Vilma Rodríguez relata com el seu fill va morir prematurament per manca de tractament en el Rivas.Vilma Rodríguez relata cómo su hijo murió prematuramente por falta de tratamiento en el Rivas.

San Pedro Sula, Hondures 

Amb mans tremoloses i mirada angoixada, Vilma Rodríguez (70) va relatar el calvari del seu fill Óscar Antonio Sánchez a causa de la malaltia que el va mantenir postrat al llit durant tres anys: l’esclerosi múltiple.

Sánchez és la primera víctima coneguda de la crisi que manté en precarietat als hospitals públics com el Mario Rivas, on no hi ha materials metges ni medicaments.

Donya Vilma va explicar que el seu fill portava més de dos mesos sense prendre els fàrmacs (Avonex, Betaferon i Tysabri), que necessitava per evitar que la malaltia avancés, el que segons ella va provocar la seva prematura mort, ja que els pacients que tenen aquest patiment prologuen seva vida amb el tractament.

“Des que no prenia res-de medicines-va començar a desmillorar. Va morir lentament. Un amic de la família anava cada setmana al Mario Rivas a comprovar que no tenien els medicaments, però desgraciadament mai van arribar “, va afegir la dama amb veu trencada.

Óscar va morir dilluns passat, només dos dies després del seu aniversari número 33. “Li vaig enviar fer un pastís i li vaig cantar el feliç aniversari. Encara que ell ja no podia parlar, sé que em escoltava. Vivíem sols, així que vaig repartir els trossos del queque entre els veïns perquè ell només es va menjar una flor de dolç. Això va ser l’últim que va provar “.

Sense medicaments

L’esclerosi múltiple és una malaltia consistent en l’aparició de lesions desmielinitzants, neurodegeneratives i cròniques del sistema nerviós central. Es desconeixen les causes, tot i que se sap del cert que hi ha diversos mecanismes autoimmunes involucrats.

A l’hospital Mario Rivas estan registrats per rebre medicaments 32 pacients. L’any passat van protagonitzar almenys dos protestes exigint-li a la Secretaria de Salut la compra de medicaments que els prolonguen la vida.

Suyapa Mejía, presidenta de la Fundació d’Esclerosi Múltiple Amor (Faema), ha lamentat la mort d’Óscar Sánchez, perquè ja els havien advertit a les autoritats que la manca de medicaments podria acabar amb ells.

“Tenim prop de tres mesos sense medicaments i malgrat els plançons que hem realitzat davant del Rivas, no s’ha resolt res. Sembla que el Govern no li interessen les nostres vides. Si no prenem medecines, ens morim “, va assegurar. 

Una lluita infructuosa

Óscar, conegut com Purri pels seus parents, era un fervent creient. En la seva joventut va treballar com coiot i va portar de mullats a vuit dels seus 10 germans als Estats Units, però en el seu últim viatge els policies de Migració el van agafar.

“Hauria pogut fugir com ho van fer els altres nois que ell portava, però no ho va fer perquè les cames se li van afluixar quan va voler córrer. Per això només a ell el van agafar. Estant a la presó per ser deportat conèixer a Déu i venia com boig dient que havia acceptat a Jesús i que li havia de dedicar la seva vida “, va explicar la seva mare.

Es va batejar i va involucrar de ple en una església de la comunitat. Tres mesos després va quedar en cadira de rodes i als cinc ja no es podia moure.

“No sabíem què tenia i vam anar d’un metge a un altre fins que un dia un especialista va aconseguir diagnosticar. Ens va dir que era esclerosi múltiple. Mai havia escoltat sobre això i vam començar a buscar a Internet. Va ser trist saber que és una malaltia que no té cura i que el meu fill acabaria morint “.

A poc a poc, el robust home d’estatura mitjana va començar a canviar. Va arribar a estar tan prim que se li notava la curvatura de tots els ossos, li va caure el cabell i va perdre per complet la mobilitat.

Els que el van conèixer asseguren que mai es va queixar. Sempre deia que Déu tenia el control i mantenia l’esperança de recuperar-se. “No protestava. Va tenir molta paciència. Després de dos anys d’estar postrat plorava, però mai va renegar “.

El seu fèretre va ser acomiadat dilluns passat enmig de centenars d’amics i veïns, que van dir frases d’admiració per l’enteresa que Óscar sempre va mostrar.

Avui, la seva mare alça la veu per exigir a les autoritats pietat per els 32 malalts d’esclerosi que es mantenen en agonia per la manca de medicament al Mario Rivas.     

