Científics del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en col·laboració amb les universitats de Bordeus (França) i Mainz (Alemanya), han descobert el mecanisme que explica els errors de la memòria no emocional causa de situacions d’ estrès .

El treball, que publica l’revsita « Proceedings of the National Academy of Sciences », parteix del fet que l’estat emocional té efectes sobre la consolidació dels records.

Davant estímuls estressants, el sistema nerviós dispara la producció i alliberament d’hormones com la noradrenalina, l’adrenalina i el cortisol, totes elles amb un marcat efecte sobre la capacitat cognitiva , ja que actuen en diverses regions cerebrals relacionades amb la memòria.

 El sistema endocannabinoide, responsable de regular processos com la memòria i l’aprenentatge, contribueix a frenar l’alliberament dels mediadors de l’estrès davant de situacions tenses i aclaparadores de manera que l’organisme recupera les condicions prèvies a l’estrès gràcies a l’activació del sistema.

Errors en la consolidació de la memòria

Els líders de l’estudi, Maria Gomis-González i Andrés Ozaita , han estudiat el paper del sistema endocannabinoide en la consolidació de records no emocionals davant sistuaciones d’estrès, trobant el paper principal del receptor per cannabinoides CB1 en les neurones de tipus adrenèrgiques / norandrenérgicas .

L’activació d’aquest receptor, i la modulació que aquest exerceix sobre l’alliberament de noradrenalina, provoquen que en situacions estressants es produeixin fallades en la consolidació dels records no emocionals .

Segons Ozaita, el mecanisme descrit revela una important interacció entre la neurotransmissió adrenèrgica i la cannabinérgica amb gran transcendència en la consolidació de noves memòries.

«El coneixement d’aquesta interacció entre els dos sistemes de neurotransmissió contribuirà a comprendre els dèficits cognitius associats a l’estrès posttraumàtic », ha dit.

Els records emocionals associats a l’esdeveniment traumàtic produeixen una reacció estressant en el pacient, el que pertorba la seva capacitat de crear memòries quotidianes , ha observat la investigadora, que ha destacat que un nou estudi pot conduir a ampliar l’arsenal terapèutic contra els dèficits cognitius en l’ estrès posttraumàtic.

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.abc.es/sociedad/abci-neurologia-investigadores-espanoles-descubren-mecanismo-explica-fallos-memoria-situaciones-estres-201608152033_noticia.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut