Per envellir sense pressa, amb salut i energia física i mental, has de subministrar al teu organisme els nutrients imprescindibles i els necessaris antioxidants, entre ells les proteïnes de qualitat i greixos adequades que ajuden a metabolitzar els aliments. Les dietes extremes que les eliminen o redueixen dràsticament són un passaport segur a la malaltia.  Para envejecer sin prisa, con salud y energía física y mental, has de suministrar a tu organismo los nutrientes imprescindibles y los necesarios antioxidantes, entre ellos las proteínas de calidad y las grasas adecuadas que ayudan a metabolizar los alimentos. Las dietas extremas que las eliminan o reducen drásticamente son un pasaporte seguro a la enfermedad.

Olis com el d’oliva ens proporcionen la necessària protecció antiinflamatòria i antioxidant i es cremen com a combustible en estar presents els àcids grassos essencials (omega-3 i omega-6) que tenen un efecte estabilitzador sobre les cèl · lules i eviten la descomposició en elements químics inflamatoris .

Com sorgeixen els temuts radicals lliures?

El procés, dit en forma breu, és el següent: es tracta d’àtoms o molècules que perden un o dos dels seus electrons, tornant-se inestables i que tracten de prendre un electró de qualsevol altra molècula del seu entorn proper. Si ho aconsegueixen, poden transformar-se en radicals lliures, els que al seu torn ataquen a altres molècules i així successivament. Som davant d’una reacció en cadena que porta a l’envelliment. D’altra banda, en la curta vida del radical lliure, certs elements que el componen s’oxiden i es converteixen en greixos oxidades, algunes de les quals es converteixen en elements químics tòxics que penetren en la cèl · lula i danyen el seu interior així com l’ADN.

Àcids grassos omega-3

Els àcids grassos essencials, com els omega-3 i els omega-6, són molt coneguts per la seva capacitat de protegir el cor, de disminuir la pressió sanguínia i reduir les possibilitats de coàguls en la sang. Fins i tot una petita quantitat de peix en la dieta en especial els més rics en omega-3, com el salmó aconsegueix una important reducció sobre el risc de patir càncer de còlon, de mama i de pròstata.

Coneguts també com EPA i DHA, els seus principals principis actius, ajuden a reduir els dolors i la inflamació en l’artritis reumatoide greu, milloren algunes afeccions de pell com la psoriasi i redueixen de forma notable la producció de compostos inflamatoris en l’organisme, a la una que contribueixen a mantenir una correcta funció cerebral.

L’EPA és un “anticongelant natural” que impedeix que els peixos es paralitzin a baixa temperatura. Com més fred és l’hàbitat del peix, més EPA té. Qualsevol peix que prenguis serà bo, però els que et proporcionaran més omega-3 són el salmó, el verat, l’arengada, la truita, el bonic del nord, tonyina, peix sabre, sardina, anxova i sábalo.

El peix conté DMAE (dimetilaminoetano), un efectiu antioxidant que estimula la funció nerviosa i la contracció i la tensió dels músculs sota la pell, de manera que contribueix a reduir la flacciditat dels teixits, al mateix temps que col · labora en la destrucció de elements tòxics i patògens, proporcionant un bon to cutani.

Les dosis d’aquests olis no han de ser altes en cas de tenir un fetge feble, a més ha de ser de fabricació recent, obtingut per pressió en fred i portar algun antioxidant natural com la vitamina E. Consulta a les etiquetes la quantitat de principi actiu (EPA o DHA) i compara quantitats i preus.

Els àcids grassos poliinsaturats derivats del peix, com per exemple del salmó, a diferència de l’oli embotellat, poden exercir un paper molt important per frenar el procés d’envelliment. També podem optar per l’oli de llavors de lli que ens proporcionarà els àcids grassos omega-3. Els peixos que es crien en llibertat (cada vegada més difícils de trobar, la majoria del salmó que es ven és de piscifactoria), tenen els nivells més alts d’àcids grassos omega-3.

Olis d’onagra i borratja

Els olis omega-6, que se’ls coneix també pel nom del GLA i que es troben entre altres fonts en l’oli de borratja i d’onagra tenen efectes positius en el descens dels nivells de colesterol i dels triglicèrids i en l’augment l’anomenat colesterol bo o HDL. Com suplement alimentari estan indicats per solucionar problemes relacionats amb les hormones femenines (estrògens, progesterona i prolactina), ja que regulen les regles, els dolors menstruals, la premenopausa, els quists de l’aparell reproductor, els quists de mama i la sequedat de les mucoses en la postmenopausa.

Així mateix s’empren en la degeneració de les parets de les neurones (esclerosi múltiple), en problemes de pell, en la sequedat de les mucoses i per prevenir o reduir reaccions al · lèrgiques.

Altres greixos que són essencials

Hem parlat negativament d’algunes greixos monoinsaturats sòlides com la mantega i el llard, però en canvi podem destacar el potent factor antiinflamatori d’un altre tipus de greixos monoinsaturats que es troben en les olives, l’oli d’oliva i fins a cert punt en els fruits secs i els alvocats. Concretament l’oli d’oliva ofereix nombrosos avantatges per a la salut. A més de vitamina E, té àcid oleic que és essencial per a la nostra estructura cel · lular, disminueix el colesterol LDL, el dolent, al mateix temps que augmenta el nivell de colesterol HDL, el bo. El que sí cal evitar és que es torni ranci, ja que produeix uns elements molt tòxics, fins i tot a nivells molt baixos.

Cal guardar-lo en un lloc fosc i fresc i no durant massa temps. El mateix passa amb els fruits secs, però en aquest cas hem de guardar a la nevera o al congelador per evitar que es tornin rancis.

La veritat és que cada dia apareixen nous estudis sobre les propietats curatives de l’oli d’oliva verge extra, entre altres, pot prevenir el càncer de còlon i s’ha demostrat que aquelles dones que prenen oli d’oliva més d’un cop al dia corren un risc un 25% menor de contraure càncer de mama.

S’han sistematitzat els avantatges de seguir una dieta rica en oli d’oliva verge extra: prevé l’osteoporosi, disminueix el risc de càncer de mama, és beneficiós per a la diabetis , augmenta la humitat de la pell, disminueix el colesterol dolent (LDL) i augmenta el bo, facilita l’absorció intestinal dels nutrients, contribueix a la funció normal de la vesícula biliar, evita el creixement dels tumors, disminueix el risc de patir càncer de pròstata i de patir càlculs biliars, disminueix la pressió sanguínia, redueix la secreció d’àcid gàstric a les úlceres, prevé els edemes, estimula la secreció del pàncrees i fomenta el desenvolupament ossi en els nens.

A més conté betacarotè i altres components anomenats polifenols que són poderosos antioxidants. Un dels polifenols, l’anomenat hidroxitirosol, que es troba gairebé exclusivament en l’oli d’oliva verge extra, és un gran protector antioxidant. Aquest es troba sobretot en els olis d’Espanya, probablement pel clima i les qualitats de la nostra terra. És recomanable prendre almenys una amanida diària de fulles verd fosc amanida amb oli d’oliva verge extra.

Els àcids “Trans”

Els olis procedents d’alguns vegetals, com el de càrtam, el de brisa de raïm i el de blat de moro, se solen processar afegint hidrogen per augmentar el període d’utilitat el que dóna pas als àcids transgrasos sòlids que resulten molt perjudicials, ja que entre altres efectes tornen rígides les membranes cel · lulars. Hem d’evitar margarines i aliments processats i acostumar-nos a llegir les etiquetes dels aliments per descobrir aquests greixos perilloses. Fins i tot, segons els més recents estudis del Departament de Nutrició de la Universitat de Harvard, de l’any 1999, la reducció en el consum de greixos parcialment hidrogenats seria molt més important per evitar les morts per accidents coronaris que la reducció de les tan temudes greixos saturats . Els greixos hidrogenats o parcialment hidrogenats són alguns dels aliments més inflamatoris, més perjudicials per al fetge i més negatius per al sistema cardiovascular. Acostuma’t a llegir les etiquetes i descobriràs, potser amb sorprengui, en que gran quantitat d’aliments es solapa.

Els greixos saturats

Els lípids saturats es troben en major proporció els greixos d’origen animal, carns vermelles, lactis i ous, i en alguns olis d’origen vegetal coco, palma i cacau, sent les mantegues i els formatges els aliments naturals més rics en greixos saturats. És en els greixos on els animals acumulen els tòxics que no poden eliminar, a més són de difícil digestió i en el seu metabolisme produeixen substàncies que acidifiquen la sang. Si s’abusa, això recàrrega el fetge, sobretot si l’hi té feble.

També és cert que en els últims temps els greixos saturats s’han desprestigiat en excés, quan podem ingerir de forma moderada en les seves parts més magres, de manera esporàdica. Amb aquestes campanyes en contra ens han incitat a abandonar el bon pernil serrà ja substituir per productes “succedanis” que les indústries ens ofereixen com “saludables” greixos de disseny, com les margarines, i que el nostre organisme en no ser capaç de reconèixer-les processa com tòxics.

No hi ha dubte que l’abús dels productes animals, sobretot els lactis, pot tenir importants conseqüències sobre la nostra salut, però no són els greixos les úniques culpables. Podem menjar greixos saturats en petites dosis sense per això emmalaltir.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://mundoasistencial.com/la-importancia-de-los-acidos-omega-aceites-y-grasas-en-nuestra-dieta/

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Aceites como el de oliva nos proporcionan la necesaria protección antiinflamatoria y antioxidante y se queman como combustible al estar presentes los ácidos grasos esenciales (omega-3 y omega-6) que tienen un efecto estabilizador sobre las células y evitan la descomposición en elementos químicos inflamatorios.

¿Cómo surgen los temidos radicales libres?

El proceso, dicho en forma breve, es el siguiente: se trata de átomos o moléculas que pierden uno o dos de sus electrones, volviéndose inestables y que tratan de tomar un electrón de cualquier otra molécula de su entorno cercano. Si lo consiguen, pueden transformarse en radicales libres, los que a su vez atacan a otras moléculas y así sucesivamente. Nos encontramos frente a una reacción en cadena que lleva al envejecimiento. Por otro lado, en la corta vida del radical libre, ciertos elementos que lo componen se oxidan y se convierten en grasas oxidadas, algunas de las cuales se convierten en elementos químicos tóxicos que penetran en la célula y dañan su interior así como el ADN.

Los ácidos grasos esenciales, como los omega-3 y los omega-6, son muy conocidos por su capacidad de proteger el corazón, de disminuir la presión sanguínea y reducir las posibilidades de coágulos en la sangre. Incluso una pequeña cantidad de pescado en la dieta en especial los más ricos en omega-3, como el salmón consigue una importante reducción sobre el riesgo de padecer cáncer de colon, de mama y de próstata.

Conocidos también como EPA y DHA, sus principales principios activos, ayudan a reducir los dolores y la inflamación en la artritis reumatoide grave, mejoran algunas afecciones de piel como la psoriasis y reducen de forma notable la producción de compuestos inflamatorios en el organismo, a la par que contribuyen a mantener una correcta función cerebral.

El EPA es un “anticongelante natural” que impide que los peces se paralicen a baja temperatura. Cuanto más frío es el hábitat del pez, más EPA tiene. Cualquier pescado que tomes será bueno, pero los que te proporcionarán más omega-3 son el salmón, la caballa, el arenque, la trucha, el bonito del norte, atún, pez sable, sardina, anchoa y sábalo.

El pescado contiene DMAE (dimetilaminoetano), un efectivo antioxidante que estimula la función nerviosa y la contracción y la tensión de los músculos bajo la piel, por lo que contribuye a reducir la flaccidez de los tejidos, a la par que colabora en la destrucción de elementos tóxicos y patógenos, proporcionándonos un buen tono cutáneo.

Las dosis de estos aceites no deben ser altas en caso de tener un hígado débil, además ha de ser de fabricación reciente, obtenido por presión en frío y llevar algún antioxidante natural como la vitamina E. Consulta en las etiquetas la cantidad de principio activo (EPA o DHA) y compara cantidades y precios.

Los ácidos grasos poliinsaturados derivados del pescado, como por ejemplo del salmón, a diferencia del aceite embotellado, pueden ejercer un papel muy importante para frenar el proceso de envejecimiento. También podemos optar por el aceite de semillas de lino que nos proporcionará los ácidos grasos omega-3. Los pescados que se crían en libertad (cada vez más difíciles de encontrar, la mayoría del salmón que se vende es de piscifactoría), poseen los niveles más altos de ácidos grasos omega-3.

Aceites de onagra y borraja

Los aceites omega-6, que se los conoce también por el nombre del GLA y que se encuentran entre otras fuentes en el aceite de borraja y de onagra tienen efectos positivos en el descenso de los niveles de colesterol y de los triglicéridos y en el aumento del llamado colesterol bueno o HDL. Como suplemento alimenticio están indicados para solucionar problemas relacionados con las hormonas femeninas (estrógenos, progesterona y prolactina), ya que regulan las reglas, los dolores menstruales, la premenopausia, los quistes del aparato reproductor, los quistes de mama y la sequedad de las mucosas en la postmenopausia.

Asimismo se emplean en la degeneración de las paredes de las neuronas (esclerosis múltiple); en problemas de piel, en la sequedad de las mucosas y para prevenir o reducir reacciones alérgicas.

Otras grasas que son esenciales

Hemos hablado negativamente de algunas grasas monoinsaturadas sólidas como la mantequilla y la manteca, pero en cambio podemos destacar el potente factor antiinflamatorio de otro tipo de grasas monoinsaturadas que se encuentran en las aceitunas, el aceite de oliva y hasta cierto punto en los frutos secos y los aguacates. Concretamente el aceite de oliva ofrece numerosas ventajas para la salud. Además de vitamina E, tiene ácido oleico que es esencial para nuestra estructura celular, disminuye el colesterol LDL, el malo, a la par que aumenta el nivel de colesterol HDL, el bueno. Lo que sí hay que evitar es que se vuelva rancio, ya que produce unos elementos muy tóxicos, incluso a niveles muy bajos.

Hay que guardarlo en un lugar oscuro y fresco y no durante demasiado tiempo. Lo mismo ocurre con los frutos secos, pero en este caso hemos de guardarlos en la nevera o en el congelador para evitar que se vuelvan rancios.

Lo cierto es que cada día aparecen nuevos estudios sobre las propiedades curativas del aceite de oliva virgen extra, entre otras, puede prevenir el cáncer de colon y se ha demostrado que aquellas mujeres que toman aceite de oliva más de una vez al día corren un riesgo un 25% menor de contraer cáncer de mama.

Se han sistematizado las ventajas de seguir una dieta rica en aceite de oliva virgen extra: previene la osteoporosis, disminuye el riesgo de cáncer de mama, es beneficioso para la diabetes, aumenta la humedad de la piel, disminuye el colesterol malo (LDL) y aumenta el bueno, facilita la absorción intestinal de los nutrientes, contribuye a la función normal de la vesícula biliar, evita el crecimiento de los tumores, disminuye el riesgo de padecer cáncer de próstata y de padecer cálculos biliares, disminuye la presión sanguínea, reduce la secreción de ácido gástrico en las úlceras, previene los edemas, estimula la secreción del páncreas y fomenta el desarrollo óseo en los niños.

Además encierra betacaroteno y otros componentes llamados polifenoles que son poderosos antioxidantes. Uno de los polifenoles, el llamado hidroxitirosol, que se encuentra casi exclusivamente en el aceite de oliva virgen extra, es un gran protector antioxidante. Este se encuentra sobre todo en los aceites de España, probablemente por el clima y las cualidades de nuestra tierra. Es recomendable tomar al menos una ensalada diaria de hojas verde oscura aliñada con aceite de oliva virgen extra.

Los ácidos “Trans”

Los aceites procedentes de algunos vegetales, como el de alazor, el de orujo de uva y el de maíz, se suelen procesar añadiéndoles hidrógeno para aumentar el período de utilidad lo que da paso a los ácidos transgrasos sólidos que resultan muy perjudiciales, ya que entre otros efectos vuelven rígidas las membranas celulares. Hemos de evitar margarinas y alimentos procesados y acostumbrarnos a leer las etiquetas de los alimentos para descubrir estas grasas peligrosas. Incluso, según los más recientes estudios del Departamento de Nutrición de la Universidad de Harvard, del año 1999, la reducción en el consumo de grasas parcialmente hidrogenadas sería mucho más importante para evitar las muertes por accidentes coronarios que la reducción de las tan temidas grasas saturadas. Las grasas hidrogenadas o parcialmente hidrogenadas son algunos de los alimentos más inflamatorios, más perjudiciales para el hígado y más negativos para el sistema cardiovascular. Acostúmbrate a leer las etiquetas y descubrirás, acaso con asombre, en que gran cantidad de alimentos se solapa.

Las grasas saturadas

Los lípidos saturados se encuentran en mayor proporción las grasas de origen animal, carnes rojas, lácteos y huevos, y en algunos aceites de origen vegetal coco, palma y cacao, siendo las mantequillas y los quesos los alimentos naturales más ricos en grasas saturadas. Es en las grasas donde los animales acumulan los tóxicos que no pueden eliminar, además son de difícil digestión y en su metabolismo producen sustancias que acidifican la sangre. Si se abusa, esto recarga el hígado, sobre todo si se lo tiene débil.

También es cierto que en los últimos tiempos las grasas saturadas se han desprestigiado en exceso, cuando podemos ingerirlas de forma moderada en sus partes más magras, de manera esporádica. Con estas campañas en contra nos han incitado a abandonar el buen jamón serrano y a sustituirlo por productos “sucedáneos” que las industrias nos ofrecen como “saludables” grasas de diseño, como las margarinas, y que nuestro organismo al no ser capaz de reconocerlas las procesa como tóxicos.

No cabe duda de que el abuso de los productos animales, sobre todo los lácteos, puede tener importantes consecuencias sobre nuestra salud, pero no son las grasas las únicas culpables. Podemos comer grasas saturadas en pequeñas dosis sin por ello enfermar.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://mundoasistencial.com/la-importancia-de-los-acidos-omega-aceites-y-grasas-en-nuestra-dieta/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content