L’argentí Jorge Oksenberg (Avellaneda, 1954) és un expert en esclerosi múltiple. La seva última visita a Madrid va ser per participar en unes jornades organitzades per Nature i la Fundació Ramón Areces sobre malalties autoinmunes. Aquest grup de patologies és de les més desconegudes. Tant que fins i tot hi ha dubtes d’incloure l’esclerosi múltiple. “No es pot dir que el sigui al 100%, però si que hi ha evidències que així succeeix, encara que hi hagi un virus que la provoqui. Perquè el que no sabem és la causa. Tenim més clar l’efecte: una greu discapacitat crònica del sistema nerviós central”, diu el metge.   El argentino Jorge Oksenberg (Avellaneda, 1954) es un experto en esclerosis múltiple. Su última visita a Madrid fue para participar en unas jornadas organizadas por Nature y la Fundación Ramón Areces sobre enfermedades autoinmunes. Este grupo de patologías es de las más desconocidas. Tanto que incluso hay dudas de incluir la esclerosis múltiple. “No se puede decir que lo sea al 100%, pero sí que hay evidencias de que así sucede, aunque haya un virus que la provoque. Porque lo que no sabemos es la causa. Tenemos más claro el efecto: una grave discapacidad crónica del sistema nervioso central”, dice el médico.

  L’última teoria la relacionava amb un virus, el d’Epstein-Barr, però aquelles dades sembla que s’han desinflat. Oksenberg, no obstant això, no es mostra taxatiu en descartar-ho. “Hi ha una enorme quantitat de dades epidemiológicos i evidències de laboratori que ho relacionen”, diu.
Les malalties autoinmunes han guanyat rellevància en els últims anys. El lupus, l’artritis reumatoide, la síndrome fosfolipídico o, fins i tot, la colitis ulcerosa semblen relacionades. L’única cosa que sembla clar és que hi ha una predisposició genètica, però encara no s’ha descobert una relació unívoca “que permeti fer una prova per al diagnòstic precoç”, diu el neuròleg.
“Però l’entorn també influeix. Per exemple, hi ha un estudi magnífic d’un argentí, Jorge Corrale, que demostra que algunes malalties parasitarias tenen un efecte protector. Es produeix una neuromodulación perquè la resposta immune és diferent”. La idea recorda a aquesta hipòtesi que els nens que viuen en entorns extremadament nets després contreuen més infeccions. “Sí, aquesta hipòtesi encara està entre nosaltres”, afirma Oksenberg, no massa convençut.
Però a l’investigador, en aquest moment, li preocupa menys conèixer la causa de la malaltia que desenvolupar tractaments. “El que és clar és que l’esclerosi múltiple és multifactorial. Sabem molt dels gens implicats i podem l’herència genètica explica el 50% de la malaltia. Aquesta té dues fases. Una inflamatoria, primer, i una neurodegenerativa, després. La inflamatoria suposa el 80% dels casos, però per a aquesta etapa hi ha una fantàstica línia de productes”. Molt pitjor està la segona fase, “perquè encara no sabem com reparar el cervell”, diu.
La situació pot millorar. La major popularitat i coneixement d’aquest tipus de dolències “ajuda”. Encara que Oksenberg no descarta que aquesta fama no sigui intencionada. “Fins fa poc no hi havia tractament, i per això l’esclerosi no sortia de l’armari. Ara hi ha una gran esperança de nous productes, i això activa al lobby dels laboratoris. Cal tenir en compte que els antiinflamatorios poden ser molt cars i molt rendibles. A més, la malaltia té un desenvolupament molt llarg, i això és molt interessant per als laboratoris”, diu.
No tot són motius tan interessats. “A més, aquesta malaltia té un elevadíssim cost social perquè és devastadora; és una gran causa de discapacitat”, diu el metge. “Abans la percepció era que no era tan dolenta, però ho és. I molt.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/06/11/actualidad/1339421039_264720.html

 

 

 

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

La última teoría la relacionaba con un virus, el de Epstein-Barr, pero aquellos datos parece que se han desinflado. Oksenberg, sin embargo, no se muestra tajante al descartarlo. “Hay una enorme cantidad de datos epidemiológicos y evidencias de laboratorio que lo relacionan”, dice.

Las enfermedades autoinmunes han ganado relevancia en los últimos años. El lupus, la artritis reumatoide, el síndrome fosfolipídico o, incluso, la colitis ulcerosa parecen relacionadas. Lo único que parece claro es que hay una predisposición genética, pero todavía no se ha descubierto una relación unívoca “que permita hacer una prueba para el diagnóstico precoz”, dice el neurólogo.

 “Pero el entorno también influye. Por ejemplo, hay un estudio magnífico de un argentino, Jorge Corrale, que demuestra que algunas enfermedades parasitarias tienen un efecto protector. Se produce una neuromodulación porque la respuesta inmune es diferente”. La idea recuerda a esa hipótesis de que los niños que viven en entornos extremadamente limpios luego contraen más infecciones. “Sí, esa hipótesis todavía está entre nosotros”, afirma Oksenberg, no demasiado convencido.

Pero al investigador, en este momento, le preocupa menos conocer la causa de la enfermedad que desarrollar tratamientos. “Lo que está claro es que la esclerosis múltiple es multifactorial. Sabemos mucho de los genes implicados y podemos la herencia genética explica el 50% de la enfermedad. Esta tiene dos fases. Una inflamatoria, primero, y una neurodegenerativa, después. La inflamatoria supone el 80% de los casos, pero para esa etapa hay una fantástica línea de productos”. Mucho peor está la segunda fase, “porque todavía no sabemos cómo reparar el cerebro”, dice.

La situación puede mejorar. La mayor popularidad y conocimiento de este tipo de dolencias “ayuda”. Aunque Oksenberg no descarta que esta fama no sea intencionada. “Hasta hace poco no había tratamiento, y por eso la esclerosis no salía del armario. Ahora hay una gran esperanza de nuevos productos, y eso activa al lobby de los laboratorios. Hay que tener en cuenta que los antiinflamatorios pueden ser muy caros y muy rentables. Además, la enfermedad tiene un desarrollo muy largo, y eso es muy interesante para los laboratorios”, dice.

No todo son motivos tan interesados. “Además, esta enfermedad tiene un elevadísimo coste social porque es devastadora; es una gran causa de discapacidad”, dice el médico. “Antes la percepción era de que no era tan mala, pero lo es. Y mucho.

 INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/06/11/actualidad/1339421039_264720.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut