Els avançaments tecnològics des de l’enraizamiento de l’agricultura fins a la mecanització de la vida ens han portat a cotes de progrés cada vegada més altes i més ràpides… Un ritme que a l’evolució del nostre cos li costa molt seguir Los adelantos tecnológicos ¿desde el enraizamiento de la agricultura hasta la mecanización de la vida¿ nos han llevado a cotas de progreso cada vez más altas y más rápidas… Un ritmo que a la evolución de nuestro cuerpo le cuesta mucho seguir.
La major part dels habitants de països desenvolupats vivim en grans ciutats, amb una gran densitat de població, entre multitud de persones desconegudes, depenents para gairebé qualsevol activitat d’una tecnologia que ens fa la vida més fàcil, ens desplacem còmodament en vehicles que ens eviten qualsevol esforç físic i els nostres menjars són abundants. No obstant això, presentem un excés de sucres refinats, sal i grasses i estem totalment desconnectats del mitjà natural en el qual evolucionem.

Estem tan habituats a aquesta vida que, a la majoria de nosaltres, no se’ns ocorre qüestionar-la i pensem que la nostra forma de viure és la correcta i hauria de ser un model que seguir per qualsevol societat que aspiri a cridar-se avançada.

Els nostres orígens Durant gairebé tres milions d’anys els nostres avantpassats van viure com a caçadors-recol·lectors i va anar a aquest tipus de vida a la qual els seus gens, la seva fisiologia i la seva psicologia es van ser adaptant lentament. Malgrat això, en l’evolució biològica, l’adaptació mai arriba a ser perfecta. El disseny del nostre cos i cervell és més aviat subóptimo o imperfecte: la seva finalitat no és la d’obtenir la perfecció, sinó les millors solucions que permetin la supervivència a curt termini per incrementar així les possibilitats de reproducció. Solucions que fins i tot suposin un minvament de la salut a llarg termini.

L’evolució no pot desenvolupar trets i característiques nous, sinó que crea les noves adaptacions a partir d’estructures ja preexistents, la qual cosa limita les possibilitats d’adaptar-se. A més, qualsevol que sigui el mitjà que visquin, els organismes vius tenen també que enfrontar-se a microorganismes i paràsits que es reprodueixen a gran velocitat, per la qual cosa l’organisme no pot desenvolupar les adaptacions òptimes per combatre’ls. Així i tot, és més probable que qualsevol ésser viu estigui millor adaptat a un mitjà similar a aquell en el qual els seus avantpassats van evolucionar que a un mitjà totalment nou. I l’ésser humà, gràcies a la seva imaginació, ha anat modificant el seu entorn cada vegada amb major rapidesa.

L’agricultura es va iniciar fa uns 10.000 anys i les primeres ciutats, que actualment ens semblarien pobles petits, no van aparèixer fins fa poc més de 5.000. Durant aquest temps s’han produït algunes adaptacions genètiques. La major part d’europeus, per exemple, tolerem la lactosa en l’edat adulta i hem desenvolupat resistències contra microorganismes que van provocar epidèmies en les plenes de gom a gom i poc higièniques ciutats de l’Europa medieval. Aquestes adaptacions, no obstant això, han estat poques en comparació de les quals es van produir en els tres milions d’anys anteriors.

El canvi de vida crucial de l’ésser humà s’ha produït fa poc més de 200 anys, amb l’inici de la revolució industrial i l’èxode de la població a metròpolis modernes. Amb tot, 200 anys són pocs per produir els canvis genètics necessaris per emmotllar-se a l’entorn que acabem de crear.

Els caçadors-recol·lectors portaven un tipus de vida que requeria molt exercici físic, la seva alimentació era rica en proteïnes i vegetals i pobra en greixos, els canvis socials i tecnològics eren lents i gaudien del suport material i emocional per part de la resta dels membres del grup. Es movien molt, però vivien a poc a poc.

Amb l’arribada de l’agricultura es va reduir l’aportació de proteïnes, l’alimentació es va tornar menys variada i els cereals van passar a ser la font principal d’alimentació. Això va portar a la reducció d’alçada i a l’augment de malalties per malnutrició i infeccions produïdes pel contacte amb animals domèstics. Però, malgrat això, la vida sedentària i els avanços tecnològics van augmentar les possibilitats de supervivència. Encara que menys sans en general que els seus avantpassats paleolítics, més individus podien sobreviure i deixar descendència.

La revolució industrial va portar l’alimentació amb excés de sucres refinats, sal i grasses, la falta d’exercici físic, l’estrès crònic i la vida en ciutats amb una elevada densitat de població, en les quals moltes persones manquen paradoxalment de les xarxes de suport social característiques de les comunitats petites. Ara ens movem poc però vivim de pressa. Tot això va introduir un augment de l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la diabetis i els trastorns emocionals que caracteritzen a la nostra civilització.

Fins a principis del segle XX, la tuberculosi, la grip o la pneumònia eren les principals causes de defunció. Les malalties que ens hostigan en l’actualitat, en canvi, indueixen un dany acumulatiu i lent. Són cròniques. Malgrat elles i gràcies als avanços de la medicina, cada vegada més persones viuen fins a edats avançades, en les quals un percentatge elevat desenvolupa malalties neurodegenerativas com l’alzheimer o el parkinson.

Estrès, ansietat i depressió El disseny del nostre cervell, com el de la resta del cos, està ple d’errors derivats de l’estructura preexistent sobre la qual s’han anat incorporant adaptacions noves. Per exemple, la gran grandària del cervell humà ha contribuït a augmentar la nostra capacitat cognitiva, però comporta un consum d’energia extraordinari i la dificultat de passar pel canal del part, per la qual cosa els éssers humans naixem en estadis molt inmaduros i precisem d’una perllongada infància i adolescència, durant les quals depenem dels adults per sobreviure.

Un altre exemple: l’evolució ha afavorit cervells sensibles a les amenaces i senyals de perill per a la supervivència, amb detectors i ressorts d’autodefensa. El problema resultant és que el llindar de resposta a aquests senyals és baix i es dispara amb facilitat, atès que el cost final de resultar danyat per no reaccionar a temps és molt major que el d’una falsa alarma, i això ha fet que augmenti la vulnerabilitat als trastorns d’ansietat. Per tant, el disseny subóptimo del nostre cervell és un dels factors implicats en les malalties de la civilització, com seguirem veient.

Davant qualsevol amenaça, en tots els vertebrats es desencadena una reacció de lluita-fugida. Les glàndules suprarenals alliberen adrenalina, s’alliberen grasses i sucres en la sang i el cos es prepara per lluitar o fugir. Aquesta reacció es produeix també en els humans moderns, però les amenaces actuals no tenen res a veure amb les quals sofrien els nostres avantpassats. No es pot lluitar o fugir davant l’estrès laboral o la inseguretat econòmica, per la qual cosa els greixos que s’alliberen per promoure més activitat física, es dipositen en les artèries, la qual cosa porta a malalties cardiovasculars. A més, l’estrès als països desenvolupats sol ser crònic, la qual cosa promou l’alliberament de cortisol, que si es manté elevat molt temps pot arribar a produir depressió o destruir les neurones de l’hipocamp, produint trastorns de memòria. L’estrès crònic pot lesionar també els telómeros, els extrems que protegeixen els cromosomes i frenen l’envelliment.

Entre els factors productors d’estrès crònic en la nostra civilització destaca la pèrdua d’estatus social associat a l’edat avançada. En les societats tradicionals els canvis socials i tecnològics eren molt lents, mentre que en la nostra societat són cada vegada més ràpids. En una família de pastors o agricultors, la vida que havien portat els avis era molt semblada a la qual portarien els seus néts. Per tant, l’experiència dels avis era útil per als néts i els ancians eren respectats pels seus coneixements i experiència. En les societats desenvolupades, per contra, el món en el qual van viure els avis té molt poc que veure amb el món en el qual viuen els seus néts, l’experiència dels avis serveix de poc, rarament es consulta als ancians i aquests poden sentir-se relegats i deprimits.

Viure com en el passat o viure ara amb el millor d’abans? Significa tot l’anterior que l’ésser humà va evolucionar d’una societat paradisiaca a la societat actual i que el més assenyat que podríem fer seria tornar de nou a ella? En absolut. Per començar, amb el nombre actual d’éssers humans, aquesta opció no seria ecològicament possible. I la vida dels nostres avantpassats paleolítics no era cap paradís, més aviat el contrari. Era una vida dura i breu, sense analgésicos ni antibiòtics, on la major part de persones morien abans dels 40, principalment per infeccions o traumatismes.

No hi ha dubte que els avanços tecnològics han millorat la nostra qualitat de vida, però queda el fet que el nostre genoma no està adaptat al mitjà actual. Per molt adaptables que siguem, els éssers humans ens hem apartat massa del tipus de vida pel qual la selecció natural va contribuir a modelar el cos i la ment dels nostres avantpassats. Potser si imitéssim en alguns as¬pectos als caçadors-recol·lectors, pel que fa a exercici, dieta i xarxes de suport social, potser portaríem una vida més sana.

Per exemple, practicar més exercici pot ser un bon començament. Mentre que l’energia gastada per un caçador-recol·lector era de 20 kcal/kg/dia, l’habitant d’una gran ciutat gasta solament 5 kcal/kg/dia. L’exercici no només protegeix contra l’obesitat, l’arterosclerosis i l’osteoporosis, sinó que augmenta la producció de factors neurotróficos i de noves neurones i amb això facilita la neuroplasticidad cerebral, clau per a l’aprenentatge i la memòria. A més, activa les àrees cerebrals associades amb la sensació de recompensa (estats emocionals positius) que allunyen la depressió.

La carn dels animals de granja és rica en àcids grassos saturats, que promouen les malalties cardiovasculars, i pobra en àcids grassos omega 3. En els animals salvatges, la relació omega 6:omega 3 és de 3 a 1, mentre que en els domèstics és de 12 a 1. És a dir, la nostra dieta és deficitària en àcids grassos omega 3, els quals protegeixen contra les malalties cardiovasculars i, en passar a formar part de la membrana neuronal, milloren la transmissió sináptica i contribueixen a disminuir la gravetat de malalties del cervell. Incrementar l’aportació dietètica d’omega 3 podria ser una altra bona mesura per combatre els efectes del sedentarisme.

L’augment d’higiene en les societats desenvolupades ha aconseguit disminuir la mortalitat infantil de forma espectacular. Però l’excés d’higiene podria tenir el seu preu. Les infeccions per microorganismes i cucs intestinals durant la infància modulen la funció del sistema immune, preparant-ho per enfrontar-se a les infeccions durant la vida. De fet, el principal factor de selecció natural que ha regit l’evolució de la nostra espècie des que va sortir d’Àfrica ha estat l’adaptació als paràsits.

L’absència d’exposició a infeccions durant la infància podria provocar alteracions en la funció immune i a la llarga portar a l’aparició de malalties al·lèrgiques i autoinmunes, com l’esclerosi múltiple, que semblen anar en augment als països desenvolupats. La falta de contacte amb la naturalesa durant la infantesa, especialment acusada en les famílies urbanites, comporta una major probabilitat de patir malalties inflamatorias cròniques.

Hem vist abans que molts ancians se senten relegats en la societat actual. Però les persones d’edat que es mantenen informades i s’adapten als canvis solen ser respectades malgrat la seva edat avançada. Els canvis tecnològics actuals, com la informàtica, permeten que molts ancians es mantinguin al dia i adquireixin nous coneixements durant tota la vida, la qual cosa contribueix al fet que romanguin socialment integrats i, a més, obliga als seus cervells a mantenir-se actius, creant i remodelant les sinapsis i augmentant la reserva cognitiva, la qual cosa els protegeix de les malalties neurodegenerativas que cursen amb pèrdua de memòria.

En resum, la civilització ens ha portat grans avantatges com a espècie des del punt de vista de la longevitat, la qualitat de vida i la seguretat, però també ha deixat efectes adversos, com l’epidèmia d’obesitat dels països més desenvolupats, la hipertensió i les malalties relacionades amb l’estrès. Si alguna cosa caracteritza a l’ésser humà, no obstant això, és la seva capacitat d’adaptació. El repte immediat és gaudir dels avantatges de la civilització sense caure en els errors derivats de la dificultat de la nostra biologia per acomodar-se a l’excés de menjar i a la seguretat vital. I, per a això, les dues paraules clau són coneixement i educació, dues possibilitats excel·lents que també ens brinda la nostra biologia.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20120921/54350816014/enfermedades-de-la-civilizacion.html

 

 

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

La mayor parte de los habitantes de países desarrollados vivimos en grandes ciudades, con una gran densidad de población, entre multitud de personas desconocidas, dependientes para casi cualquier actividad de una tecnología que nos hace la vida más fácil, nos desplazamos cómodamente en vehículos que nos evitan cualquier esfuerzo físico y nuestras comidas son abundantes. Sin embargo, presentamos un exceso de azúcares refinados, sal y grasas y estamos totalmente desconectados del medio natural en el que evolucionamos.

Estamos tan habituados a esta vida que, a la mayoría de nosotros, no se nos ocurre cuestionarla y pensamos que nuestra forma de vivir es la correcta y debería ser un modelo que seguir por cualquier sociedad que aspire a llamarse avanzada.

Nuestros orígenes Durante casi tres millones de años nuestros antepasados vivieron como cazadores-recolectores y fue a este tipo de vida a la que sus genes, su fisiología y su psicología se fueron adaptando lentamente. A pesar de ello, en la evolución biológica, la adaptación nunca llega a ser perfecta. El diseño de nuestro cuerpo y cerebro es más bien subóptimo o imperfecto: su finalidad no es la de obtener la perfección, sino las mejores soluciones que permitan la supervivencia a corto plazo para incrementar así las posibilidades de reproducción. Soluciones que incluso supongan una merma de la salud a largo plazo.

La evolución no puede desarrollar rasgos y características nuevos, sino que crea las nuevas adaptaciones a partir de estructuras ya preexistentes, lo que limita las posibilidades de adaptarse. Además, cualquiera que sea el medio en que vivan, los organismos vivos tienen también que enfrentarse a microorganismos y parásitos que se reproducen a gran velocidad, por lo que el organismo no puede desarrollar las adaptaciones óptimas para combatirlos. Aun así, es más probable que cualquier ser vivo esté mejor adaptado a un medio similar a aquel en el que sus antepasados evolucionaron que a un medio totalmente nuevo. Y el ser humano, gracias a su imaginación, ha ido modificando su entorno cada vez con mayor rapidez.

La agricultura se inició hace unos 10.000 años y las primeras ciudades, que actualmente nos parecerían pueblos pequeños, no aparecieron hasta hace poco más de 5.000. Durante este tiempo se han producido algunas adaptaciones genéticas. La mayor parte de europeos, por ejemplo, toleramos la lactosa en la edad adulta y hemos desarrollado resistencias contra microorganismos que provocaron epidemias en las atestadas y poco higiénicas ciudades de la Europa medieval. Estas adaptaciones, sin embargo, han sido pocas en comparación con las que se produjeron en los tres millones de años anteriores.

El cambio de vida crucial del ser humano se ha producido hace poco más de 200 años, con el inicio de la revolución industrial y el éxodo de la población a metrópolis modernas. Con todo, 200 años son pocos para producir los cambios genéticos necesarios para amoldarse al entorno que acabamos de crear.

Los cazadores-recolectores llevaban un tipo de vida que requería mucho ejercicio físico, su alimentación era rica en proteínas y vegetales y pobre en grasas, los cambios sociales y tecnológicos eran lentos y disfrutaban del soporte material y emocional por parte del resto de los miembros del grupo. Se movían mucho, pero vivían despacio.

Con la llegada de la agricultura se redujo el aporte de proteínas, la alimentación se volvió menos variada y los cereales pasaron a ser la fuente principal de alimentación. Ello llevó a la reducción de estatura y al aumento de enfermedades por malnutrición e infecciones producidas por el contacto con animales domésticos. Pero, a pesar de ello, la vida sedentaria y los avances tecnológicos aumentaron las posibilidades de supervivencia. Aunque menos sanos en general que sus antepasados paleolíticos, más individuos podían sobrevivir y dejar descendencia.

La revolución industrial trajo la alimentación con exceso de azúcares refinados, sal y grasas, la falta de ejercicio físico, el estrés crónico y la vida en ciudades con una elevada densidad de población, en las que muchas personas carecen paradójicamente de las redes de apoyo social características de las comunidades pequeñas. Ahora nos movemos poco pero vivimos deprisa. Todo ello introdujo un aumento de la obesidad, las enfermedades cardiovasculares, la diabetes y los trastornos emocionales que caracterizan a nuestra civilización.

Hasta principios del siglo XX, la tuberculosis, la gripe o la neumonía eran las principales causas de fallecimiento. Las enfermedades que nos hostigan en la actualidad, en cambio, inducen un daño acumulativo y lento. Son crónicas. Pese a ellas y gracias a los avances de la medicina, cada vez más personas viven hasta edades avanzadas, en las que un porcentaje elevado desarrolla enfermedades neurodegenerativas como el alzheimer o el parkinson.

Estrés, ansiedad y depresión El diseño de nuestro cerebro, como el del resto del cuerpo, está lleno de errores derivados de la estructura preexistente sobre la cual se han ido incorporando adaptaciones nuevas. Por ejemplo, el gran tamaño del cerebro humano ha contribuido a aumentar nuestra capacidad cognitiva, pero conlleva un consumo de energía extraordinario y la dificultad de pasar por el canal del parto, por lo que los seres humanos nacemos en estadios muy inmaduros y precisamos de una prolongada infancia y adolescencia, durante las cuales dependemos de los adultos para sobrevivir.

Otro ejemplo: la evolución ha favorecido cerebros sensibles a las amenazas y señales de peligro para la supervivencia, con detectores y resortes de autodefensa. El problema resultante es que el umbral de respuesta a estas señales es bajo y se dispara con facilidad, dado que el coste final de resultar dañado por no reaccionar a tiempo es mucho mayor que el de una falsa alarma, y ello ha hecho que aumente la vulnerabilidad a los trastornos de ansiedad. Por lo tanto, el diseño subóptimo de nuestro cerebro es uno de los factores implicados en las enfermedades de la civilización, como seguiremos viendo.

Ante cualquier amenaza, en todos los vertebrados se desencadena una reacción de lucha-huida. Las glándulas suprarrenales liberan adrenalina, se liberan grasas y azúcares en la sangre y el cuerpo se prepara para luchar o huir. Esta reacción se produce también en los humanos modernos, pero las amenazas actuales no tienen nada que ver con las que sufrían nuestros antepasados. No se puede luchar o huir ante el estrés laboral o la inseguridad económica, por lo que las grasas que se liberan para promover más actividad física, se depositan en las arterias, lo que lleva a enfermedades cardiovasculares. Además, el estrés en los países desarrollados suele ser crónico, lo que promueve la liberación de cortisol, que si se mantiene elevado mucho tiempo puede llegar a producir depresión o destruir las neuronas del hipocampo, produciendo trastornos de memoria. El estrés crónico puede lesionar también los telómeros, los extremos que protegen los cromosomas y frenan el envejecimiento.

Entre los factores productores de estrés crónico en nuestra civilización destaca la pérdida de estatus social asociado a la edad avanzada. En las sociedades tradicionales los cambios sociales y tecnológicos eran muy lentos, mientras que en nuestra sociedad son cada vez más rápidos. En una familia de pastores o agricultores, la vida que habían llevado los abuelos era muy parecida a la que llevarían sus nietos. Por lo tanto, la experiencia de los abuelos era útil para los nietos y los ancianos eran respetados por sus conocimientos y experiencia. En las sociedades desarrolladas, por el contrario, el mundo en el que vivieron los abuelos tiene muy poco que ver con el mundo en el que viven sus nietos, la experiencia de los abuelos sirve de poco, raramente se consulta a los ancianos y estos pueden sentirse relegados y deprimidos.

¿Vivir como en el pasado o vivir ahora con lo mejor de antes? ¿Significa todo lo anterior que el ser humano evolucionó de una sociedad paradisiaca a la sociedad actual y que lo más sensato que podríamos hacer sería volver de nuevo a ella? En absoluto. Para empezar, con el número actual de seres humanos, esta opción no sería ecológicamente posible. Y la vida de nuestros antepasados paleolíticos no era ningún paraíso, más bien lo contrario. Era una vida dura y breve, sin analgésicos ni antibióticos, donde la mayor parte de personas morían antes de los 40, principalmente por infecciones o traumatismos.