“Que es posin la mà a la consciència. Són éssers humans els que van a l’hospital “.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.laprensa.hn/Secciones-Principales/Honduras/San-Pedro-Sula/Madre-hondurena-alza-la-voz-y-clama-por-enfermos-de-esclerosis

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

San Pedro Sula, Honduras 

Con manos temblorosas y mirada angustiada, Vilma Rodríguez (70) relató el calvario de su hijo Óscar Antonio Sánchez a causa de la enfermedad que lo mantuvo postrado en cama durante tres años: la esclerosis múltiple.

Sánchez es la primera víctima conocida de la crisis que mantiene en precariedad a los hospitales públicos como el Mario Rivas, donde no hay materiales médicos ni medicamentos.

Doña Vilma contó que su hijo llevaba más de dos meses sin tomar los fármacos (Avonex, Betaferon y Tysabri), que necesitaba para evitar que la enfermedad avanzara, lo que según ella provocó su prematura muerte, ya que los pacientes que tienen ese padecimiento prologan su vida con el tratamiento.

“Desde que no tomaba nada -de medicinas- comenzó a desmejorar. Murió lentamente. Un amigo de la familia iba todas las semanas al Mario Rivas a ver si ya tenían los medicamentos, pero desgraciadamente nunca llegaron”, agregó la dama con voz quebrantada.

Óscar falleció el lunes pasado, solo dos días después de su cumpleaños número 33.  “Le mandé hacer un pastel y le canté el feliz cumpleaños. Aunque él ya no podía hablar, sé que me escuchaba. Vivíamos solos, así que repartí los pedazos del queque entre los vecinos porque él apenas se comió una flor de dulce. Eso fue lo último que probó”.

Sin medicamentos

La esclerosis múltiple es una enfermedad consistente en la aparición de lesiones desmielinizantes, neurodegenerativas y crónicas del sistema nervioso central. Se desconocen sus causas, aunque se sabe a ciencia cierta que hay diversos mecanismos autoinmunes involucrados.

En el hospital Mario Rivas están registrados para recibir medicamentos 32 pacientes. El año pasado protagonizaron al menos dos protestas exigiéndole a la Secretaría de Salud la compra de medicamentos que les prolongan la vida.

Suyapa Mejía, presidenta de la Fundación de Esclerosis Múltiple Amor (Faema), lamentó la muerte de Óscar Sánchez, pues ya les habían advertido a las autoridades que la falta de medicamentos podría acabar con ellos.

“Tenemos cerca de tres meses sin medicamentos y pese a los plantones que hemos realizado frente al Rivas, no se ha resuelto nada. Parece que al Gobierno no le interesan nuestras vidas. Si no tomamos medicinas, nos morimos”, aseguró. 

Una lucha infructuosa

Óscar, conocido como Purri por sus parientes, era un ferviente creyente. En su juventud trabajó como coyote y llevó de mojados a ocho de sus 10 hermanos a Estados Unidos, pero en su último viaje los policías de Migración lo agarraron.

“Habría podido huir como lo hicieron los otros muchachos que él llevaba, pero no lo hizo porque las piernas se le aflojaron cuando quiso correr. Por eso solo a él lo apresaron. Estando en la prisión para ser deportado conoció a Dios y venía como loco diciendo que había aceptado a Jesús y que le iba a dedicar su vida”, contó su madre.

Se bautizó e involucró de lleno en una iglesia de la comunidad. Tres meses después quedó en silla de ruedas y a los cinco ya no podía moverse.

“No sabíamos qué tenía y fuimos de un médico a otro hasta que un día un especialista logró diagnosticarlo. Nos dijo que era esclerosis múltiple. Nunca había escuchado sobre eso y comenzamos a buscar en Internet. Fue triste saber que es una enfermedad que no tiene cura y que mi hijo terminaría muriendo”.

Poco a poco, el robusto hombre de estatura promedio comenzó a cambiar. Llegó a estar tan delgado que se le notaba la curvatura de todos los huesos, se le cayó el cabello y perdió por completo la movilidad.

Quienes lo conocieron aseguran que nunca se quejó. Siempre decía que Dios tenía el control y mantenía la esperanza de recuperarse. “No protestaba. Tuvo mucha paciencia. Luego de dos años de estar postrado lloraba, pero jamás renegó”.

Su féretro fue despedido el lunes pasado en medio de cientos de amigos y vecinos, que dijeron frases de admiración por la entereza que Óscar siempre mostró.

Hoy, su madre alza la voz para exigirles a las autoridades piedad para los 32 enfermos de esclerosis que se mantienen en agonía por la falta de medicamento en el Mario Rivas.     

“Que se pongan la mano en la conciencia. Son seres humanos los que van al hospital”.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.laprensa.hn/Secciones-Principales/Honduras/San-Pedro-Sula/Madre-hondurena-alza-la-voz-y-clama-por-enfermos-de-esclerosis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut