Canvis d’humor, desconeixement de si mateix, problemes de memòria van ser els símptomes que va patir el músic abans del diagnòstic.

Cambios de humor, desconocimiento de sí mismo, problemas de memoria fueron los síntomas que padeció el músico antes del diagnóstico.

José Cruz, músic i líder del grup mexicà de blues Real de Catorze, va començar a sentir estrany, “com si no fos jo”, i va recordar que, a poc a poc, va ser sent víctima d’inexplicables i radicals canvis d’humor, mostrant “deprimit i després irritable, molt irritable “, tot això, cinc anys abans de ser diagnosticat amb esclerosi múltiple.

“L’any 2000 vaig tenir un esdeveniment important, a més d’una trombosi, perquè pateixo d’un problema amb la regulació de la coagulació, i va ser fins 2005 que em diagnostiquen a l’Institut Nacional de Ciències Mèdiques i Nutrició ‘Salvador Zubirán'”, explica Josep.

 Tot i que Josep se sentia malament i no reconeixia els símptomes com una cosa prèvia, va trigar cinc anys a tenir un diagnòstic precís, tot i haver acudit amb alguns neuròlegs “per la necessitat de sentir-me bé i esbrinar què tenia”.

 Tanmateix, aquesta tardança l’atribueix a la mateixa passió que sentia per la música, “perquè estava molt entregat al grup, a Real de Catorze, en gravacions i gires, i realment no atenia aquests senyals, perquè em sentia estrany, vaig perdre la memòria , vaig oblidar les lletres, vaig fer servir un faristol per llegir-les, després van començar problemes dins del grup i jo no sabia què estava passant “, relata.

 Neuropaties, erupcions a la pell, “com verdugones”, van ser alguns dels efectes que la malaltia va generar en l’organisme de José, qui amb veu lenta que semblaria denotar molta paciència, i contrari a les sobtades traïcions de la seva memòria, recorda que el pitjor esdeveniment va ocórrer “el 28 de novembre de 2005, va ser quan vaig tenir el brot més fort, que em va portar a l’hospital”.

 Van ser quatre setmanes les que va viure José Cruz entre la consciència i la inconsciència, “sense memòria, el que va afectar el meu nivell cognitiu, la malaltia va progressar, perquè va avançant a poc a poc, i jo ja estic a la fase secundària progressiva. Llavors el que procura la Xarxa de Suport és donar-me qualitat de vida, perquè pugui seguir treballant, tocant, component cançons al meu capacitat, amb la meva cadira de rodes i el meu tanc d’oxigen “, ha assenyalat.

 La Xarxa de Suport a José Cruz va néixer el 2006, després que la resta dels músics de Real de Catorze i els representants “es van negar a recolzar, ia la Xarxa es van sumar la meva família, els fans del grup i la comunitat artística”, va explicar .

 Tinc una necessitat de treballar, perquè tinc una filla, molts em diuen que quin valor tinc, però no és valor, és necessitat, tinc per qui treballar, tinc la meva parella, i això em dóna molt ànim de seguir, com dic al meu cançó: ‘El guerrer arriba lluny encara que sigui amb bastó’ “, va referir José Cruz, qui en algun moment fos considerat el músic de blues més representatiu de Mèxic.

 Amb la malaltia progressant en el seu cos des del 2000, i malgrat els problemes de salut derivats, José Cruz ha gravat dos discos, un d’ells dedicat a la cantant mexicana Rita Guerrero, que va morir de càncer, i ha realitzat recitals que són ben acollits per aquest públic que li professa fidelitat al músic.

Discriminació i sensibilització

Tanmateix, José Cruz va ser víctima de discriminació per part dels seus ex músics i ex representants, els quals, fins i tot, van interposar una demanda en contra exigint salaris caiguts, seguretat social, etc.

 “Minimitzaven la meva malaltia, la posaven en dubte i es queixaven de mi. Van publicar cartes fent referència a això, així que, finalment, vaig aixecar una querella en Conapred, i aquesta els va citar i va comminar a abandonar la demanda, perquè no tenia fonament, ja que prenguessin cursos de sensibilitat, imagina’t quina vergonya “, assenyala.

 Malgrat els estralls de la malaltia, hi havia qui dubtava de l’estat de salut de Josep.

 “No reconeixia qui era jo, imagina’t, molt menys si sabia tocar la guitarra o l’harmònica, i la meva família em posava el vídeo del grup, ‘De cert blau’, perquè em reconegués jo mateix, i jo deia ‘jo sóc aquest? ‘, i va passar el temps fins que va tornar la memòria i vaig començar a acostar-me a la guitarra “, explica José qui, tot i la rigidesa que teniu a les extremitats no para de moure les mans amb suavitat per accentuar les seves paraules.

 Sense resignació

D’altra banda, Josep explica que no s’ha resignat, “perquè això és el que em va tocar viure (…) però l’esperança mor a l’últim”.

 “La malaltia no m’impedeix res, és una fortalesa que sorgeix del meu interior, és difícil que em doblegui, i jo vaig seguir en això. Tinc ja dos discos gravats, i aquí estem amb tot i els medicaments i les teràpies. Una tanatóloga ve cada setmana per acompanyar la meva dol, perquè és un duel de cada dia, i li dóna teràpia a la meva filla … Això m’ajuda a entendre la malaltia “, assevera.

 A casa, la seva habitació, entre revistes de política, llibres de meditació, una tableta electrònica per mitjà de la qual es manté en contacte amb xarxes socials, on mostra la seva preocupació sociopolítica, José somriu.

 A fora, en altres habitacions, es reparteixen els instruments de Real de Catorze, parts d’una bateria, amplificadors encatifats, cables enrotllats com colobres en letargia, a les parets es pot veure, per mitjà de pòsters, part de la carrera d’aquest músic imaginatiu que avui té una altra lluita, a més de la diària que és ajuntar notes musicals per donar-los coherència.

 Però José Somriu, parla de política i futbol, ​​​​es dóna temps per recordar vells temps, i conclou amb un missatge dirigit “a la gent que pateix malalties: recordin que l’espiritualitat, l’esperança, estan contingudes en nosaltres mateixos, són un patrimoni humà , no ho deixin anar … No s’allunyin de la seva espiritualitat “, va concloure somrient, sempre somrient.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.sumedico.com/nota13763.html

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

José Cruz, músico y líder del grupo mexicano de blues Real de Catorce, comenzó a sentirse extraño, “como si no fuera yo”, y recordó que, poco a poco, fue siendo víctima de inexplicables y radicales cambios de humor, mostrándose “deprimido y después irritable, muy irritable”, todo esto, cinco años antes de ser diagnosticado con esclerosis múltiple.

“En el año 2000 tuve un evento importante, además de una trombosis, porque padezco de un problema con la regulación de la coagulación, y fue hasta 2005 que me diagnostican en el Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición ‘Salvador Zubirán’”, cuenta José.

 Aun cuando José se sentía mal y no reconocía los síntomas como algo previo, tardó cinco años en tener un diagnóstico preciso, a pesar de haber acudido con algunos neurólogos “por la necesidad de sentirme bien y averiguar qué tenía”.

 No obstante, esa tardanza la atribuye a la misma pasión que sentía por la música, “porque estaba muy entregado al grupo, a Real de Catorce, en grabaciones y giras, y realmente no atendía estas señales, porque me sentía raro, perdí la memoria, olvidé las letras, tuve que usar un atril para leerlas, luego comenzaron problemas dentro del grupo y yo no sabía qué estaba pasando”, relata.

 Neuropatías, erupciones en la piel, “como verdugones”, fueron algunos de los efectos que la enfermedad generó en el organismo de José, quien con voz lenta que parecería denotar mucha paciencia, y contrario a las repentinas traiciones de su memoria, recuerda que el peor evento ocurrió “el 28 de noviembre de 2005, fue cuando tuve el brote más fuerte, que me llevó al hospital”.

 Fueron cuatro semanas las que vivió José Cruz entre la consciencia y la inconsciencia, “sin memoria, lo que afectó mi nivel cognitivo, la enfermedad progresó, porque va avanzando poco a poco, y yo ya estoy en la fase secundaria progresiva. Entonces lo que procura la Red de Apoyo es darme calidad de vida, para que pueda seguir trabajando, tocando, componiendo canciones a mi capacidad, con mi silla de ruedas y mi tanque de oxígeno”, señaló.

 La Red de Apoyo a José Cruz nació en 2006, después que el resto de los músicos de Real de Catorce y los representantes “se negaron a apoyarme, y a la Red se sumaron mi familia, los fans del grupo y la comunidad artística”, explicó.

 “Tengo una necesidad de trabajar, porque tengo una hija, muchos me dicen que qué valor tengo, pero no es valor, es necesidad, tengo por quién trabajar, tengo mi pareja, y eso me da mucho ánimo de seguir, como digo en mi canción: ‘El guerrero llega lejos aunque sea con bastón’”, refirió José Cruz, quien en algún momento fuese considerado el músico de blues más representativo de México.

 Con la enfermedad progresando en su cuerpo desde el año 2000, y a pesar de los problemas de salud derivados, José Cruz ha grabado dos discos, uno de ellos dedicado a la cantante mexicana Rita Guerrero, que falleció de cáncer, y ha realizado recitales que son bien acogidos por ese público que le profesa fidelidad al músico.

 Discriminación y sensibilización

No obstante, José Cruz fue víctima de discriminación por parte de sus ex músicos y ex representantes, los cuales, inclusive, interpusieron una demanda en su contra exigiendo salarios caídos, seguridad social, etcétera.

 “Minimizaban mi enfermedad, la ponían en duda y se quejaban de mí. Publicaron cartas haciendo referencia a ello, así que, finalmente, levanté una querella en la Conapred, y ésta los citó y conminó a abandonar la demanda, porque no tenía fundamento, y a que tomaran cursos de sensibilidad, imagínate qué vergüenza”, señala.

 A pesar de los estragos de la enfermedad, había quien dudaba del estado de salud de José.

 “No reconocía quién era yo, imagínate, mucho menos si sabía tocar la guitarra o la armónica, y mi familia me ponía el video del grupo, ‘De cierto azul’, para que me reconociera yo mismo, y yo decía ‘¿yo soy ese?’; y pasó el tiempo hasta que regresó la memoria y empecé a acercarme a la guitarra”, cuenta José quien, a pesar de la rigidez que tiene en sus extremidades no para de mover las manos con suavidad para acentuar sus palabras.

 Sin resignación

Por otro lado, José explica que no se ha resignado, “porque esto es lo que me tocó vivir (…) pero la esperanza muere al último”.

 “La enfermedad no me impide nada, es una fortaleza que surge de mi interior, es difícil que me doblegue, y yo seguí en esto. Tengo ya dos discos grabados, y ahí estamos con todo y los medicamentos y las terapias. Una tanatóloga viene cada semana para acompañar mi duelo, porque es un duelo de todos los días, y le da terapia a mi hija… Esto me ayuda a entender la enfermedad”, asevera.

 En su casa, su habitación, entre revistas de política, libros de meditación, una tableta electrónica por medio de la cual se mantiene en contacto con redes sociales, en donde muestra su preocupación sociopolítica, José sonríe.

Afuera, en otras habitaciones, se reparten los instrumentos de Real de Catorce, partes de una batería, amplificadores alfombrados, cables enrollados como culebras en letargo, en las paredes puede verse, por medio de pósters, parte de la carrera de este músico imaginativo que hoy tiene otra lucha, además de la diaria que es juntar notas musicales para darles coherencia.

 Pero José Sonríe, habla de política y fútbol, se da tiempo para recordar viejos tiempos, y concluye con un mensaje dirigido “a la gente que padece enfermedades: recuerden que la espiritualidad, la esperanza, están contenidas en nosotros mismos, son un patrimonio humano, no lo suelten… No se alejen de su espiritualidad”, concluyó sonriendo, siempre sonriendo.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.sumedico.com/nota13763.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut