El servei de Neurologia ajuda als afectats a agafar aquesta malaltia crònica amb els seus projectes vitals

La Unitat de Gestió Clínica de Neurologia de l’Hospital Universitari de Valme de Sevilla està duent a terme una iniciativa innovadora en el sistema sanitari públic adreçada a incrementar la qualitat de vida dels pacients d’esclerosi múltiple, i en la qual participen més d’un centenar de pacients. Consisteix en complementar l’àmbit assistencial i terapèutic dels afectats amb l’aportació d’informació sobre una malaltia complexa l’impacte familiar i sociolaboral és molt gran pel fet que es desenvolupa en edats vitals.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central, la qual s’estima la pateixen 46.000 persones a casa nostra. Segons un comunicat, es diagnostica en adults joves entre els 20 i 40 anys, constituint la primera causa de discapacitat no traumàtica entre persones joves i la segona causa d’invalidesa en adults joves a Andalusia.

Encara que l’afectació i l’evolució d’aquesta malaltia varia en cada pacient, el nexe comú és l’edat jove del seu diagnòstic coincidint amb una etapa vital. Precisament, una edat jove unida al temps prolongat d’evolució d’aquesta malaltia (10-20 anys) ia la discapacitat, pot produir un autèntic llast per als afectats i la seva família. Referent a això es desencadenen necessitats informatives al voltant de diferents àmbits (sanitari, social-laboral i emocional) les respostes fan possible conciliar la malaltia amb projectes de vida gràcies al desterrament de mites i l’aclariment de dubtes: alimentació, embaràs, hàbits saludables, sexualitat , etcètera.

En aquest sentit, la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Valme de Sevilla, que actualment coordina la neuròloga Mercè Romera, ha celebrat durant l’últim any un total de tres tallers centrats en temes els interrogants són plantejats diàriament pels pacients i els seus familiars als professionals que els atenen. En suma, s’ha seguit la iniciativa formativa impulsada per les infermeres responsables de l’esclerosi múltiple d’aquest centre, establint una dinàmica orientada a un abordatge adequat i integral amb elements que transcendeixen l’àmbit terapèutic, però fonamentals per optimitzar la seva qualitat de vida.

Concretament, els tallers realitzats han versat sobre temes que han suscitat gran necessitat informativa per part dels afectats i les seves famílies: l’embaràs (si és possible, cures abans i després del part, així com efectes sobre la dona diagnosticada); la sexualitat (l’abordatge de la disfunció i teràpia de la parella) i l’espasticitat o límits per a l’exercici físic en el marc d’una malaltia molt discapacitant. Per la seva banda, aquesta unitat ja està treballant en el proper taller centrat en l’impacte del deteriorament cognitiu.

290 PACIENTS DIAGNOSTICATS A L’ÀREA SUD DE LA PROVÍNCIA

La Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Valme està formada per dos neurólogas (Mercedes Romera i Carmen Fernández), dues infermeres (Laura Font i Keti Ballesteros) i la col·laboració d’una neuropsicòloga (Macarena González). Disposa de dues consultes setmanals al costat d’una unitat de dia amb notable activitat que contribueix a potenciar l’autonomia i la qualitat de vida de l’afectat (administració de tractaments, controls analítics, revisions i activitats de promoció i educació per a la salut, entre d’altres).

Aquest dispositiu assistencial dóna cobertura a un total de 290 ciutadans diagnosticats d’Esclerosi Múltiple a l’àrea sud de la província de Sevilla. La majoria, un 60 per cent, es troba en fase remitent que cursa amb brots. El 15 per cent es correspon amb una fase progressiva i el 25 per cent d’aquests pacients s’identifica amb un grup on les incidències neurològiques són aïllades, constituint l’avantsala d’aquesta malaltia sense encara complir els criteris clínics.

El rang d’edat d’aquests pacients en l’àrea sud de Sevilla es correspon amb les edats de 20 a 49 anys, sent el 70 per cent dones. Per la seva banda, el grau de discapacitat establert en un 33 per cent és de discapacitat baixa.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.eleconomista.es/espana/noticias/7807166/09/16/Mas-de-un-centenar-de-pacientes-con-esclerosis-del-Valme-participan-en-talleres-para-una-mejor-calidad-de-vida.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content