70 José Mari Martínez, entre otros.

Precisamente, el director general de Osakidetza, destacó el papel desempeñado por el servicio público vasco de salud frente a una enfermedad de la que “hace algunos años no sabíamos ni lo que era”. Pero la realidad ha cambiado y en Osakidetza, dijo, “estamos ayudando todos los días en nuevos tratamientos, investigando”.

140 PACIENTES AL MES A CONSULTA En Gipuzkoa, la Unidad de Esclerosis Múltiple del Hospital Donostia está dividida en dos partes, “una asistencial y que también hace investigación clínica y otra que es investigadora propiamente y que se lleva desde el instituto de investigación sanitaria Biodonostia”, explicó el jefe de la sección de neurología, Xabier Olaskoaga, quien sin embargo pidió más recursos humanos. “Solo en la parte asistencial, al cabo del mes vemos de media a unos 140 pacientes”, explicó.

En Gipuzkoa existen unas 720 familias que deben sobrellevar esta “tragedia”, un mal que “no es mortal, pero acorta la vida entre 12 y 15 años y conlleva muchos problemas asociados”, dijo la presidenta de la asociación guipuzcoana de esclerosis, María Luis Ustarroz.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.noticiasdegipuzkoa.com/2016/07/11/sociedad/en-gipuzkoa-se-diagnostican-tres-nuevas-esclerosis-multiples-al-mes

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.noticiasdegipuzkoa.com/2016/07/11/sociedad/en-gipuzkoa-se-diagnostican-tres-nuevas-esclerosis-multiples-al-mes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content