El neuròleg Javier Olaskoaga és el coautor, al costat de Tamara Castell-Triviño del llibre divulgatiu i solidari ‘Alimentació sana per l’esclerosi múltiple’.  El neurólogo Javier Olaskoaga es el coautor, junto a Tamara Castillo- Triviño del libro divulgativo y solidario ‘Alimentación sana para la esclerosis múltiple’.

La base de dades de la Unitat d’Esclerosi Múltiple (EM) de l’Hospital Universitari Donostia acumula gairebé 700 noms, els dels guipuscoans que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa encara incurable. Tanmateix, la ingent tasca investigadora ha obert les portes a l’esperança per resoldre les múltiples incògnites sobre aquesta malaltia. Una d’elles és saber quina influència té l’alimentació. «Juga un paper, però no sabem fins a quin grau», diu el neuròleg Javier Olaskoaga, coordinador de la unitat i coautor, al costat de Tamara Castell-Triviño del llibre divulgatiu i solidari ‘Alimentació sana per l’esclerosi múltiple’.

– Com sorgeix la idea d’aquest llibre?

– Em va començar a rondar l’any passat després d’assistir a una reunió sobre esclerosi múltiple a Amsterdam on, per sorpresa de molts nosaltres, van abordar el tema de la dieta. Dic sorpresa perquè fins ara es pensava que l’alimentació podria ser un factor predisposant dins dels factors ambientals, però mai estava en primer pla, sinó que anava després del dèficit de la vitamina D, del tabac o, sobretot, després del virus de Esptein-Barr. Es pot pensar que en una persona genèticament predisposada això podria desencadenar una esclerosi múltiple. La dieta era com una cosa de segona divisió.

– ¿I què va passar en el simposi?

– Des de fa temps s’havia observat que les dietes riques en greixos saturats podrien tenir alguna cosa a veure amb la malaltia, però això mai s’ha demostrat. En el simposi es van presentar nous treballs, entre ells una investigació relacionada amb models animals d’EM, el que es diu encefalomielitis al · lèrgica experimental, i s’havia observat que alguns microorganismes de la flora intestinal eren capaços d’activar respostes antiinflamatòries, i d’alguna manera es pensava que determinats elements de la dieta podien tenir relació amb aquesta resposta. Quan s’investiguen els aliments a nivell molecular, un s’adona que alguns tenen propietats antioxidants, neuroprotectores o antiinflamatòries claríssimes. Hi ha altres aliments que són no immunosupressors, sinó el contrari, inmunoactivadores, és a dir, poden d’alguna manera ser perjudicials en persones amb EM si les ingereixen en major quantitat.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE

http://www.diariovasco.com/v/20121220/al-dia-local/dieta-influye-esclerosis-multiple-20121220.html

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

La base de datos de la Unidad de Esclerosis Múltiple (EM) del Hospital Universitario Donostia acumula casi 700 nombres, los de los guipuzcoanos que padecen esta dolencia neurodegenerativa aún incurable. No obstante, la ingente labor investigadora ha abierto las puertas a la esperanza para resolver las múltiples incógnitas sobre esta enfermedad. Una de ellas es saber qué influencia tiene la alimentación. «Juega un papel, pero no sabemos hasta qué grado», dice el neurólogo Javier Olaskoaga, coordinador de la unidad y coautor, junto a Tamara Castillo- Triviño del libro divulgativo y solidario ‘Alimentación sana para la esclerosis múltiple’.

– ¿Cómo surge la idea de este libro?

– Me empezó a rondar el año pasado tras asistir a una reunión sobre esclerosis múltiple en Amsterdam en la que, para sorpresa de muchos nosotros, abordaron el tema de la dieta. Digo sorpresa porque hasta ahora se pensaba que la alimentación podría ser un factor predisponente dentro de los factores ambientales, pero nunca estaba en primer plano, sino que iba después del déficit de la vitamina D, del tabaco o, sobre todo, tras el virus de Esptein-Barr. Se puede pensar que en una persona genéticamente predispuesta esto podría desencadenar una esclerosis múltiple. La dieta era como una cosa de segunda división.

– ¿Y qué pasó en el simposio?

– Desde hace tiempo se había observado que las dietas ricas en grasas saturadas podrían tener algo que ver con la enfermedad, pero eso nunca se ha demostrado. En el simposio se presentaron nuevos trabajos, entre ellos una investigación relacionada con modelos animales de EM, lo que se llama encefalomielitis alérgica experimental, y se había observado que algunos microorganismos de la flora intestinal eran capaces de activar respuestas antiinflamatorias, y de alguna manera se pensaba que determinados elementos de la dieta podían tener relación con esa respuesta. Cuando se investigan los alimentos a nivel molecular, uno se da cuenta de que algunos tienen propiedades antioxidantes, neuroprotectoras o antiinflamatorias clarísimas. Hay otros alimentos que son no inmunosupresores, sino lo contrario, inmunoactivadores, es decir, pueden de alguna manera ser perjudiciales en personas con EM si las ingieren en mayor cantidad.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.diariovasco.com/v/20121220/al-dia-local/dieta-influye-esclerosis-multiple-20121220.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content