L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica més freqüent entre adults joves i la segona causa d’incapacitat entre ells només després dels accidents vials.

La esclerosis múltiple es una enfermedad crónica más frecuente entre adultos jóvenes y la segunda causa de incapacidad entre ellos sólo después de los accidentes viales.

” ‘A la teva edat jo creia que m’anava a menjar el món’, em va dir el meu pare fa alguns anys, quan vaig acabar d’estudiar i vaig treure les armes per començar a ‘devorar-“. Plans, somnis, desitjos … tota una vida per davant, però què fer quan, de sobte, el vehicle que et portarà a aconseguir-ho cau en un forat del que mai podrà sortir? “.
A aquest panorama s’enfronten dia a dia entre 12 i 15 persones per cada 100,000 habitants a Mèxic. Es tracta de l’esclerosi múltiple, una malaltia crònica més freqüent entre adults joves i la segona causa d’incapacitat entre ells només després dels accidents vials. Una vegada que l’esclerosi múltiple es presenta, es queda per sempre.

El patiment afecta el cervell i la medul·la espinal; la mielina, substància que recobreix les fibres nervioses, resulta danyada i obstaculitza la tasca dels nervis per conduir les ordres cerebrals.

L’edat de risc és entre els 20 i 50 anys, en aquesta etapa es poden presentar símptomes com fatiga, formigueig, falta de coordinació, alteracions visuals o pèrdua de visió, tremolor i trastorns de la parla, entre d’altres.

“Primer vaig presentar un problema a l’ull i el metge em va enviar gotes, després vaig perdre la vista durant una setmana i va ser així com em van canalitzar a un altre especialista. D’aquesta manera vaig arribar al meu diagnòstic “, refereix Andrea Ruiz, qui als seus 23 anys pateix esclerosi.

DE TORNADA A L’INICI

“Els pacients són únics i irrepetibles, les seves experiències i la seva història són el que els faran superar o no la malaltia”, afirma la mestra Herminia Aguilar Pineda, psicòloga especialitzada en teràpia breu i familiar.

Els qui pateixen esclerosi múltiple tendeixen a l’aïllament, senten que no “encaixen” en el seu cercle i en desavantatge pel fet que algú els ha de cuidar.És important que comptin amb el suport del seu cercle proper i, sobretot, que tinguin la certesa d’on vénen ia on volen arribar, assenyala la psicòloga.

Un cop diagnosticat el patiment, és indispensable fer del tractament “un vestit a mida”: teràpies que disminueixin les recaigudes i el retard de la progressió de la malaltia, indica el neuròleg José de Jesús Flores Rivera.

Aquest 25 de maig, el món de la medicina s’obre per mostrar els seus avanços en tractaments per a pacients amb esclerosi múltiple, les dosis arriben a tenir un cost de fins a 40,000 pesos mensuals.

Per prendre en compte:

  • L’esclerosi múltiple no té un origen identificat, encara que sembla estar relacionat amb factors ambientals, especialment infeccions virals.
  • No és hereditària.
  • Es presenta amb major freqüència en dones que en homes (2 a 1).
  • Entre els seus símptomes es troben: sensibilitat a la calor, disfunció sexual, pèrdua de la memòria i problemes intestinals o urinaris.
  • Amb tractament es pot disminuir la freqüència i severitat de les recaigudes, desenvolupament de noves lesions i retardar la discapacitat permanent.

“’A tu edad yo creía que me iba a comer el mundo’, me dijo mi padre hace algunos años, cuando terminé de estudiar y saqué las armas para comenzar a ‘devorarlo’. Planes, sueños, deseos… toda una vida por delante, pero ¿qué hacer cuando, de repente, el vehículo que te llevará a lograrlo cae en un agujero del que jamás podrá salir?”.
A ese panorama se enfrentan día a día entre 12 y 15 personas por cada 100,000 habitantes en México. Se trata de la esclerosis múltiple, una enfermedad crónica más frecuente entre adultos jóvenes y la segunda causa de incapacidad entre ellos sólo después de los accidentes viales. Una vez que la esclerosis múltiple se presenta, se queda para siempre.

El padecimiento afecta al cerebro y a la médula espinal; la mielina, sustancia que recubre las fibras nerviosas, resulta dañada y obstaculiza la labor de los nervios para conducir las órdenes cerebrales.

La edad de riesgo es entre los 20 y 50 años, en esa etapa se pueden presentar síntomas como fatiga, hormigueo, falta de coordinación, alteraciones visuales o pérdida de visión, temblor y trastornos del habla, entre otros.

“Primero presenté un problema en el ojo y el médico me mandó gotas, después perdí la vista durante una semana y fue así como me canalizaron a otro especialista. De esa manera llegué a mi diagnóstico”, refiere Andrea Ruiz, quien a sus 23 años padece esclerosis.

DE VUELTA AL INICIO

“Los pacientes son únicos e irrepetibles, sus experiencias y su historia son lo que los harán superar o no la enfermedad”, afirma la maestra Herminia Aguilar Pineda, psicóloga especializada en terapia breve y familiar.

Quienes padecen esclerosis múltiple tienden al aislamiento, sienten que no “encajan” en su círculo y en desventaja debido a que alguien los tiene que cuidar. Es importante que cuenten con el apoyo de su círculo cercano y, sobre todo, que tengan la certeza de dónde vienen y a dónde quieren llegar, señala la psicóloga.

Una vez diagnosticado el padecimiento, es indispensable hacer del tratamiento “un traje a la medida”: terapias que disminuyan las recaídas y el retardo de la progresión de la enfermedad, indica el neurólogo José de Jesús Flores Rivera.

Este 25 de mayo, el mundo de la medicina se abre para mostrar sus avances en tratamientos para pacientes con esclerosis múltiple, cuyas dosis llegan a tener un costo de hasta 40,000 pesos mensuales.

Para tomar en cuenta:

  • La esclerosis múltiple no tiene un origen identificado, aunque parece estar relacionado con factores ambientales, especialmente infecciones virales.
  • No es hereditaria.
  • Se presenta con mayor frecuencia en mujeres que en hombres (2 a 1).
  • Entre sus síntomas se encuentran: sensibilidad al calor, disfunción sexual, pérdida de la memoria y problemas intestinales o urinarios.
  • Con tratamiento se puede disminuir la frecuencia y severidad de las recaídas, desarrollo de nuevas lesiones y retardar la discapacidad permanente.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://eleconomista.com.mx/sociedad/2011/05/21/esclerosis-multiple-cuando-fuerza-te-abandona

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://eleconomista.com.mx/sociedad/2011/05/21/esclerosis-multiple-cuando-fuerza-te-abandona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut