Pregunta. Es diagnostica correctament l’esclerosi múltiple (EM) a Espanya?

Resposta. El diagnòstic s’obté amb les dades clíniques, l’ocupació de ressonància magnètica del cervell i de la medul·la espinal i l’estudi del líquid cefaloraquidi. Fet per neuròlegs experts no sol ser complicat en la majoria dels pacients, i a Espanya existeixen bons professionals i sobretot unitats especialitzades, com la qual jo dirigeixo, on el seu diagnòstic sol ser ràpid i correcte en la gran majoria dels pacients. Pregunta. ¿Se diagnostica correctamente la esclerosis múltiple (EM) en España?

 Respuesta. El diagnóstico se obtiene con los datos clínicos, el empleo de resonancia magnética del cerebro y de la médula espinal y el estudio del líquido cefalorraquídeo. Hecho por neurólogos expertos no suele ser complicado en la mayoría de los pacientes, y en España existen buenos profesionales y sobre todo unidades especializadas, como la que yo dirijo, donde su diagnóstico suele ser rápido y correcto en la gran mayoría de los pacientes.

P. S’ha avançat en la seva detecció precoç en els últims anys?

R. A la vista de la importància del tractament precoç, s’ha treballat, investigant i avançat de forma important en aquest punt. Des de fa aproximadament un any disposem d’uns nous criteris diagnòstics que ens ajuden en això. En aquests criteris un gran nombre de pacients amb una simptomatologia característiques, encara que només tingui un primer brot clínic i una ressonància magnètica, es pot diagnosticar de forma immediata. Això és un pas molt important per poder valorar en molt poc temps la necessitat d’introduir un tractament primerenc, que en gran part de pacients va a ser beneficiós a curt i a llarg termini.

P. Hi ha noves dades que avalin el tractament primerenc?, s’aconsegueixen millors resultats?

R. Des de fa més de deu anys estem investigant la necessitat d’utilitzar tractaments primerencs, fins i tot després d’un primer brot de EM. Tots els estudis internacionals, en alguns d’ells hem treball activament, han demostrat que el tractament d’hora disminueix en nombre de brots futurs, les seqüeles neurològiques i fa un millor control de les lesions de la ressonància magnètica. L’últim realitzat internacionalment sobre aquest tema amb interferón beta 1A subcutani, l’estudi Reflex, ha estat molt concloent demostrant que aquest tractament és clarament eficaç després d’un primer brot.

P. Dels tractaments amb inmunomodulador com el interferón podríem esperar diferent efecte en funció de la dosi?

R. Tots els inmunomoduladores, interferones beta i acetat de glatiramero han demostrat eficàcia clínica en un nombre important de pacients amb EM en brots, sobretot si la seva administració és precoç. En l’estudi Reflex s’obtenien bons resultats amb les dosis baixes i altes, però amb les altes (3 vegades a la setmana), els resultats eren mes eficaços sobretot per controlar millor les imatges de ressonància. Aquest estudi ens conclou que existeix una relació dosi-resposta, és a dir, que a dosi més alta, major eficàcia.

P. Quan s’usen diferents dosis, baix quins criteris es fa?

R. És important a l’hora de triar un tractament individualitzar-ho de forma correcta. Partint de la teoria que les dosis més altes semblen haver demostrat major eficàcia, el tractament finalment s’ha de triar en funció de les característiques de cada persona, sent el neuròleg i el pacient, els que en un diàleg comprensiu, ha de triar quin és l’adequat a cada moment.

P. Els pacients que comencen amb aquests tractaments, compleixen adequadament amb ells?

R. La EM és crònica i la falta de compliment terapèutic en la majoria de les malalties cròniques és alta i ben coneguda. El facilitar l’adherència i el bon compliment de la medicació és de vital importància. Això va a assegurar l’eficàcia o no, en moltes ocasions, del medicament. El facilitar aquesta adherència és tasca de tots, professionals i pacients. En el cas de medicaments injectables, s’han d’emprar dispositius més còmodes i més fàcil d’utilitzar per als pacients per assegurar el bon compliment terapèutic i un resultat òptim.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.gacetamedica.com/articulo.aspx?idart=608178&idcat=793&tipo=2

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.softcatala.org/traductor

P. ¿Se ha avanzado en su detección precoz en los últimos años?

 R. A la vista de la importancia del tratamiento precoz, se ha trabajado, investigando y avanzado de forma importante en este punto. Desde hace aproximadamente un año disponemos de unos nuevos criterios diagnósticos que nos ayudan en ello. En estos criterios un gran número de pacientes con una sintomatología características, aunque sólo tenga un primer brote clínico y una resonancia magnética, se puede diagnosticar de forma inmediata. Esto es un paso muy importante para poder valorar en muy poco tiempo la necesidad de introducir un tratamiento temprano, que en gran parte de pacientes va a ser beneficioso a corto y a largo plazo.

 P. ¿Hay nuevos datos que avalen el tratamiento temprano?, ¿se logran mejores resultados?

 R. Desde hace más de diez años estamos investigando la necesidad de utilizar tratamientos tempranos, incluso después de un primer brote de EM. Todos los estudios internacionales, en algunos de ellos hemos trabajo activamente, han demostrado que el tratamiento temprano disminuye en número de brotes futuros, las secuelas neurológicas y hace un mejor control de las lesiones de la resonancia magnética. El último realizado internacionalmente al respecto con interferón beta 1A subcutáneo, el estudio Reflex, ha sido muy concluyente demostrando que este tratamiento es claramente eficaz después de un primer brote.

 P. De los tratamientos con inmunomodulador como el interferón ¿podríamos esperar distinto efecto en función de la dosis?

 R. Todos los inmunomoduladores, interferones beta y acetato de glatiramero han demostrado eficacia clínica en un número importante de pacientes con EM en brotes, sobre todo si su administración es precoz. En el estudio Reflex se obtenían buenos resultados con las dosis bajas y altas, pero con las altas (3 veces a la semana), los resultados eran mas eficaces sobre todo para controlar mejor las imágenes de resonancia. Este estudio nos concluye que existe una relación dosis-respuesta, es decir, que a dosis más alta, mayor eficacia.

 P. ¿Cuándo se usan distintas dosis, bajo qué criterios se hace?

 R. Es importante a la hora de elegir un tratamiento individualizarlo de forma correcta. Partiendo de la teoría que las dosis más altas parecen haber demostrado mayor eficacia, el tratamiento finalmente se debe elegir en función de las características de cada persona, siendo el neurólogo y el paciente, los que en un diálogo comprensivo, tiene que elegir cuál es el adecuado en cada momento.

 P. Los pacientes que empiezan con estos tratamientos, ¿cumplen adecuadamente con ellos?

R. La EM es crónica y la falta de cumplimiento terapéutico en la mayoría de las enfermedades crónicas es alta y bien conocida. El facilitar la adherencia y el buen cumplimiento de la medicación es de vital importancia. Ello va a asegurar la eficacia o no, en muchas ocasiones, del medicamento. El facilitar esta adherencia es tarea de todos, profesionales y pacientes. En el caso de medicamentos inyectables, se deben emplear dispositivos más cómodos y más fácil de utilizar para los pacientes para asegurar el buen cumplimiento terapéutico y un resultado óptimo.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.gacetamedica.com/articulo.aspx?idart=608178&idcat=793&tipo=2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content