No hay duda de que los avances tecnológicos han mejorado nuestra calidad de vida, pero queda el hecho de que nuestro genoma no está adaptado al medio actual. Por muy adaptables que seamos, los seres humanos nos hemos apartado demasiado del tipo de vida para el cual la selección natural contribuyó a moldear el cuerpo y la mente de nuestros antepasados. Quizá si imitáramos en algunos as­pectos a los cazadores-recolectores, en lo que se refiere a ejercicio, dieta y redes de apoyo social, quizá llevaríamos una vida más sana.

Por ejemplo, practicar más ejercicio puede ser un buen comienzo. Mientras que la energía gastada por un cazador-recolector era de 20 kcal/kg/día, el habitante de una gran ciudad gasta solamente 5 kcal/kg/día. El ejercicio no sólo protege contra la obesidad, la arterosclerosis y la osteoporosis, sino que aumenta la producción de factores neurotróficos y de nuevas neuronas y con ello facilita la neuroplasticidad cerebral, clave para el aprendizaje y la memoria. Además, activa las áreas cerebrales asociadas con la sensación de recompensa (estados emocionales positivos) que alejan la depresión.
La carne de los animales de granja es rica en ácidos grasos saturados, que promueven las enfermedades cardiovasculares, y pobre en ácidos grasos omega 3. En los animales salvajes, la relación omega 6:omega 3 es de 3 a 1, mientras que en los domésticos es de 12 a 1. Es decir, nuestra dieta es deficitaria en ácidos grasos omega 3, los cuales protegen contra las enfermedades cardiovasculares y, al pasar a formar parte de la membrana neuronal, mejoran la transmisión sináptica y contribuyen a disminuir la gravedad de enfermedades del cerebro. Incrementar el aporte dietético de omega 3 podría ser otra buena medida para combatir los efectos del sedentarismo.

El aumento de higiene en las sociedades desarrolladas ha conseguido disminuir la mortalidad infantil de forma espectacular. Pero el exceso de higiene podría tener su precio. Las infecciones por microorganismos y gusanos intestinales durante la infancia modulan la función del sistema inmune, preparándolo para enfrentarse a las infecciones durante la vida. De hecho, el principal factor de selección natural que ha regido la evolución de nuestra especie desde que salió de África ha sido la adaptación a los parásitos.

La ausencia de exposición a infecciones durante la infancia podría provocar alteraciones en la función inmune y a la larga llevar a la aparición de enfermedades alérgicas y autoinmunes, como la esclerosis múltiple, que parecen ir en aumento en los países desarrollados. La falta de contacto con la naturaleza durante la niñez, especialmente acusada en las familias urbanitas, conlleva una mayor probabilidad de padecer enfermedades inflamatorias crónicas.

Hemos visto antes que muchos ancianos se sienten relegados en la sociedad actual. Pero las personas de edad que se mantienen informadas y se adaptan a los cambios suelen ser respetadas a pesar de su edad avanzada. Los cambios tecnológicos actuales, como la informática, permiten que muchos ancianos se mantengan al día y adquieran nuevos conocimientos durante toda la vida, lo que contribuye a que permanezcan socialmente integrados y, además, obliga a sus cerebros a mantenerse activos, creando y remodelando las sinapsis y aumentando la reserva cognitiva, lo que les protege de las enfermedades neurodegenerativas que cursan con pérdida de memoria.

En resumen, la civilización nos ha traído grandes ventajas como especie desde el punto de vista de la longevidad, la calidad de vida y la seguridad, pero también ha dejado efectos adversos, como la epidemia de obesidad de los países más desarrollados, la hipertensión y las enfermedades relacionadas con el estrés. Si algo caracteriza al ser humano, sin embargo, es su capacidad de adaptación. El reto inmediato es disfrutar de las ventajas de la civilización sin caer en los errores derivados de la dificultad de nuestra biología para acomodarse al exceso de comida y a la seguridad vital. Y, para ello, las dos palabras clave son conocimiento y educación, dos posibilidades excelentes que también nos brinda nuestra biología. 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20120921/54350816014/enfermedades-de-la-civilizacion.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content