Per construir una “societat integradora”Para construir una “sociedad integradora”

El Parlament Europeu va aprovar aquest dijous un informe sobre l’aplicació a la Unió Europea de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, en què demana un major compromís polític i social amb aquest col·lectiu.
Es tracta d’una iniciativa en què l’eurodiputada del PP Rosa Estaràs, vicepresidenta de l’Intergrup de Discapacitat, porta treballant en els últims mesos, perquè l’Eurocambra “enviï un missatge rotund a la Comissió i als Estats membres per tal que compleixi aquest compromís internacional i es treballi amb més afany a Europa per defensar els drets d’aquests ciutadans “, segons ha informat la delegació espanyola del PP en un comunicat.

Rosa Estaràs va defensar que es tingui en compte aquesta proposta dels eurodiputats, que “obre la via cap al ple gaudi dels drets humans per part de totes les persones amb discapacitat i les seves famílies en una societat integradora”.

Estaràs va assenyalar que l’informe “es basa en la idea que la plena integració de les persones amb discapacitat no és només un dret i un avantatge merescuda per als interessats, sinó també un actiu per a tota la societat, ja que aquesta es pot beneficiar del valor i les diverses competències que aporten “.

Rosa Estaràs ha estat la ponent de les comissions de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere i de Peticions en l’elaboració de les seves respectives opinions, que han estat recollides en l’informe final, i ha participat també en l’opinió de la Comissió d’Afers Jurídics, des de les que ha defensat l’obligació de la UE de realitzar canvis en les seves lleis i en les seves accions, com ha demanat l’ONU, per complir amb la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

A més, també va reclamar, com es recull en l’informe, que Europa abandoni ja el bloqueig de la nova directiva contra la discriminació i el Tractat de Marràqueix.

L’informe sobre l’aplicació de la Convenció de les Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat “representa un abans i un després en matèria de reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat”, va remarcar l’eurodiputada del PP, que considera molt positiu que per primera vegada la UE s’hagi sotmès a una evolució d’una organització internacional per veure si es complia el signat en la convenció.

“Amb les seves llums i ombres, la veritat és que la UE no va sortir especialment ben parada d’aquesta avaluació, doncs van ser detectades nombroses deficiències que, bé per la pròpia complexitat de la UE, bé per manca de voluntat de les seves institucions, segueixen constituint evidents contradiccions amb les disposicions de la Convenció de les Persones amb Discapacitat “, ha destacat l’eurodiputada del PP.

ADAPTACIÓ GRADUAL

L’informe marca un full de ruta per respondre a les observacions posades de manifest per l’ONU amb l’objectiu de “anar a poc a poc adaptant-nos a les exigències de la convenció perquè les persones amb discapacitat comptin amb els mateixos drets que la resta de ciutadans . ni més ni menys “. En aquest sentit, Estaràs ha recordat també que la convenció “no pretén atorgar una sèrie de drets addicionals a les persones amb discapacitat, sinó tan sols que puguin gaudir dels mateixos drets que la resta de persones”.

Per realitzar aquest informe, el Parlament Europeu ha comptat amb l’ajuda de les organitzacions que representen a les persones amb discapacitat, “la qual cosa és un encert ja que, gràcies a això, l’informe s’adapta plenament a les necessitats que aquestes persones demanen” .

L’informe se centra de manera prioritària en aquelles recomanacions que s’emmarquen dins de la competència de la Unió i que comporten, per tant, dificultats d’aplicació a nivell nacional, prestant especial atenció a les pròpies institucions de la UE que, es pressuposa, han de ser un model en l’aplicació de la Convenció.

Rosa Estaràs considera que és especialment rellevant que els esforços de la UE es centrin en adaptar el seu marc jurídic als requisits de la convenció, realitzant una revisió exhaustiva de la seva legislació per garantir la plena harmonització pel que fa a les disposicions de l’ONU, fixant objectius clars i calendaris per a les reformes, i determinant quins són els agents responsables.

També ha reclamat que s’apliqui sense demora que disposa la Convenció, revisant la legislació en consonància i garantint la seva correcta aplicació.

“La UE ha de ser un líder en matèria de respecte i promoció dels drets humans”, ha recordat l’eurodiputada popular, que ha insistit que és d’extraordinària importància que es desbloquegi immediatament la directiva de la UE contra la discriminació, que no ha registrat cap avanç en el Consell des de 2008.

El Parlamento Europeo aprobó este jueves un informe sobre la aplicación en la Unión Europea de la Convención de la ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad, en el que pide un mayor compromiso político y social con este colectivo.
Se trata de una iniciativa en la que la eurodiputada del PP Rosa Estaràs, vicepresidenta del Intergrupo de Discapacidad, lleva trabajando en los últimos meses, para que la Eurocámara “mande un mensaje rotundo a la Comisión y a los Estados miembros con el fin de que se cumpla este compromiso internacional y se trabaje con más ahínco en Europa para defender los derechos de estos ciudadanos”, según informó la delegación española del PP en un comunicado.

Rosa Estaràs defendió que se tenga en cuenta esta propuesta de los eurodiputados, que “abre la vía hacia el pleno disfrute de los derechos humanos por parte de todas las personas con discapacidad y sus familias en una sociedad integradora”.

Estaràs señaló que el informe “se asienta sobre la idea de que la plena integración de las personas con discapacidad no es sólo un derecho y una ventaja merecida para los interesados, sino también un activo para toda la sociedad, ya que ésta se puede beneficiar del valor y las diversas competencias que aportan”.

Rosa Estaràs ha sido la ponente de las comisiones de Derechos de la Mujer e Igualdad de Género y de Peticiones en la elaboración de sus respectivas opiniones, que han sido recogidas en el informe final, y ha participado también en la opinión de la Comisión de Asuntos Jurídicos, desde las que ha defendido la obligación de la UE de realizar cambios en sus leyes y en sus acciones, como ha pedido la ONU, para cumplir con la Convención de los Derechos de las Personas con Discapacidad.

Además, también reclamó, como se recoge en el informe, que Europa abandone ya el bloqueo de la nueva directiva contra la discriminación y el Tratado de Marrakech.

El informe sobre la aplicación de la Convención de las Naciones Unidas de los Derechos de las Personas con Discapacidad “representa un antes y un después en materia de reconocimiento de los derechos de las personas con discapacidad”, remarcó la eurodiputada del PP, que considera muy positivo que por primera vez la UE se haya sometido a una evolución de una organización internacional para ver si se cumplía lo firmado en la convención.

“Con sus luces y sombras, lo cierto es que la UE no salió especialmente bien parada de esa evaluación, pues fueron detectadas numerosas deficiencias que, bien por la propia complejidad de la UE, bien por falta de voluntad de sus instituciones, siguen constituyendo evidentes contradicciones con las disposiciones de la Convención de las Personas con Discapacidad”, ha destacado la eurodiputada del PP.

ADAPTACIÓN PAULATINA

El informe marca una hoja de ruta para responder a las observaciones puestas de manifiesto por la ONU con el objetivo de “ir poco a poco adaptándonos a las exigencias de la convención para que las personas con discapacidad cuenten con los mismos derechos que el resto de ciudadanos. Ni más ni menos”. En este sentido, Estaràs ha recordado también que la convención “no pretende otorgar una serie de derechos adicionales a las personas con discapacidad, sino tan sólo que puedan gozar de los mismos derechos que el resto de personas”.

Para realizar este informe, el Parlamento Europeo ha contado con la ayuda de las organizaciones que representan a las personas con discapacidad, “lo cual es un acierto dado que, gracias a ello, el informe se adapta plenamente a las necesidades que estas personas demandan”.

El informe se centra de forma prioritaria en aquellas recomendaciones que se enmarcan dentro de la competencia de la Unión y que entrañan, por tanto, dificultades de aplicación a nivel nacional, prestando especial atención a las propias instituciones de la UE que, se presupone, deben ser un modelo en la aplicación de la Convención.

Rosa Estaràs considera que es especialmente relevante que los esfuerzos de la UE se centren en adaptar su marco jurídico a los requisitos de la convención, realizando una revisión exhaustiva de su legislación para garantizar la plena armonización con respecto a las disposiciones de la ONU, fijando objetivos claros y calendarios para las reformas, y determinando cuáles son los agentes responsables.

También ha reclamado que se aplique sin demora lo dispuesto en la Convención, revisando la legislación en consonancia y garantizando su correcta aplicación.

“La UE debe ser un líder en materia de respeto y promoción de los derechos humanos”, ha recordado la eurodiputada popular, que ha insistido en que es de extraordinaria importancia que se desbloquee inmediatamente la directiva de la UE contra la discriminación, que no ha registrado ningún avance en el Consejo desde 2008.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.solidaridaddigital.es/Noticias/Europa/Paginas/DetalleNoticia.aspx?SDid=22701

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.solidaridaddigital.es/Noticias/Europa/Paginas/DetalleNoticia.aspx?SDid=22701

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut