Aquest corredor català ha completat 12 maratons en un any per recaptar fons per a la lluita contra aquesta malaltia.“Este corredor catalán ha completado doce maratones en un año para recaudar fondos para la lucha contra esta enfermedad

Era Un Cap d’Any. Tenia 30 anys i li van diagnosticar esclerosi múltiple. 16 anys després Minu Rovirosa , que treballa en una empresa d’il · luminació a Sabadell, ha completat un repte esportiu molt especial. Ha corregut en un any 12 maratons. Lanzarote, Sevilla, Madrid o els Monegres han estat alguns dels seus destins. Aquesta carrera esportiva i vital també l’ha fet per una bona causa. A través del projecte www.migranodearena.org/domingorovisora1 ha recaptat fons, un total de 1.780 euros, per a la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). “És una petita ajuda per a aquestes fundacions que crec que pot ser necessari en una època de tantes retallades i crisi”, comenta Rovirosa.

– Quan se li va detectar esclerosi múltiple?
– Als 30 anys, el Cap d’Any. Ara tinc 46. Abans del diagnòstic vaig tenir un any molt dolent i fosc. Quan em van detectar la malaltia em va caure el món a sobre. L’esclerosi múltiple s’ha conegut últimament més pels mitjans de comunicació, però en aquella època jo no coneixia la malaltia, ni sabia que existia.

– ¿Com li va canviar la vida?
– Em va afectar a la feina perquè no podia conduir, no tenia bé la visió, va ser una època més fosca. Encara gràcies a aquesta situació també vaig apreciar altres coses de la vida i poc a poc em vaig anar recuperant. La malaltia m’ha donat un respir molt gran fins al punt de poder fer algunes coses, com córrer maratons, que abans no creia possible.

-En el seu cas, el van tractar?
– Sé que hi ha molta gent que pateix aquesta malaltia d’una manera més dura que jo. En el meu cas, hi ha dies que ni recordo que la tinc. Quan em van detectar la malaltia em van ingressar tres o quatre dies ia través de cortisona em desinflamaron els nervis. A partir d’aquí em vaig començar a medicar, em vaig punxar amb Betaferon dia sí i dia no i, sigui pel que sigui, els resultats han estat boníssims.

– ¿S’esperava aquests resultats?
– També vull enviar un missatge a tots aquells que ara els han diagnosticat la malaltia, sobretot, als que són joves i tenen ganes de menjar-se el món. Els diria que, no sempre però moltes vegades, la malaltia és benèvola, i després es pot fer una vida normal.

– ¿Vostè d’on va treure les forces?
– Al principi em vaig enfonsar però cal buscar que aquest enfonsament sigui durant el menor temps possible. I a partir d’aquí, lluitar. En el meu cas, tot ha anat a bé. Jo sóc optimista de caràcter però la malaltia, l’esclerosi múltiple m’ha ajudat a ser-ho més.

– ¿Com es troba actualment?
– Ara estic molt bé. Molt actiu en el treball i en l’esport.

– En l’apartat esportiu, recentment ha completat el repte de córrer 12 maratons en un any. Era conscient dels seus límits?
– Són molts quilòmetres i amb els entrenaments hauré corregut uns 3.000 quilòmetres en un any. Va sorgir l’oportunitat de fer aquest repte personal ia través de la pàgina web www.migranodearena.org/domingorovisora1 hem fet difusió i recaptat fons per a la FEM. La resposta ha estat molt bona i estic molt agraït a la meva família, als meus amics ia Agustí París, la persona amb qui he corregut les maratons.

– En algun cas, fins i tot va arribar a córrer dues maratons en una setmana, no?
– La marató de Barcelona no la vaig poder córrer perquè aquest dia va morir el meu sogre i recuperar corrent a l’abril una marató de Madrid i la setmana següent la de l ‘ Escala.

– Ha notat que corrent maratons l’ajuda en la seva malaltia?
– Estic segur que sí. Penso que l’esport ajuda a tots els casos, et fa sentir-te millor i et lleves al matí més enèrgic, l’esport ajuda a tot. En el meu cas, tan abusiu com he estat durant aquest any doncs tampoc ha de ser bo, però no per a un malalt d’esclerosi múltiple sinó per a tothom. Cal prendre-s’ho amb una mica més de calma.

– En algunes maratons ha anat acompanyat de la seva família i el seu fill Marc, de 10 anys, ha corregut amb vostè els últims metres. ¿Què li va dir la seva família quan va plantejar el repte?
– La meva família ja està acostumada a que faci coses d’aquest tipus. Sempre m’han recolzat i els estic molt agraït.

– ¿Com li ha explicat al seu fill la seva malaltia?
– Ell la coneix i la viu perquè em punxo cada nit i llavors em veu. El viu amb total normalitat i per a nosaltres no és cap problema. La malaltia em permet respirar i intento fer vida normal. Fa vuit anys que no tinc brots i m’he anat recuperant molt bé.

– En quantes curses l’ha acompanyat?
– Hem acabat ja unes quantes. Comencem quan tenia quatre anys. Em espera a l’últim quilòmetre i després li posen la medalla a ell (somriu).

– ¿I els metges què li van dir després de córrer 12 maratons en un any?
– No ho explico molt (somriu). Espero que no m’ho prohibeixin. Saben que corro i sempre m’han dit que dins dels límits no està malament. Sóc conscient que en el moment que el cos necessiti una aturada, frenaré.

– ¿Què ha estat el més complicat d’aquest repte esportiu?
– És cert que en totes les maratons pateixes però m’agrada molt córrer. Recordo la marató als Monegres al juliol que va ser de 48 quilòmetres. Era un terreny molt dur, amb molta calor i vaig passar set. De vegades penses, per què fas això? Però després quan arribes a meta la satisfacció és més gran que el sofriment i el valores més.

– ¿Què els diria aquelles persones que estan en una situació similar a la seva i no practiquen esport?
– Un missatge optimista. El passes malament durant una temporada però la malaltia et pot donar l’oportunitat de recuperar totalment i gaudir de tots els aspectes de la vida com abans o fins i tot més. Quan em van explicar la malaltia no se m’hauria acudit ni córrer una sola marató. 

– Abans es referia al grau de desconeixement d’aquesta malaltia, creu que avui dia la societat està més conscienciada?
– Ara es coneix molt més que abans. El que passa és que hi ha gent que pensa que una persona amb esclerosi múltiple ja va en cadira de rodes o amb crosses. L’esclerosi múltiple, com gairebé totes les malalties, té moltes vessants. També sóc conscient quan faig revisions o quan estic en la FEM que hi ha persones que realment ho estan passant malament però que es pot anar millorant a poc a poc si la malaltia et dóna treva.

– Si s’escau ha promogut aquesta iniciativa de recaptació de fons a través de l’esport, però creu que l’administració s’hauria d’implicar més?
– Som molts i són molts els camps en els quals ha d’invertir l’administració. És el de sempre. De vegades es tira els diners d’una banda i després es retalla per un altre. Veus coses que són increïbles i quan es parlen dels milers d’euros en sous, se’ns cau una mica la moral a tots. M’agradaria destacar la funció admirable que realitzen les persones anònimes i fundacions com la FEM.

– Encara els experts continuen investigant per trobar una cura a l’esclerosi múltiple, creu que en un futur es podrà aconseguir?
– No se sap quan però segur si. És d’agrair les persones que s’impliquen i dediquen hores investigant per trobar una solució o almenys reduir una mica els problemes.

– Amb quina experiència es quedaria de tot això?
– Sobretot la part humana, el running és un esport molt solidari

– L’última marató que ha corregut va ser el cap de setmana a Tarragona. Com s’ho prendrà aquest any?
– No tinc cap repte en ment per al 2013. M’ho vaig a prendre amb més tranquil · litat. En un futur m’agradaria fer una triatló. De moment, ho veig lluny però possible. Si més difícil és el repte més s’agraeix després.

– Té pensada alguna data?
– L’octubre d’aquest any hi ha una Ironcat a l’Ametlla del Vallès. Si em veig amb forces ho intentaria.

– ¿I li agradaria córrer aquest any la marató de Barcelona?
– Sí, tinc la intenció de córrer. No estic inscrit i he vist que els preus són una mica alts. El running s’ha popularitzat molt. Barcelona té una gran marató. 

– Sol anar a córrer cada dia?
– Normalment corro una hora quatre o cinc dies a la setmana. El que més m’agrada de córrer no és fer maratons sinó córrer amb els amics. Corro a les pistes d’atletisme a Sabadell amb un grup de gent al migdia compaginant-ho amb la meva feina.

– ¿Sent que la seva història també pot servir a altres persones?
– No sóc un superhome ni molt menys, sóc un tipus d’allò més normal possible. M’agradaria animar a la gent que pugui que practiqui esport i corri, encara que pateixes després és molt agraït.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.lavanguardia.com/vida/20130125/54363064485/entrevista-minu-rovirosa-esclerosis-multiple-maratones.html

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Era Un Fin de Año. Tenía 30 años y le diagnosticaron esclerosis múltiple. 16 años después Minu Rovirosa, que trabaja en una empresa de iluminación en Sabadell, ha completado un reto deportivo muy especial. Ha corrido en un año 12 maratones. Lanzarote, Sevilla, Madrid o Los Monegros han sido algunos de sus destinos. Esta carrera deportiva y vital también la ha hecho por una buena causa. A través del proyecto www.migranodearena.org/domingorovisora1 ha recaudado fondos, un total de 1.780 euros, para la Fundación Esclerosis Múltiple (FEM). “Es una pequeña ayuda para estas fundaciones que creo que puede hacer falta en una época de tantos recortes y crisis”, comenta Rovirosa.

-¿Cuándo se le detectó esclerosis múltiple?
–  A los 30 años, el Fin de Año. Ahora tengo 46. Antes del diagnóstico tuve un año muy malo y oscuro. Cuando me detectaron la enfermedad se me cayó el mundo encima. La esclerosis múltiple se ha conocido últimamente más por los medios de comunicación, pero en aquella época yo no conocía la enfermedad, ni sabía que existía.

– ¿Cómo le cambió la vida?
– Me afectó en el trabajo porque no podía conducir, no tenía bien la visión, fue una época más oscura. Aunque gracias a esta situación también aprecié otras cosas de la vida y poco a poco me fui recuperando. La enfermedad me ha dado un respiro muy grande hasta el punto de poder hacer algunas cosas, como correr maratones, que antes no creía posible.

-En su caso, ¿le trataron?
– Sé que hay mucha gente que padece esta enfermedad de una forma más dura que yo. En mi caso, hay días que ni me acuerdo que la tengo. Cuando me detectaron la enfermedad me ingresaron tres o cuatro días y a través de cortisona me desinflamaron los nervios. A partir de ahí me empecé a medicar, me pinché con Betaferon día sí y día no y, sea por lo que sea, los resultados han sido buenísimos.

– ¿Se esperaba estos resultados?
– También quiero mandar un mensaje a todos aquellos que ahora les han diagnosticado la enfermedad, sobre todo, a los que son jóvenes y tienen ganas de comerse el mundo. Les diría que, no siempre pero muchas veces, la enfermedad es benévola, y luego se puede hacer una vida normal.

– ¿Usted de dónde sacó las fuerzas?
– Al principio me hundí pero hay que buscar que ese hundimiento sea durante el menor tiempo posible. Y a partir de ahí, luchar. En mi caso, todo ha ido a bien. Yo soy optimista de carácter pero la enfermedad, la esclerosis múltiple me ha ayudado a serlo más.

-¿Cómo se encuentra actualmente?
– Ahora estoy muy bien. Muy activo en el trabajo y en el deporte.

– En el apartado deportivo, recientemente ha completado el reto de correr 12 maratones en un año. ¿Era consciente de sus límites?
– Son muchos kilómetros y con los entrenamientos habré corrido unos 3.000 kilómetros en un año. Surgió la oportunidad de hacer este reto personal y a través de la página web www.migranodearena.org/domingorovisora1 hemos hecho difusión y recaudado fondos para la FEM. La respuesta ha sido muy buena y estoy muy agradecido a mi familia, a mis amigos y a Agustí París, la persona con quien he corrido los maratones.

– En algún caso, incluso llegó a correr dos maratones en una semana, ¿no?
– La maratón de Barcelona no la pude correr porque ese día murió mi suegro y recuperé corriendo en abril una maratón de Madrid y la semana siguiente la de L’Escala.

– ¿Ha notado que corriendo maratones le ayuda en su enfermedad?
– Estoy seguro que sí. Pienso que el deporte ayuda en todos los casos, te hace sentirte mejor y te levantas por la mañana más enérgico, el deporte ayuda en todo. En mi caso, tan abusivo como he sido durante este año pues tampoco tiene que ser bueno, pero no para un enfermo de esclerosis múltiple sino para todo el mundo. Hay que tomárselo con un poco más de calma.

– En algunas maratones ha ido acompañado de su familia y su hijo Marc, de 10 años, ha corrido con usted los últimos metros. ¿Qué le dijo su familia cuando les planteó el reto?
– Mi familia ya está acostumbrada a que haga cosas de este tipo. Siempre me han apoyado y les estoy muy agradecido.

– ¿Cómo le ha explicado a su hijo su enfermedad?
– Él la conoce y la vive porque me pincho cada noche y entonces me ve. Lo vive con total normalidad y para nosotros no es ningún problema. La enfermedad me da un respiro e intento hacer vida normal. Hace ocho años que no tengo brotes y me he ido recuperando muy bien.

-¿En cuántas carreras le ha acompañado?
– Hemos acabado ya unas cuantas. Empezamos cuando tenía cuatro años. Me espera en el último kilómetro y luego le ponen la medalla a él (sonríe).

– ¿Y los médicos qué le dijeron después de correr doce maratones en un año?
– No lo explico mucho (sonríe). Espero que no me lo prohíban. Saben que corro y siempre me han dicho que dentro de los límites no está mal. Soy consciente de que en el momento que el cuerpo necesite un parón, frenaré.

– ¿Qué ha sido lo más complicado de este reto deportivo?
– Es cierto que en todas las maratones sufres pero me gusta mucho correr. Recuerdo la maratón en Los Monegros en julio que fue de 48 kilómetros. Era un terreno muy duro, con mucho calor y pasé sed. A veces piensas, ¿por qué haces esto? Pero luego cuando llegas a meta la satisfacción es más grande que el sufrimiento y lo valoras más.

– ¿Qué les diría aquellas personas que están en una situación similar a la suya y no practican deporte?
– Un mensaje optimista. Lo pasas mal durante una temporada pero la enfermedad te puede dar la oportunidad de recuperarte totalmente y disfrutar de todos los aspectos de la vida como antes o incluso más. Cuando me explicaron la enfermedad no se me habría ocurrido ni correr una sola maratón. 

– Antes se refería al grado de desconocimiento de esta enfermedad, ¿cree que hoy en día la sociedad está más concienciada?
– Ahora se conoce mucho más que antes. Lo que ocurre es que hay gente que piensa que una persona con esclerosis múltiple ya va en silla de ruedas o con muletas. La esclerosis múltiple, como casi todas las enfermedades, tiene muchas vertientes. También soy consciente cuando hago revisiones o cuando estoy en la FEM que hay personas que realmente lo están pasando mal pero que se puede ir mejorando poco a poco si la enfermedad te da tregua.

– En su caso ha promovido esta iniciativa de recaudación de fondos a través del deporte, ¿pero cree que la administración se tendría que implicar más?
– Somos muchos y son muchos los campos en los que tiene que invertir la administración. Es lo de siempre. A veces se tira el dinero por un lado y luego se recorta por otro. Ves cosas que son increíbles y cuando se hablan de los miles de euros en sueldos, se nos cae un poco la moral a todos. Me gustaría destacar la función admirable que realizan las personas anónimas y fundaciones como la FEM.

– Todavía los expertos continúan investigando para encontrar una cura a la esclerosis múltiple, ¿cree que en un futuro se podrá conseguir?
– No se sabe cuándo pero seguro sí. Es de agradecer las personas que se implican y dedican horas investigando para encontrar una solución o por lo menos reducir un poco los problemas.

– ¿Con qué experiencia se quedaría de todo esto?
– Sobre todo la parte humana, el running es un deporte muy solidario

– La última maratón que ha corrido fue el pasado fin de semana en Tarragona. ¿Cómo se lo va a tomar este año?
– No tengo ningún reto en mente para el 2013. Me lo voy a tomar con más tranquilidad. En un futuro me gustaría hacer una triatlón. De momento, lo veo lejos pero posible. Si más difícil es el reto más se agradece luego.

– ¿Tiene pensada alguna fecha?
– En octubre de este año hay una Ironcat en L’Ametlla del Vallès. Si me veo con fuerzas lo intentaría.

– ¿Y le gustaría correr este año la maratón de Barcelona?
– Sí, tengo la intención de correrla. No estoy inscrito y he visto que los precios son un poco altos. El running se ha popularizado mucho. Barcelona tiene una gran maratón. 

-¿Suele ir a correr cada día?
– Normalmente corro una hora cuatro o cinco días a la semana. Lo que más me gusta de correr no es hacer maratones sino correr con los amigos. Corro en las pistas de atletismo en Sabadell con un grupo de gente al mediodía compaginándolo con mi trabajo.

-¿Siente que su historia también puede servir a otras personas?
– No soy un superhombre ni mucho menos, soy un tipo de lo más normal posible. Me gustaría animar a la gente que pueda que practique deporte y corra, aunque sufres luego es muy agradecido.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.lavanguardia.com/vida/20130125/54363064485/entrevista-minu-rovirosa-esclerosis-multiple-maratones.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content