En el marc de l’Agora II de Neuroexpertos de Novartis, celebrada a València, uns 150 metges especialistes en neurologia dels principals hospitals espanyols han destacat la importància de les noves tecnologies en l’àmbit de la salut traducció i recerca en l’esclerosi múltiple (EM). Experts assenyalen que amb l’arribada dels nous fàrmacs orals ha millorat substancialment la qualitat de vida del pacient i s’han reduït els efectes adversos.En el marco de la II Ágora de Neuroexpertos de Novartis, celebrado en Valencia, más de 150 médicos especialistas en Neurología de los principales hospitales españoles han destacado la importancia de las nuevas tecnologías en la investigación de la Esclerosis Múltiple (EM) y su traducción al ámbito asistencial. Los expertos destacan que con la llegada de los nuevos fármacos orales ha mejorado sustancialmente la calidad de vida del paciente y se han reducido los efectos adversos.
Mar Mendibe, clínica neurocientífic, catedràtic de la Universitat del País Basc i cap de la unitat d’esclerosi múltiple de les Creus de l’Hospital Universitari, diu que “en els últims 26 anys gràcies a la millora de la salut i a l’optimització de tècniques com la ressonància magnètica i altres proves complementàries, la recerca d’EM ha avançat molt més que a les anteriors 100 anys. I és lògic pensar que sobre la base de les noves tecnologies, diferents anàlisis de sang, la identificació de la biològica, genètica i immunològic marcadors diferents seqüències d’altres tècniques, com ara la tomografia de coherència òptica , ressonància magnètica i potencials evocats, podem millorar la recerca d’EM‘.
En aquest sentit, el Dr. “Mendibe declara que” avui en dia hi ha moltes línies d’investigació en EM, tots ells dirigit, sobretot, per millorar el diagnòstic i el pronòstic de la malaltia, buscant immunològiques i marcadors genètics que ens pot ajudar a detectar la malaltia des del principi i saber la seva possible evolució “. No obstant això, afegeix el Dr. Mendibe «segueix tenint molts desafiaments que enfronta la investigació i el tractament d’EM.» Desafortunadament en aquest moment no tenim eficaços medicaments per a tots els pacients amb EM, raó per què hem de promoure els assaigs clínics i recerca, ja que la investigació és el nostre futur “.
Responsable de Mentrestant, Rafael Arroyo, de la unitat d’esclerosi múltiple de l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid i director del Servei de Neurologia de la University Hospital Quiron de Madrid, va afegir que “progrés en els últims 20 anys han estat molt importants, no només per l’Epidemiologia de la malaltia, cada vegada – sabem molt millor, però també perquè ens han estat acostant les causes genètiquespathogenetic factors i alteracions de la immunitat. No obstant això, on hi ha hagut majoria progrés ha estat en el diagnòstic i tractament, com avui en dia tenim molts medicaments per al tractament de EM “.
Reptes de futur en l’enfocament de la Ma
Un dels temes discutits en la reunió es refereix als últims avanços i reptes de futur en l’aproximació a la EM, amb especial èmfasi en la millora del tractament, pel que fa a seguretat i eficàcia, ja que recentment han demostrat els resultats de l’estudi en primer lloc en la última avançada terapèutiques Gilenya ®. En aquest sentit, en paraules del Dr. Guillermo Izquierdo, cap de la UGC de neurologia, Neurocirurgia i neurofisiologia a l Hospital Universitari Verge de la Macarena de Sevilla, ‘Gilenya ® és un medicament molt segur en el curt i mitjà termini. A més de reduir l’agressió immune, pot actuar sobre els mecanismes que produeixen danys neurològics irreversibles i parada, almenys parcialment, els mecanismes de la neurodegeneració ‘. I afegeix que “a més a més, després de més de 50.000 pacients tractats amb Fingolimod durant uns quants anys, alguns d’ells més de nou, el risc d’aparició de nous efectes adversos és cada vegada menys.
Dr. Brook, que s’ha moderat una taula rodona en la que s’han presentat i analitzades tres diferents casos clínics, va afegir que “el repte del futur cal avançar gradualment cap a tractament individualitzat, personalitzat, pacients amb EM. I així, és necessari conèixer bé els pacients per triar els tractaments més i millors, incloent-hi les formes progressives per als que tenim no suficientment eficaços els tractaments. D’aquesta manera, en el futur, la majoria dels afectats serà controlat des del principi i millorar la seva qualitat de vida substancialment, ja que poden ser diagnosticats de forma precoç i portar una vida normal “.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE
Mar Mendibe, neuróloga clínica, profesora de la universidad de País Vasco y responsable de la Unidad de Esclerosis Múltiple del Hospital Universitario Cruces, afirma que ‘en los últimos 26 años gracias a la mejoría de la asistencia médica y a la optimización de técnicas como la resonancia magnética y otras pruebas complementarias, la investigación en la EM ha avanzado mucho más que en los 100 años anteriores. Y es lógico pensar que en base a las nuevas tecnologías, los distintos análisis de sangre, la identificación de marcadores biológicos, inmunológicos y genéticos, las distintas secuencias de resonancia magnética y otras técnicas como la Tomografía de Coherencia Óptica o los potenciales evocados, podamos mejorar la investigación de la EM’.
En este sentido, la Dra. Mendibe declara que ‘a día de hoy existen muchísimas líneas de investigación en EM, todas ellas dirigidas, sobre todo, a mejorar el diagnóstico y el pronóstico de la enfermedad, buscando marcadores inmunológicos y genéticos que nos ayuden a detectar precozmente la patología y conocer su posible evolución”. Sin embargo, añade la Dra. Mendibe “sigue habiendo muchos retos de cara a la investigación y el tratamiento de la EM. Desafortunadamente actualmente no tenemos fármacos eficaces para todos los pacientes con EM, motivo por el cual tenemos que impulsar los ensayos clínicos e investigar, ya que la investigación es nuestro futuro’.
Por su parte, Rafael Arroyo, jefe de la Unidad de Esclerosis Múltiple del Hospital Clínico San Carlos de Madrid y jefe de Servicio de Neurología del Hospital Universitario Quirón de Madrid, añade que ‘los avances en los últimos 20 años han sido muy importantes, no sólo por la epidemiologia de la enfermedad, que cada vez – conocemos mucho mejor, sino también porque hemos ido acercándonos a sus causas genéticas, a los factores etiopatogénicos y a las alteraciones de la inmunidad. Aun así, donde más se ha avanzado ha sido en el diagnóstico y el tratamiento, ya que a día de hoy disponemos de múltiples fármacos para poder tratar la EM’.
Retos de futuro en el abordaje de la EM
Otro de los temas analizados en la reunión hace referencia a los últimos avances y los retos de futuro en el abordaje de la EM, haciendo especial hincapié en la mejora de los tratamientos, en términos de seguridad y eficacia, tal y como han mostrado recientemente los resultados del estudio FIRST sobre la última novedad terapéutica Gilenya®. En este sentido, en palabras del Dr. Guillermo Izquierdo, jefe de la UGC de Neurología, Neurocirugía y Neurofisiología en el Hospital Universitario Virgen de la Macarena de Sevilla, ‘Gilenya® es un medicamento muy seguro a corto y medio plazo. Además de disminuir la agresividad inmunológica, puede actuar sobre mecanismos que producen daño neurológico irreversible y detener, al menos parcialmente, esos mecanismos de neurodegeneración’. Y añade que ‘además, tras más de 50.000 pacientes tratados con Fingolimod durante varios años, algunos de ellos más de nueve, el riesgo de aparición de nuevos efectos adversos es cada vez menor’.
El Dr. Arroyo, quien ha moderado una mesa redonda en la que se han presentado y analizado tres casos clínicos distintos, ha añadido que ‘el reto del futuro es dirigirse poco a poco hacia un tratamiento individualizado, personalizado, de los pacientes con EM. Y para ello, es necesario conocer bien a los pacientes para poder elegir cada vez mejor los tratamientos, incluidos esas formas progresivas para las que aún no tenemos tratamientos suficientemente eficaces. De esta forma, en un futuro, la mayoría de los afectados serán controlados desde un principio y mejoraran su calidad de vida sustancialmente, ya que podrán ser diagnosticados precozmente y llevar una vida normal’.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: