BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
Els Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona ( UB ) han distingit amb el guardó Antoni Caparrós al millor projecte de transfarencia de coneixement i teconologia als investigadors del Centre de Disseny i Optimització de Processos Materials (DIOPMA) de la UB per ajudar a reflotar l’ empresa catalana La Farga Lacambra de Vic (Barcelona) dedicada a la fabricació de coure i que va suspendre pagaments.BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
Los Premios del Consell Social y de la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona (UB) han distinguido con el galardón Antoni Caparrós al mejor proyecto de transfarencia de conocimiento y teconología a los investigadores del Centro de Diseño y Optimización de Procesos Materiales (Diopma) de la UB por ayudar a reflotar a la empresa catalana La Farga Lacambra de Vic (Barcelona) dedicada a la fabricación de cobre y que suspendió pagos.
Els premis, que es lliuraran a les 19 hores a la UB, reconeixen a quatre projectes que tenen en comú investigacions d’alta qualitat generades a partir de tesis doctorals de joves investigadors, propostes sorgides al voltant de la universitat i generades dins del mateix centre.
El president del Consell Social, Salvador Alemany, ha indicat que aquest premi representa “un exemple de la importància de la transferència de coneixements”, que evidencia la línia d’èxit que pot suposar la relació entre universitats, empreses i societat.
Els investigadors del DIOPMA han ajudat a través de la innovació que l’empresa, amb un centenar de treballadors, passés d’estar en Suspensió de pagaments el 1996, després de comprar una instal · lació de grans dimensions, a triplicar el nombre d’empleats i ha disparar les seves beneficiones anuals, segons ha explicat la investigadora del projecte Mercè Segarra, que comparteix amb Ferran Espiell, Josep Maria Chimenos i Ana Inés Fernández.
Això ho han aconseguit a partir del procés de reciclatge del coure amb la creació d’una tecnologia innovadora que permet aconseguir una puresa del 99,90% d’aquest material, fent competitiu respecte al coure estàndard i augmentant la seva capacitat de producció amb preus més baixos, mitjançant un model que ja utilitzen 30 plantes de tot el món.
Al fil de la transferència de coneixements, el Premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora ha recaigut sobre l’empresa biotecnològica Neurotec Pharma, fruit de les investigacions del Grup de Neruoquímica de la Facultat de Medicina de la UB, dedicat a desenvolupar nous productes terapèutics per a malalties del sistema nerviós com el alzeihmer, el parkinson o la escleriosis.
Neurotec Pharma, que és la segona empresa nacional que arriba a la fase clínica amb un projecte acadèmic, investiga sobre el reposicionament de fàrmacs, és a dir, les possibilitats que un fàrmac que s’utilitza per a altres malalties pugui també servir a les patologies nervioses, el que permet estalviar temps i inversió i permet entrar més ràpidament en les fases clíniques.
Precisament, aquesta empresa espera els resultats aquest 2013 del assaig clínic elaborat a més de 99 pacients en 18 hospitals d’Espanya i Alemanya per un tractament oral innovador per l’esclerosi múltiple sense efectes secundaris, pel qual ja s’han interessat algunes farmacèutiques.
TESIS DOCTORALS
L’investigador John Jairo Aponte ha obtingut amb un article sobre l’aplicació de tractaments preventius per a la malària a l’Àfrica el Premi Ramon Margalef al millor article derivat d’una tesi doctoral – publicada a ‘The Lancet’ -, que va ser “fonamental” perquè l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanés utilitzar un nou sistema de control de la malària que evitaria un 30% dels casos en nens menors d’un any.
El Premi José Manuel Blecua, que reconeix el millor article derivat d’una tesi doctoral i publicat en una revista en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials, ha estat per a ‘Iconografia picassiana entre 1905 i 1907’.
La pintora i historiadora de l’art Conxita Boncompte ha reivindicat el paper de la investigació en les humanitats com a motor de la societat: “Si deixem de fomentar el pensament artístic, ens convertirem en màquines”.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE
TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE
Los premios, que se entregarán a las 19 horas en la UB, reconocen a cuatro proyectos que tienen en común investigaciones de alta calidad generadas a partir de tesis doctorales de jóvenes investigadores, propuestas surgidas alrededor de la universidad y generadas dentro del mismo centro.
El presidente del Consejo Social, Salvador Alemany, ha indicado que este premio representa “un ejemplo de la importancia de la transferencia de conocimientos”, que evidencia la línea de éxito que puede suponer la relación entre universidades, empresas y sociedad.
Los investigadores del Diopma han ayudado a través de la innovación a que la empresa, con un centenar de trabajadores, pasara de estar en supensión de pagos en 1996, tras comprar una instalación de grandes dimensiones, a triplicar el número de empleados y ha disparar sus beneficiones anuales, según ha explicado la investigadora del proyecto Mercè Segarra, que comparte con Ferran Espiell, Josep Maria Chimenos y Ana Inés Fernández.
Ello lo han logrado a partir del proceso de reciclaje del cobre con la creación de una tecnología innovadora que permite conseguir una pureza del 99,90% de este material, haciéndolo competitivo respecto al cobre estándar y aumentando su capacidad de producción con precios más bajos, mediante un modelo que ya utilizan 30 plantas de todo el mundo.
Al hilo de la transferencia de conocimientos, el Premio Senén Vilaró a la mejor empresa innovadora ha recaído sobre la empresa biotecnológica Neurotec Pharma, fruto de las investigaciones del Grupo de Neruoquímica de la Facultad de Medicina de la UB, dedicado a desarrollar nuevos productos terapéuticos para enfermedades del sistema nervioso como el alzeihmer, el parkinson o la escleriosis.
Neurotec Pharma, que es la segunda empresa nacional que llega a la fase clínica con un proyecto académico, investiga sobre el reposicionamiento de fármacos, es decir, las posibilidades de que un fármaco que se utiliza para otras enfermedades pueda también servir en las patologías nerviosas, lo que permite ahorrar tiempo e inversión y permite entrar más rápidamente en las fases clínicas.
Precisamente, esta empresa espera los resultados este 2013 del ensayo clínico elaborado a más de 99 pacientes en 18 hospitales de España y Alemania para un tratamiento oral innovador para la esclerosis múltiple sin efectos secundarios, por el que ya se han interesado algunas farmacéuticas.
TESIS DOCTORALES
El investigador John Jairo Aponte ha obtenido con un artículo sobre la aplicación de tratamientos preventivos para la malaria en África el Premio Ramon Margalef al mejor artículo derivado de una tesis doctoral –publicada en ‘The Lancet’–, que fue “fundamental” para que la Organización Mundial de la Salud (OMS) recomendara usar un nuevo sistema de control de la malaria que evitaría un 30% de los casos en los niños menores de un año.
El Premio José Manuel Blecua, que reconoce al mejor artículo derivado de una tesis doctoral y publicado en una revista en el ámbito de las humanidades y las ciencias sociales, ha sido para ‘Iconografía picassiana entre 1905 y 1907’.
La pintora e historiadora del arte Conxita Boncompte ha reivindicado el papel de la investigación en las humanidades como motor de la sociedad: “Si dejamos de fomentar el pensamiento artístico, nos convertiremos en máquinas”.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: