Per la Dra. Mar Mendibe
Les qüestions relacionades amb el gènere en les malalties neurològiques, en concret enla Esclerosi Múltiple(EM), estan en el primer plànol dela actualitat. Cada vegada cobren més importància les interaccions que existeixen entre el sistema nerviós central, immunològic i endocrí.Por la Dra. Mar Mendibe
Las cuestiones relacionadas con el género en las enfermedades neurológicas, en concreto enla Esclerosis Múltiple (EM), están en el primer plano dela actualidad. Cada vez cobran más importancia las interacciones que existen entre el sistema nervioso central, inmunológico y endocrino.
Encara que la EM afecta a tots dos gèneres, les dones són més propenses a sofrir EM que els homes. Avui dia tenim arguments sòlids que indiquen que la incidència i prevalença de la EM en les dues últimes dècades està augmentant, sobretot en dones adultes. En aquesta actualització es repassa la influència dels diferents factors hormonals, l’embaràs, puerperi, lactància, anticoncepción,menopausa… al llarg de l’evolució de la EM.
En 2008 es va publicar una revisió sistemàtica basada en 38 estudis epidemiològics publicats entre 1966 i 2007, que va revelar un augment de la incidència de la EM en dones. Fa unes dècades la relació home/dona era 1:2, és a dir, un home afectat per cada dues dones. En els últims anys aquest ràtio s’ha incrementat a favor de les dones: 1:3,5. Aquest augment tan ràpid de la EM en el gènere femení no es pot explicar per raons genètiques que necessiten períodes de temps més llargs per produir-se. Se suposa que aquests canvis reflecteixen variacions en l’entorn intern i extern que podrien explicar-se per diferents factors ambientals i hormonals complexos.
Durant l’embaràs i postpart es produeixen uns canvis immunològics i hormonals que ens podrien ajudar a conèixer millor la fisiopatologia dela EM.
Tenemosamplia informació sobre el comportament de la EM en aquestes situacions a curt termini. L’estudi PRIMS sobre el risc de brots o recaigudes durant la gestació i molts altres estudis similars realitzats en diferents països van demostrar que la recaigudes són molt menys freqüents durant l’embaràs, sobretot en el segon i tercer trimestre. En els tres primers mesos després del part o puerperi aquestes recaigudes s’incrementen, així com l’activitat de la malaltia mesurada per ressonància magnètica. Aproximadament, un 30% de les dones sofreixen recaigudes després del part. Passat aquest període de temps, la malaltia torna a comportar-se com els anys anteriors a l’embaràs. No obstant això, algunes dones a causa de diferents factors com la gravetat de la malaltia, el fet d’haver d’abandonar el tractament o per qüestions personals prefereixen evitar-la maternitat. Encaso que es decideixi planificar un embaràs, es recomana consultar amb el seu neuròleg corresponent, suspendre el tractament inmunomodulador o inmunosupresor i reprendre-ho després del part.
Les dones són més propenses a tenir EM que els homes i en els últims anys el ràtio s’ha incrementat
Existeixen molt pocs estudis sobre la influència de la menopausa i andropausia enla EM. Muchasveces, aquestes etapes coincideixen en el temps amb el canvi o evolució progressiva, però es creu que són fets independents. Tres treballs que van estudiar a 172 dones en aquesta etapa conclouen que no existeix relació entre la menopausa i el pronòstic de la malaltia ni el nombre de recaigudes. Respecte a la anticoncepción
hormonal i els tractaments substitutius, es recomana consultar amb el ginecòleg i seguir les mateixes indicacions que la població general.
En un futur les investigacions sobre les connexions entre el sistema nerviós central, endocrí i immunològic juntament amb els estudis epidemiològics ens ajudaran a esclarir moltes qüestions relacionades amb aquesta patologia amb la finalitat de que en els propers anys es dissenyin tractaments a mesura de cada pacient.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.emfundazioa.org/esclerosis-multiple-y-genero/
Aunque la EM afecta a ambos géneros, las mujeres son más propensas a sufrir EM que los hombres. Hoy en día tenemos argumentos sólidos que indican que la incidencia y prevalencia de la EM en las dos últimas décadas está aumentando, sobre todo en mujeres adultas. En esta actualización se repasa la influencia de los diferentes factores hormonales, el embarazo, puerperio, lactancia, anticoncepción, menopausia… a lo largo de la evolución de la EM.
En 2008 se publicó una revisión sistemática basada en 38 estudios epidemiológicos publicados entre 1966 y 2007, que reveló un aumento de la incidencia de la EM en mujeres. Hace unas décadas la relación hombre/mujer era 1:2, es decir, un varón afectado por cada dos mujeres. En los últimos años este ratio se ha incrementado a favor de las mujeres: 1:3,5. Este aumento tan rápido de la EM en el género femenino no se puede explicar por razones genéticas que necesitan periodos de tiempo más largos para producirse. Se supone que estos cambios reflejan variaciones en el entorno interno y externo que podrían explicarse por diferentes factores ambientales y hormonales complejos.
Durante el embarazo y postparto se producen unos cambios inmunológicos y hormonales que nos podrían ayudar a conocer mejor la fisiopatología dela EM. Tenemosamplia información sobre el comportamiento de la EM en estas situaciones a corto plazo. El estudio PRIMS sobre el riesgo de brotes o recaídas durante la gestación y otros muchos estudios similares realizados en diferentes países demostraron que la recaídas son mucho menos frecuentes durante el embarazo, sobre todo en el segundo y tercer trimestre. En los tres primeros meses después del parto o puerperio estas recaídas se incrementan, así como la actividad de la enfermedad medida por resonancia magnética. Aproximadamente, un 30% de las mujeres sufren recaídas tras el parto. Pasado este periodo de tiempo, la enfermedad vuelve a comportarse como los años anteriores al embarazo. No obstante, algunas mujeres debido a distintos factores como la gravedad de la enfermedad, el hecho de tener que abandonar el tratamiento o por cuestiones personales prefieren evitarla maternidad. Encaso de que se decida planificar un embarazo, se recomienda consultar con su neurólogo correspondiente, suspender el tratamiento inmunomodulador o inmunosupresor y reanudarlo tras el parto.
Las mujeres son más propensas a tener EM que los hombres y en los últimos años el ratio se ha incrementado
Existen muy pocos estudios sobre la influencia de la menopausia y andropausia enla EM. Muchasveces, estas etapas coinciden en el tiempo con el cambio o evolución progresiva, pero se cree que son hechos independientes. Tres trabajos que estudiaron a 172 mujeres en esta etapa concluyen que no existe relación entre la menopausia y el pronóstico de la enfermedad ni el número de recaídas. Respecto a la anticoncepción hormonal y los tratamientos sustitutivos, se recomienda consultar con el ginecólogo y seguir las mismas indicaciones que la población general.
En un futuro las investigaciones sobre las conexiones entre el sistema nervioso central, endocrino e inmunológico junto con los estudios epidemiológicos nos ayudarán a esclarecer muchas cuestiones relacionadas con esta patología con el fin de que en los próximos años se diseñen tratamientos a medida de cada paciente.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: