Dels 450.000 parts anuals a Espanya, unes 40.000 famílies emmagatzemen el teixit en bancs privats o el donan al sistema públic De los 450.000 partos anuales en España, unas 40.000 familias almacenan el tejido en bancos privados o lo donan al sistema público.
El president de VidaCord, Ángel Álvarez, ha advertit aquest dijous de la necessitat de preservar les cèl·lules mare procedents de la sang del cordó umbilical que, ara com ara, té una utilitat clínica que és el tractament de les malalties hematológicas, i que, a més, en un futur s’emprarà per tractar altres patologies que poden anar des de la diabetis fins a l’esclerosi múltiple.
En l’actualitat, es duen a terme 250 assajos clínics a tot el món per tractar diferents malalties amb aquestes cèl·lules mare, ha explicat a Europa Press Álvarez, qui ha especifico que les formes de conservar aquestes cèl·lules poden ser bé donándolas al Sistema Nacional de Salut o bé guardar-la en un banc privat.
A Espanya, ha subratllat, existeix poca conscienciació sobre la matèria, doncs la xifra d’unitats de sang de cordó que es guarden o donan és “escassa”. En aquest sentit, ha precisat que dels 450.000 parts anuals que hi ha a Espanya, unes 20.000 famílies guarden les unitats de sang en bancs privats, sent alguna cosa superior aquesta xifra en cas de les donacions.
El responsable de VidaCord, l’únic banc de cèl·lules mare procedents de la sang del cordó umbilical a Espanya autoritzat per les autoritats sanitàries, ha destacat que al territori nacional existeixen sis bancs públics: a Màlaga, Barcelona, Madrid, Santiago de Compostel·la, València i Canàries. Els de Màlaga i Barcelona “es troben entre els millors del món”, ha incidit.
Álvarez ha assenyalat que a Espanya estan operant els anomenats intermediaris, que actua entre una família espanyola i un banc a l’estranger. Sobre aquest tema, ha aconsellat que aquells que desitgin guardar privadament les cèl·lules mare procedents de la sang del cordó umbilical “ho facin amb un banc degudament autoritzat a Espanya”.
I és que un banc autoritzat conforme a la legislació espanyola “indica que té totes les garanties que ofereix aquesta legislació quant a qualitat de processar i emmagatzemar aquest teixit”. A més, també implica que “si es fes alguna cosa malament, sempre hi hauria una responsabilitat subsidiària de les Autoritats Sanitàries espanyoles”, mentre que si s’utilitza un intermediari caldria buscar responsabilitats de països estrangers. En definitiva, és “més còmode”.
D’altra banda, la sang que s’envia a bancs a Espanya es processa i emmagatzema en el laboratori en menys de 12 hores, mentre que si s’ha de transportar a un centre d’un altre país no arribarà abans de 48 hores. Això és important a tenir en compte, ha indicat, perquè a partir de les 24 hores comença a haver-hi mort cel·lular i “quantes més cèl·lules mare hi hagi vives, més probabilitat d’èxit quan s’utilitzi en una teràpia”, ha subratllat.
Per tot això, Álvarez, en la seva conferència organitzada per als ginecòlegs de l’Hospital Parc Sant Antonio, que té lloc aquesta tarda a les 20.00 hores en l’AC Hotel Màlaga Palacio; traslladarà als professionals la importància de donar o guardar les cèl·lules mare procedents de la sang del cordó umbilical.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext
El presidente de VidaCord, Ángel Álvarez, ha advertido este jueves de la necesidad de preservar las células madre procedentes de la sangre del cordón umbilical que, hoy por hoy, tiene una utilidad clínica que es el tratamiento de las enfermedades hematológicas, y que, además, en un futuro se empleará para tratar otras patologías que pueden ir desde la diabetes hasta la esclerosis múltiple.
En la actualidad, se llevan a cabo 250 ensayos clínicos en todo el mundo para tratar diferentes enfermedades con estas células madre, ha explicado a Europa Press Álvarez, quien ha especifico que las formas de conservar dichas células pueden ser bien donándolas al Sistema Nacional de Salud o bien guardarla en un banco privado.
En España, ha subrayado, existe poca concienciación sobre la materia, pues la cifra de unidades de sangre de cordón que se guardan o donan es “escasa”. En este sentido, ha precisado que de los 450.000 partos anuales que hay en España, unas 20.000 familias guardan las unidades de sangre en bancos privados, siendo algo superior esta cifra en caso de las donaciones.
El responsable de VidaCord, el único banco de células madre procedentes de la sangre del cordón umbilical en España autorizado por las autoridades sanitarias, ha destacado que en el territorio nacional existen seis bancos públicos: en Málaga, Barcelona, Madrid, Santiago de Compostela, Valencia y Canarias. Los de Málaga y Barcelona “se encuentran entre los mejores del mundo”, ha incidido.
Álvarez ha señalado que en España están operando los llamados intermediarios, que actúa entre una familia española y un banco en el extranjero. Al respecto, ha aconsejado que aquellos que deseen guardar privadamente las células madre procedentes de la sangre del cordón umbilical “lo hagan con un banco debidamente autorizado en España”.
Y es que un banco autorizado conforme a la legislación española “indica que tiene todas las garantías que ofrece esta legislación en cuanto a calidad de procesar y almacenar este tejido”. Además, también implica que “si se hiciese algo mal, siempre habría una responsabilidad subsidiaria de las Autoridades Sanitarias españolas”, mientras que si se utiliza un intermediario habría que buscar responsabilidades de países extranjeros. En definitiva, es “más cómodo”.
Por otra parte, la sangre que se envía a bancos en España se procesa y almacena en el laboratorio en menos de 12 horas, mientras que si se ha de transportar a un centro de otro país no llegará antes de 48 horas. Esto es importante a tener en cuenta, ha indicado, porque a partir de las 24 horas comienza a haber muerte celular y “cuantas más células madre haya vivas, más probabilidad de éxito cuando se utilice en una terapia”, ha subrayado.
Por todo ello, Álvarez, en su conferencia organizada para los ginecólogos del Hospital Parque San Antonio, que tiene lugar esta tarde a las 20.00 horas en el AC Hotel Málaga Palacio; trasladará a los profesionales la importancia de donar o guardar las células madre procedentes de la sangre del cordón umbilical.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: