Editen un llibre amb receptes de xefs adequades per a pacients d’esclerosi múltiple.  Editan un libro con recetas de chefs adecuadas para pacientes de esclerosis múltiple.

L oli d’oliva verge, la xocolata, el vi negre (amb moderació, és clar), el te verd, les antxoas … A més de ser aliments desitjables i bastant sans, les propietats que amaguen poden influir, positivament, en l’evolució d’una persona que pateix esclerosi múltiple, “una malaltia crònica del sistema central, inflamatòria i neurodegenerativa”, que comunament s’anomena pels seus inicials: EM. “Fins aquests últims anys”, entre els investigadors que treballen per desentranyar la causa d’aquesta patologia, “mai se li havia donat massa importància a la dieta”, confessa el coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari Donostia, Javier Olascoaga. Però alguns estudis han donat la volta a la truita i han començat a fer llum sobre la importància de la dieta, potser no com un dels principals factors que desencadenen la malaltia, però sí com un agent cocausal o un component que influeix en l’evolució de l’EM.

Amb aquest context entre mans, Olascoaga va començar a donar forma de llibre aa la idea de traduir aquests descobriments sobre certes molècules i àcids graus poliinsaturats que podrien ser beneficiosos per als pacients d’EM. “No només per a ells”, recalca. I així és. La publicació Alimentació sana per l’Esclerosi Múltiple , que el mateix Olascoaga, coeditor de l’obra, va presentar ahir a Madrid, és un llibre d’interès per al públic general, encara que es centri en la malaltia. Ho és, simplement, perquè recull les propietats beneficioses dels aliments, com una guia, la qual cosa és aconsellable per a tothom. I, com a valor afegit, compta amb les receptes de 52 restaurants de renom de tot el panorama estatal. Tant si són Arzak o Berasategui (tres estrelles Michelin), els també prestigiosos Branka i Saltxipi. De la selecció d’aquests restaurants perquè col · laboressin en el llibre es van encarregar l’editor Manolo González i el crític gastronòmic de NOTÍCIES DE GIPUZKOA, Mikel Corcuera.

D’altra banda, pot plantejar-se com un bon regal solidari, ja que tota la recaptació anirà destinada íntegrament a les organitzacions de persones amb Esclerosi Múltiple. És a dir, en el cas de Guipúscoa, els beneficis obtinguts per la venda de la publicació, que tindrà un cost de catorze euros en llibreries, aniran destinats a l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Guipúscoa (Ademgi, on es podrà adquirir per dotze euros) . Tot això gràcies a la tasca desinteressada de Olascoaga i la seva companya en la unitat Tamara Castell-Treviño, a més de Corcuera i González, els 52 xefs que han aportat el seu granet de sorra, i diverses empreses farmacèutiques que també han contribuït a que aquest llibre es fes realitat.

Àcids i molècules

Més tres que sis 

I, per què és tan important conèixer les qualitats dels aliments? Perquè, per exemple, per a un malalt d’EM, l’equilibri entre la ingesta d’àcids grassos poliinsaturats (AGPI) Omega-3 i Omega-6 ha de trencar a favor dels primers, que presenten propietats antiinflamatòries i antitrombòtiques. Segons es detalla en el llibre, en el grup dels productes rics en AGPI-O3 es trobarien aliments com les nous, els espinacs, les maduixes, els peixos blaus (verat, sorell, antxoa) o d’aigua freda (salmó).

El llibre també destaca les bondats de les polifenols i carotenoides, “substàncies conegudes per la seva funció antioxidant” que poden “frenar la morbiditat neuronal”. Es tracta de productes com les fruites, els vegetals, les plantes medicinals, però també la xocolata o el vi negre. D’aquesta manera, el menú d’una jornada, segons indica Olascoaga, per a un pacient d’EM podria començar amb un esmorzar a base de te verd, xocolata o un iogurt amb cereals, seguir amb un dinar amb llegums, peix blau i quallada i culminar amb un sopar lleuger composta per un puré de verdures o carn blanca. Per contra, el que ha de desaparèixer per endavant, per no esmentar el tabac, ha de ser tot tipus de pastisseria industrial.

Per tant, un menú sa, no només per a malalts d’EM, sinó per a qualsevol persona. Així, fa broma Olascoaga, “potser hauríem haver posat al llibre el títol de Delegació gust de la vida “.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.noticiasdegipuzkoa.com/2012/12/20/sociedad/euskadi/guia-de-alimentos-39estrella39

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

EL aceite de oliva virgen, el chocolate, el vino tinto (con moderación, por supuesto), el té verde, las antxoas… Además de ser alimentos apetecibles y bastante sanos, las propiedades que esconden pueden influir, positivamente, en la evolución de una persona que sufre Esclerosis Múltiple, “una enfermedad crónica del sistema central, inflamatoria y neurodegenerativa”, que comúnmente se denomina por sus iniciales: EM. “Hasta estos últimos años”, entre los investigadores que trabajan por desentrañar la causa de esta patología, “nunca se le había dado demasiada importancia a la dieta”, confiesa el coordinador de la Unidad de Esclerosis Múltiple del Hospital Universitario Donostia, Javier Olascoaga. Pero algunos estudios han dado la vuelta a la tortilla y han comenzado a arrojar luz sobre la importancia de la dieta, quizá no como uno de los principales factores que desencadenan la enfermedad, pero sí como un agente cocausal o un componente que influye en la evolución de la EM.

Con este contexto entre manos, Olascoaga comenzó a dar forma de libro a a la idea de traducir esos descubrimientos sobre ciertas moléculas y ácidos grados poliinsaturados que podrían ser beneficiosos para los pacientes de EM. “No solo para ellos”, recalca. Y así es. La publicación Alimentación sana para la Esclerosis Múltiple, que el propio Olascoaga, coeditor de la obra, presentó ayer en Madrid, es un libro de interés para el público general, aunque se centre en la enfermedad. Lo es, simple y llanamente, porque recoge las propiedades beneficiosas de los alimentos, como una guía, lo cual es aconsejable para todo el mundo. Y, como valor añadido, cuenta con las recetas de 52 restaurantes de renombre de todo el panorama estatal. Ya sean Arzak o Berasategui (tres estrellas Michelin), los también reputados Branka y Saltxipi. De la selección de estos restaurantes para que colaboraran en el libro se encargaron el editor Manolo González y el crítico gastronómico de NOTICIAS DE GIPUZKOA, Mikel Corcuera.

Por otro lado, puede plantearse como un buen regalo solidario, ya que toda la recaudación irá destinada íntegramente a las organizaciones de personas con Esclerosis Múltiple. Es decir, en el caso de Gipuzkoa, los beneficios obtenidos por la venta de la publicación, que tendrá un coste de catorce euros en librerías, irán destinados a la Asociación de Esclerosis Múltiple de Gipuzkoa (Ademgi, donde se podrá adquirir por doce euros). Todo ello gracias a la labor desinteresada de Olascoaga y su compañera en la unidad Tamara Castillo-Treviño, además de Corcuera y González, los 52 chefs que han aportado su granito de arena, y varias empresas farmacéuticas que también han contribuido a que este libro se hiciera realidad.

Ácidos y moléculas

Más tres que seis 

Y, ¿por qué es tan importante conocer las cualidades de los alimentos? Porque, por ejemplo, para un enfermo de EM, el equilibrio entre la ingesta de ácidos grasos poliinsaturados (AGPI) Omega-3 y Omega-6 debe romperse en favor de los primeros, que presentan propiedades antiinflamatorias y antitrombóticas. Según se detalla en el libro, en el grupo de los productos ricos en AGPI-O3 se encontrarían alimentos como las nueces, las espinacas, las fresas, los pescados azules (caballa, chicharro, antxoa) o de agua fría (salmón).

El libro también destaca las bondades de las polifenoles y carotenoides, “sustancias conocidas por su función antioxidante” que pueden “frenar la morbilidad neuronal”. Se trata de productos como las frutas, los vegetales, las plantas medicinales, pero también el chocolate o el vino tinto. De esta forma, el menú de una jornada, según indica Olascoaga, para un paciente de EM podría comenzar con un desayuno a base de té verde, chocolate o un yogur con cereales, seguir con una comida con legumbres, pescado azul y cuajada y culminar con una cena ligera compuesta por un puré de verduras o carne blanca. Por el contrario, lo que debe desaparecer de antemano, por no mencionar el tabaco, debe ser todo tipo de bollería industrial.

Por lo tanto, un menú sano, no solo para enfermos de EM, sino para cualquier persona. Así, bromea Olascoaga, “quizá deberíamos haberle puesto al libro el título de Dele sabor a la vida“.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.noticiasdegipuzkoa.com/2012/12/20/sociedad/euskadi/guia-de-alimentos-39estrella39

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content